Hány éves kor után ártalmas az anyatej?
HA gyakran hallond, h még jó-e a tejed? - , akkor az azt jelenti, hogy nagyon sok nőnek, amikor megjön a mensese, a teje keserűvé változik. Ha valaki teherbe esik, miközben még szoptat, annak egészen biztosan kibírhatatlanul keserű lesz a teje. A baba elutasítja.
Általában a babák el tudják dönteni, hogy jó-e. Másrészt ha valaki egy év után is szoptat, nem lesz tőle baja sem az anyukának, sem a babának, viszont haszna sincs, egy év után az összetétele nagyon gyenge, majdnem olyan, mint a víz.
Afrikában sok országban azért szoptatnak 3-4 éves korig, mert nincs tiszta ivóvíz. A szoptatás a túlélést jelenti a gyereknek pl. Egyiptomban, Szudánban, stb.
"Ha valaki teherbe esik, miközben még szoptat, annak egészen biztosan kibírhatatlanul keserű lesz a teje. A baba elutasítja."
Nagyon magabiztosan állítod azt, ami nem igaz. Kétszer estem teherbe szoptatás alatt, a gyermekem egyszer sem utasította el a tejemet. Én is kóstoltam, NEM KESERŰ.
"viszont haszna sincs, egy év után az összetétele nagyon gyenge, majdnem olyan, mint a víz."
Ez egy másik nagy baromság, már ne is haragudj. Te olvasod is, amit leírsz, vagy csak robotként ismételed, amit a szomszédasszonytól hallottál? Teszteket, tanulmányokat esetleg nem tudnál linkelni erre az állításodra? Persze, hogy nem, mert nem létezik ilyen. Az anyatej összetétele valóban változik, a baba korának megfelelően, sőt, a napszaknak megfelelően és egy szopi alatt is, de sosem lesz olyan, mint a víz. 14 hónapos babám még mindig a lefejt tejemet kapja, az üveg falára vastagon rakódik le a zsírréteg. Biztos azért, mert olyan, mint a víz... :P
én nekem egy káros hatás jut eszembe, de lehet, hogy van több is:
nem konkrétan az anyatej miatt, hanem a szopás miatt. tehát ha pohárból kapja, akkor nincs gond.
szóval az elhúzódó szopás következményeként a még ki nem nőtt fogak már az íny alatt eldeformálódhatnak és később ez növeli a kockázatát az előreharapásnak. és később jöhet a fogszabályzó. ezt több fogorvostól is hallottam.
aztán még ártalmas lehet az, hogy egy bizonyos idő után nem szokás szoptatni és pl. oviba kerülve az ovistársak csúfolhatják a kisgyereket. (gyerekek már csak ilyenek, aki valamiben más, azt csúfolják) ennek a lelki fejlődésében van negatív következménye.
de konkrétan az anyatej összetételét tekintve és kizárólag a biológiai hatását nézve, soha sem ártalmas, még akár felnőtt is ihatná, csak nála már a jótékony hatás annyira elhanyagolható, hogy szinte felesleges fogyasztani. nem tudom, hogy konkrétan hol ez a határ. annyi biztos, hogy az első hetekben szinte elengedhetetlen, aztán fél éves korig szintén nagyon fontos és így tovább. ahogy nő az életkor, az anyatejre is egyre kevesebb szükség van. elvégre egyszer a babából is mindenevő felnőttnek kell válnia.
Nem káros, csak egy nagyobb gyerek számára már esetleg nincs akkora tápanyag tartalma, ami kell a megfelelő fejlődéséhez. Immunanyag szempontjából viszont mindenképp hasznos.
Adj neki annyi ideig, amíg neked nem teher.
1. Nem minden anya szoptat divatból sokáig. Van, akinél egyszerűen így alakul. Itt jegyzem meg, bő tíz éve ez még nem is volt divat, sőt kérdés sem, én mégis 4 évig szoptattam a lányomat.
2. Semmi baja a fogainak. A cumisüvegből folyamatosan szopogatott cukros lötty tényleg káros, de a szoptatás miért lenne az?
3. Soha nem csúfolták ezért a gyerekemet, társai és a környezetünk számára természetes volt.
4. Amíg szopott még a megfázás is elkerülte, azóta is nagyon ritkán beteg.
Nem értem, miért baj, ha valaki úgy dönt sokáig szoptat? A saját idejét, energiáját, érzéseit használja, nem az ócsárlókét. Ha valakinek nem tetszik egy nagyobbacska gyerek szoptatása, az fordítsa el a fejét úgy, mint amikor más számára kellemetlen látvánnyal találkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!