Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Sokáig szoptató anyukák, mit...

Sokáig szoptató anyukák, mit szól a környezetetek?

Figyelt kérdés

Tudom, nem kell vele foglalkozni, de ettől függetlenül érdekel, másoknál hogy megy ez. :)

Kisfiam a napokban lesz egyéves, naponta 1-2 alkalommal és éjjel ugyanennyiszer még szoptatom. Viszont egyre gyakrabban tesznek rá megjegyzést a családomban, hogy most már ideje lenne elválasztanom, meg hogy néz már ki egy ilyen időst szoptatni stb. Tudom, hogy nincs igazuk, és egyelőre nem szeretném erőszakosan elválasztani, mert nagyon ragaszkodik hozzá.

Nálatok támogató a környezet? Vagy nektek is ugyanezeket kell végighallgatni?

2011. ápr. 3. 19:59
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%

Én sajnos csak 3 hónapig tudtam szoptatni, de mit meg nem adtam volna, ha sikerül tovább.

1 év egyáltalán nem sok, a 2 meg a 3 már inkább, de nem számít, ki mit gondol, addig szoptasd, amíg Ő akarja, vagy amíg Te jónak látod.

(Nekem furcsa, mikor már járni, tisztán beszélni tudó gyerek szopik, de az sem rám tartozik, az ő dolga. A Ti esetetekben meg még erről szó sincs.)

Ne foglalkozz senkivel!

2011. ápr. 3. 20:20
 2/12 anonim ***** válasza:
És még valami, még mindig az első vagyok: A szoptatás ingyen van, bárhol, bármikor meg lehet oldani (majdnem), higiéniai okokból is előnyösebb. A tápszer nem kevés pénzbe kerül, nem lehet akárhol megcsinálni, cumisüveget sterilizálni sem lehet akárhol. A baba szervezetének meg egyértelműen jobb az anyatej. (Nekem csak attól voltak sírógörcseim, és voltam lelki beteg, mikor a szoptató anyukák tették a megjegyzéseket mindenhol, hogy a tápszer a lusta anyáknak van, akiknek nincs kedvük szoptatni, mert engem nagyon bántott, hogy nem tudok, de legalább már tudom, hogy miket rontottam el, és ha lesz még egy, tudom, mit fogok másképp csinálni, hogy tudjam szoptatni.)
2011. ápr. 3. 20:26
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm, kedves vagy. :) Szerintem a fiatalabb anyák jó része így látja, de az idősebbek és a gyerektelenek (bár az ő véleményük aztán igazán nem számít) gyakran nem, és kicsit fárasztó folyamatosan magyarázkodni. Ezért érdekel, hogy másoknál hogyan megy. :)
2011. ápr. 3. 20:48
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Én 2,5 éves koráig szoptattam a kislányomat és én is kaptam eleget. Főleg a saját anyukámtól. Én próbáltam neki a tudományos és az érzelmi oldalát is elmagyarázni, de nem lehetett meggyőzni. Szóval sok konfliktust okozott közöttünk ez is és más gyermeknevelési dolog is. A szüleim, testvéremék konkrétan hülyének tartottak emiatt. A férjem családja volt az úgymond elfogadóbb, ők csak összenéztek, mikor arról volt szó, hogy az 1-2-2,5 éves gyerekem még szopik, illetve kételkedve végigmértek, "érdekes, van még mindig tejed" , ti. extrém kis mellű vagyok. Nekem sokat segített, hogy jártam a egy LLL szoptatós csoportba, ahol meg lehetett beszélni ezeket a problémákat hasonló gondolkodású anyukákkal. Egyébként meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a 2 éves korig (vagy még tovább) történő szoptatást javasolja, ez szerintem igazán egy objektív érvelés.
2011. ápr. 3. 22:19
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

első babám 19 hónapig szoptattam és soha senki nem szólt be ezért a környezetemben.Sőt inkább dicséretet,megerősítést pl gyerekorvosnál,védőnőnél.Megjegyzem a környezetnek semmi köze hozzá.Csak a szűk családom tudta,és soha nem szóltak volna bele,én meddig látom jónak,de ők is úgy gondolták ez csak jó lehet.második babám 5 hónapos

"cicista" és még jó lenne ha maradna is vagy egy évig.

2011. ápr. 4. 08:38
 6/12 anonim ***** válasza:

Isten hozott a környezetük által elítélt anyukák táborába.

Nálunk 3 éve zajlik a dolog,pár hónapja kimaradt az éjszakai.Sokáig befolyásolt a környezetem ,na de nem a közeli családom.A szüleim elfogadják,anyós már kevésbé.

' éves kora körül nem bírtam,úgy éreztem mintha megbélyegzett lettem volna,mert mindig ,mindenhol kérte a lányom.Persze senki nem tudta ,hogy épp fogzik ezerrel.

Drasztikusan el akartam választani,volt egy állandó harc bennem,emiatt nem aludt jól,nyűgös volt állandóan.Aztán elfogadtam a helyzetet,megnyugodtam,megnyugodott ö is.

Nem tudjuk eltitkolni a dolgot,mert büszkén elmondja mindenkinek,hogy ö még szopizik.

Nem vitázz velük,adj igazat nekik,bármennyire is nincs igazuk.Ha elkezded bizonygatni,hogy miért jó,akkor még jobban támadnak.szoptasd amíg a gyerek kéri,örülj,hogy van honnan.

2011. ápr. 4. 10:11
 7/12 anonim ***** válasza:

Nagylányom 2 éves koráig szopizott, akkor is csak azért hagyta abba, mert jött a kistesó, de volt olyan, hogy egyszerre a kettőt szoptattam... :)

Nagymamám szokott hüledezni, mosoly mögé rejtve a megrökönyödését "jéééé még minidg szopik????"... egyszer a fogorvosom mondta, hogy "jajj, hát már elmúlt 1 éves, semmi értelme nincs" pff... szerintem meg 1, semmi köze hozzá, 2, igenis van értelme...

Ne foglalkozz senkivel! Egyik füleden be, a másikon ki! Csináld, ahogy NEKTEK jó!!

2011. ápr. 4. 12:21
 8/12 anonim ***** válasza:
A kisfiam lassan 16 hónapos, naponta 2-3 alkalommal még szoptatom. Úgy látom ez eléggé megosztja a környezetemet. Egyesek nagyon lelkesek, amikor megtudják ("De jó, csináld minél tovább!!" stb.), mások meg finoman szólva is furcsállják. Néhányan elkezdik mondani, hogy szerintük nem kellene, de általában hamar az elejét veszem. Nem szoktam magyarázkodni, csak ha rákezdenek, hogy milyen szörnyű és hogy tehetem, akkor határozottan közlöm, hogy én így csinálom és kész. Általában erre elhallgatnak. Kérés nélkül én sem szólok bele másnak a dolgaiba, elvárom hogy az én dolgaimat is hagyják rám.
2011. ápr. 4. 16:24
 9/12 anonim ***** válasza:
27 hónapos a kisfiam, de még sokszor szopik egy nap, éjjel is. Nem érdekel, hogy ki mit gondol, nekem Ő számít, az, hogy ragaszkodik hozzá, megnyugtatja. Ne törődj a leszólásokkal, ha lesznek, mindenkinek a magánügye. Nem ártunk senkinek, nem szoptatom nyilvános helyeken, nem botránkoztatunk meg senkit, nem dicsekszünk vele és nem is szégyelljük:) Ha valaki véletlenül rákérdez, akkor elárulom, hogy igen, még cicizik:)
2011. ápr. 4. 17:02
 10/12 xStefix ***** válasza:
66%

Hm, ez jó téma. :)

A lányom még szopizik napi 2x, köszöni szépen, 37 hónapos.

Apa azt mondja, őt nem zavarja, mert itthon csináljuk. (Sőt, titkon látom is ám rajta, hogy élvezettel nézi, amikor hárman összebújunk az ágyban.:) De lassan már azért abba kellene majd hagyni szerinte is, elvégre ovi lesz ősztől..

Anyum párszor mondta, hogy szerinte már nagy hozzá, ideje lenne befejezni, de mivel tudja, hogy "mániám" a téma, rögtön elhallgat, amikor rákezdek a kontrára. Tudja, hogy szakmailag is érintett vagyok, úgyhogy nem mer vitatkozni. :)

A mamám csak csodálkozott, amikor nemrég mondtam neki, hogy még szopizik a dédije. Inkább örömöt láttam az arcán, mint rosszallást.

A családomon kívüli emberek véleménye már jóval kevésbé foglalkoztat.

Az eü már egy külön történet...

A védőnőnk, dokink csöndben nyugtázza, hogy még szoptatok. Pedig nekik is részük lett vona abban, ha már régesrég elbuktunk volna..

A tavaly nyári visszérműtétem előtti élményem viszont elég meglepő volt, a legdurvább ezen a téren. Egy injekciózást végző dokival beszéltem telefonon (végül műteni kellett, úgyhogy személyesen nem is találkoztunk), akitől kérdeztem, hogy szoptatás mellett lehet-e szurizni. Mikor megmondtam, mennyi idős a lányom, "nekem esett", hogy egy ekkora gyereknek minek már szopnia, rég el kellett volna választanom, mert nem jó már a tejem stb. Tök jó, hogy egy ffi felnőtt háziorvos, aki egyébként érsebész is, ennyire ért a szoptatáshoz. :)

De amikor tegnap a saját dokimnál voltam, mert beteg vagyok, az asszisztense örömmel ujjongott, hogy dejó, hogy még 3 évesen is szopizunk. A dokim is szó nélkül mondta, hogy hú, akkor erre tekintettel gyengébb antibiotikumot ír fel. - Komolyan mondom, jól esett, hogy végre őszinte "elismerést" (de legalábbis nem leszólást) kaptam eüs dolgozóktól!

2011. ápr. 5. 20:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!