Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Biztos hogy csak anyatejet?...

Biztos hogy csak anyatejet? Honnan tudhatjuk? MIÉRT?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy ma mindenki azt állítja, hogy 6 hónapos koráig csak anyatejet lehet adni, de honnan jön ez az információ? Biztosan jó így?

Nekünk gyerekkorunkban, és nagyanyáink szerint is adták a babáknak a vizet, vagy a teát.

Mindig van valami új trend, azután később kiderül, hogy nem is jó.

Mi van, ha melege van a picinek, mennyit és mit lehet még adni neki?

Tudom, most jönne az, hogy kielégíti az anyatej. De, mi van ha csak szomjas és nem éhes? Akkor tömjek megint belé egy csomó anyatejet? Mert azt nem hiszem, hogy van olyan baba, aki egy kicsit szív, aztán leáll, mert "ő csak a szomját szerette volna oltani".

Nagyon érdekelne, és ha valaki tudná infót és azzal ALÁTÁMASZTJA ezt a fél évig csak anyatej dolgot. Ha ez tényleg jó, akkor én dehogy ágálok ellene, nem célom új szokásokat kialakítani ,de nem vagyok biztos hogy ez az igazság.

2011. márc. 23. 12:55
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
nagyfiam 2 évig szopott, a kicsi 8 hós még szopik. Igény szerint szoptattam mindkettőt. 6 hó alatt két korty forralt vizet adtam nekik de szigorúan pohárból(elsőre is simán ittak belőle) és csak ha már mindkét cici elejét leszívták mondju egy órán belül és még mindig szomjas volt. Onnan tudtam hogy kell kicsi viz hogy mindkét cicit kiköpték és mégis keresték. Magyarul a zsiros nem kellett. De a józan anyai eszed vezéreljen mindig!
2011. márc. 26. 21:38
 12/24 anonim ***** válasza:
Én babám kb 8 hónapos korában kezdte elfogadni a vizet. Addig nem ivott semmit,csak szopizott. Hiába kináltam nagy melegben se ivott,max 1-2 kortyot. Szóval ha szomjas lett volna,ivott volna. Kb 4 hósan áttért a 3 óránkénti szopiról 4 óránkéntira,és nem kért vizet ekkor sem. Tuti,hogy nem szomjasok az anyatej szomjoltó is. De kipróbálhatod,babavizet adhatsz neki,ha szomjas megissza,ha nem,akkor nem.
2011. márc. 26. 21:47
 13/24 anonim ***** válasza:
Ja,ha csuklik Cebiont is adhatsz neki,azt amúgy is kell minden nap adni.
2011. márc. 26. 21:48
 14/24 anonim ***** válasza:
Minek cebion anyatejes babának? Ne butáskodj már. Jah, régen citrommal mulasztották el csakhogy kimarhatja a nyelőcsövét ma már ez sem jó. 1-2 korty anyatej ha sokáig nem múlna.
2011. márc. 26. 22:04
 15/24 anonim ***** válasza:

Utolsó: te butáskodsz!!! Az anyatejes babának is KELL a Cebion! Ősztől tavaszig! Szerinted az anyatejben van c vitamin?! A tápszerben nagyobb eséllyel találsz!

Gondolom a gyerekorvosom okosabb és jobban tudja,hogy mi kell a babáknak,mint te!!!! Okoska!!!

2011. márc. 27. 10:22
 16/24 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó!Ahány gyerekorvos,annyi tanács,azért nem kell okoskázni!Én sem adtam soha a gyerekeimnek Cebiont,mégis makkegészségesek voltak.Nem is hallottam még ilyet,Cebiont babának mindennap??-ha beteg-legfeljebb,pár napig!inkább én szedek multivitamint,az átmegy a tejbe.A gyerekfogorvosunk szerint minden savas dolog árt a fogzománcnak,beleértve a citromsavat is,persze az aszkorbinsavat nem tudom,de én nem adnék neki,az tuti!De mindenki kövesse csak a saját orvosa tanácsait......azért még nem baj,ha mi nem növeljük a gyógyszergyártócégek bevételét,ugye?
2011. márc. 27. 12:32
 17/24 anonim ***** válasza:
kedves utolsó! Köszi hogy kiálltál mellettem, okoska mellett! :) úgy tudom Cebiont 1 év alatt nem is szabad adni, anyatej ide vagy oda. És neked kedves Cebion párti: az anyatej tartalmaz c-vitamint. Ha szoptatnál tudnád! Minden jót!
2011. márc. 27. 13:07
 18/24 anonim ***** válasza:
d vitamin kell, nem cebion, ill. k vitamin, amig csak szopik..ft
2011. márc. 27. 13:36
 19/24 xStefix ***** válasza:

Kérdező, szerintem a következőkön gondolkodj el, ha választ szeretnél találni a kérdésedre:

Kik azok az emberek, akik a legjobban tudnak neked segíteni, ha szoptatási nehézséged van? Kik azok, akiktől a legtöbbet tudod tanulni a szoptatás elméletéről és gyakorlatáról? Akik vélhetően a szoptatás egész témarendszerét jól ismerik? Akik tudják, vizsgálják és értelmezik a szoptatás módszertanát és megpróbálnak hatékony tanácsokkal szolgálni az anyukáknak?

Akik a szoptatás igazi hozzáértői, szakemberei?

Ők a laktációs szaktanácsadók (ibclc) ill. szoptatási tanácsadók.

Valószínűleg még nem tudod, pedig fontos, hogy ma már nemzetközi szintű és magas színvonalú (akkreditált) képzés és segítségnyújtás folyik ezen a területen is, itt Magyarországon is. Nagyon komoly feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hosszú-hosszú évekbe telik, amíg valaki valódi szoptatási SZAKEMBER lesz!

Merthogy ők valóban szakmai szinten/minőségben dolgoznak, tényleg profik. És az egyéb ágazatokban dolgozó többi szakemberhez hasonlóan ők is azért vannak, hogy a saját területüket fejlesszék: hogy kutassanak, hogy ajánlásokat fogalmazzanak meg és hogy pontos információkat adjanak át más érintett szakembereknek (pl. eüs dolgozóknak) ill. nyilván az anyukáknak is.

Az általad megkérdőjelezett "6 hónapos korig kizárólag anyatejet"-tanács is elsősorban tőlük érkezik, innen veszi át a többség, aki hajlandó egyetérteni ezzel.

És hogy te miért higgy ennek a tanácsnak?

ÉN magam ezért hiszek:

Mert ők ma a legprofibbak ebben a témában. Én még "csak" 3 éve szoptatok, de már én is sok mindent megéltem és megtanultam a szoptatásról - ők viszont nálam is sokkal-sokkal jobban értenek a szoptatáshoz, vizsgálódnak, gondolkodnak, segítséget nyújtanak és használható, előnyös módszereket igyekeznek javasolni. Szimplán és egyszerűen: okosabbak, bölcsebbek, tapasztaltabbak, mint én. És én alapból olyan ember vagyok, aki pozitív, nyitott, bizalmas attitűddel viszonyulok a nálam "nagyobb" emberekhez. Magyarul, hajlamos vagyok NEKIK hinni és nem másoknak, ha szoptatási kérdésről van szó, hiszen ebben ők az igazi profik.

(Ugyanígy, ha pl. dugulás van a lakásban, nem fodrásszal akarom megjavíttatni, hanem vízszerelővel. - Minden suszternek megvan a maga kaptafája.)

De ez nyilván nem elég.

Azért is hiszek nekik, mert ők (megintcsak hozzám hasonlóan) igyekeznek tiszteletben tartani a természet (ide vonatkozó) törvényeit, tudják és vallják, hogy senki és semmi nem képes jobb szabályokat megalkotni, mint maga a Természet. - Márpedig ha az úgy rendelte vala, hogy az emlősök melléből csakis anyatej folyjon (és ne mondjuk az egyikből anyatej, másikból meg víz vagy tea), akkor én őszinte bizalommal elhiszem, hogy így lesz nekünk a legjobb. Az anyatej és a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga; képtelen vagyok elhinni, hogy az evolúció azért alkotott meg minket így, mert ez rossz lenne. Vagy akár nem elég jó. Sőt, továbbmegyek, szerintem azért alakult mindez így, mert így a legelőnyösebb nekünk. És ez megint általános törvény: a Természet sosem pazarol, de mindig az élet védelmére törekszik. Ugyanezt láthatod az anyatej kezdeti mennyiségi változásaiban is: a szülést követően túltermelésed, túl sok tejed van (folyik, feszül a melled stb.), mert a Természet mindig az új Életet védi, hogy még véletlenül se "haljon éhen" a babád. Később viszont a tested visszavesz (felpuhul a melled, beáll a kereslet-kínálat), mert a rendszerek (te és a babád) alkalmazkodnak egymáshoz, nincs már szükség a sok tejre. Ergó, a Természet nem fogja pazarolni az értékes energiát ill. az anyatejet. - És ez csak egy példa; nagyon sok ilyen teljesen természetes, önszabályozó folyamat működik az egész szoptatás alatt. - A szoptatási szakemberek is tisztában vannak ezekkel, sőt, arra próbálnak törekedni a javaslataikkal, hogy a szoptató anyukák is meglássák, megértsék ezeket a folyamatokat. Hogy merjünk bízni, hinni magunkban és hogy vegyük észre, micsoda hatalmas és tökéletes rendszer részei vagyunk, hogy mennyire kifinomult az a világ, amiben éldegélünk. És hogy nem kell az Embernek mindig mindenbe kívülről, szándékosan "belerontania".

Mindezekből következik, hogy a szoptatási szakemberek szemléletmódja erősen holisztikus megközelítésű. A holisztika annyit tesz: "Az Egész több, mint a Részek összege." Azaz, szopis nyelvre lefordítva, a szoptatás nemcsak anyatejes táplálást jelent, hanem testi és lelki gondozást is. Maga a szoptatás számos pszichés és szociális hatást hordoz anyára-babára nézve egyaránt. A szoptatás számos ponton kötődik a neveléshez, a pedagógiához, hosszú távon pedig mindenki javára váló eredményeket mutathat fel. A szakemberek abszolút így gondolják és ennek fényében teszik a dolgukat - és én magam is egyre inkább ennek az elképzelésnek a híve vagyok.

És még egy utolsó dolog: a szoptatási szakembereknek nincs (számottevő) anyagi érdeke a szoptatásban. Ők túlnyomórészt nem abból élnek meg, hogy nekünk hasznos tanácsokat adnak. (Az, hogy egyesek közülük magánpraxisban IS foglalkoznak ezzel, szerintem megérthető, és nem hiszem, hogy ezzel az egész ügy "nonprofit" jellegét rombolni tudnák.) Ellenkezőleg: sokan közülük teljesen önkéntes jelleggel, kvázi társadalmi munkában foglalkoznak a tanácsadással. ŐK "ingyen" dolgoznak azért, hogy a TE és az ÉN babám egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberkévé váljon. Ezt hívom én önzetlen segítőkészségnek.

Persze ugyanez a segíteni akarás nyilván megvan másokban is. Pl. a bébiétel és tápszergyártó cégekben is, remélhetőleg. De nekik azért komoly anyagi érdekük is fűződik ahhoz, hogy segítsenek neked, hogy néha szükséged legyen az ő termékeikre is. - Ezzel szemben azok, akik az anyatejet propagálják, egy számukra semmilyen pénzbeni hasznot nem hozó "terméket" (anyatejet) próbálnak "előállítani" a számodra, amikor szopis tanácsokat adnak neked. A tanácsadók nem lesznek gazdagabbak attól, hogy neked a végére sikerül sokáig szoptatni a saját babádat a saját tejeddel.

Mindezek a gondolatok talán nem adtak neked konkrét választ, legalábbis nem arra a kérdésedre, hogy "mégis jó dolog-e csakis szoptatni egy babát, vagy adj-e neki inkább mégis egy kis vizet is". De talán sikerül rámutatnom arra, hogy ÉN miért döntöttem úgy anno, hogy elhiszem, belátom, egyetértek azzal, amit a tanácsadók mondanak. Az ő véleményükön kívül - egyszerűen a józan eszem, logikám is azt súgja, hogy így a jó.

2011. márc. 27. 16:54
 20/24 xStefix ***** válasza:

Tudtam, hogy valamit kihagyok. :) Még egy gondolat:

Az az önzetlen segítőkészség, ami a tanácsadók munkájához szükségeltetik, nagyfokú felelősséget is ró ám rájuk! Amikor egy szakember tanácsot ad, pláne, ha "drasztikus" változtatást javasol, komoly hatással lehet a kliens anyuka babájának egészségi állapotára. Ez pedig nagy lelki terhet és felelősséget jelent a szakember számára, hiszen mások jóléte múlhat az ő szavain, felkészültségén stb. És ha egy szakember jól akarja végezni ezt a fajta munkát, muszáj, hogy alázattal forduljon másokhoz: az anyukához, a babához, és a szoptatás egész ügyéhez egyaránt. Ez az alázat pedig igényességet kell, hogy szüljön. Igényességet arra, hogy a tanácsadó fejlessze magát, kutasson, tanuljon, képeződjön; pontosan azért, hogy egyre magasabb szinten legyen képes dolgozni. És így egyre jobb és pontosabb tanácsokat fog tudni adni a hozzá fordulóknak.

Ez a folyamat hivatott biztosítani azt, hogy a tanácsadók ne csak úgy a levegőbe beszéljenek és sületlenségekkel traktálják a népet. Hidd el, kedves Kérdező, hogy nagyon komoly kutatások és szakmai egyeztetések folynak a háttérben jelen pillanatban is, amikről te vélhetően nem tudsz - de amik pontosan azért zajlanak, hogy a leghatékonyabban kaphass szoptatási segítséget, ha netán szükséged lesz rá egyszer.

2011. márc. 27. 17:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!