Koraszülött babák anyukái: hogyan-meddig szoptattatok?
Unokatesómnak 34. hétre született a kisfia, ma egy hete. Most kezd indulgatni a teje, reméli hogy fogja tudni szoptatni annak ellenére, hogy most cumisüvegből táplálják a gyerkőcöt, és a győri kórházban nem is nagyon támogatják a szoptatást, cicire tételt, stb. Úgyhogy próbál fejni, de az nyilván nem ugyan az...
Kinek milyen tapasztalatai vannak?
35 hétre (35+5) születtek az ikerfiaim, 9 hósak és még mindig szopiznak. 1 hós koruktól 4 hós korukig kellett az egyiknek pótlás (először mindkettőnek adtam, de az egyik nem bírta, mindig kihányta és nem hízott, így ő maradt csak anyatejes, a másik kapott a maradék tejci mellé pótlást.) Mióta esznek kanalas kaját, azóta nem kell pótlás, sőt el sem fogadják a tápit már. 3x esznek kanalast a többi szopi. Nem befolyásol semmit hogy előbb szült valaki, ugyanúgy tud szoptatni. Fejjen az unokatesód, jól csinálja és lesz tej! Amit lefejt azt is odaadhatja. És szorgalmazza ő, hogy minél többször tehesse mellre, ha már a kórház ebben nem segít.
Én Zalaegerszegen voltam velük, 8-20 óráig 2 óránként mehettünk szoptatni. Amit utána lefejtünk, azt adták pótlásnak, és csak végső esetben tápit. Roomingban is a szopi volt a fő dolog. Ne hagyja magát a rokonod!
Köszi a válaszokat. :)
Eddig sajnos még ki sem vehette a dobozból, most még egy hétig egyáltalán nem is teheti mellre (őrület!), ezért aggódunk, hogy a cumisüveg után egyáltalán hajlandó lesz-e a gyerkőc szopni, megdolgozni a kajáért.
Várom a további tapasztalatokat.
Ismerősöm a 25.héten született,400 gramm volt! S asszem 9hónapig szopott,de ugy hogy azt mondták az anyukának hogy készüljön lelkileg a legrosszabbra s készüljön fel a második terhességre... Ma 25 éves a srác(s tesója nincs!)
S még tejelapasztót is kapott az anyukája..
Szóval jól csinálja a rokonod,meg fog dolgozni az a kicsi a kajáért. Az én lányom (állitólag kicsit korábban jött mint kellett volna) de én nem hiszem,szóval ő 2600 gr és 50cm volt,most 1éves és 75cm és 7420gr.
Szóval:) sok sikert:))
Lányom 23. hétre 600 g-mal született. 6 hónapos koráig lefejt tejet kapott. 6 hónaposan tanult meg szopni.
1,5 éves koráig szopizott, és saját magát választotta le.
Nincs vele gond, 8 napos korára elérte a születési súlyát, infúziót sem kap már, pár nap múlva kiteszik az inkubátorból.
Szerintem egyszerűen így kényelmesebb a nővérkéknek, azért nem segítik az anyukákat... :(
Annak az anyukának pláne köszönöm a válaszát, akinek fél éves kora után kezdett szopizni a babája, ezt is elmondom az unokatesómnak, hogy akkor se csüggedjen, ha eleinte a lefejt tejet cumisüvegből eszi csak meg a törpi.
Kérdező, egyrészről érdemes lenne megkeresnetek egy szoptatási tanácsadót, biztos, ami bizos. Lehet, hogy nem lesz rá konkrét szükség, de jó, ha már a tarsolyotokban van egy szaki elérhetősége, ha mégis kellene!
Másrészről, olvasgassatok koraszülöttes tanácsokat (pl. itt a válaszok között is, de szakmai anyagokat is lehet).
Harmadrészt, nem ijesztgetés és huhogás!, de végső eseteben számoljatok azzal, hogy az üvegezés miatt esetleg (plusz) gondok lesznek az első szopiknál: cumizavar, rossz szájtartás stb. Erre megoldási javaslatokat megint csak a szakmai oldalakon vagy tanácsadótól kaphattok.
Negyedszer, ha lesz ilyen jellegű probléma, akkor mindenképp keressetek szopibarát pótlási eszközt (korababáknak speciálisakat is lehet kapni). És ha indokolt, beszerezhettek majd egy SNS (Szoptanít) készüléket, ami szintén nagy segítség lehet.
Azért is javasoltam először a szakit, mert a további pontok eldöntése (mit kéne venni, csinálni stb.) már egyéni mérlegelést és szakmai tudást igényelhet.
Sok sikert nektek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!