Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Biztos hogy csak anyatejet?...

Biztos hogy csak anyatejet? Honnan tudhatjuk? MIÉRT?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy ma mindenki azt állítja, hogy 6 hónapos koráig csak anyatejet lehet adni, de honnan jön ez az információ? Biztosan jó így?

Nekünk gyerekkorunkban, és nagyanyáink szerint is adták a babáknak a vizet, vagy a teát.

Mindig van valami új trend, azután később kiderül, hogy nem is jó.

Mi van, ha melege van a picinek, mennyit és mit lehet még adni neki?

Tudom, most jönne az, hogy kielégíti az anyatej. De, mi van ha csak szomjas és nem éhes? Akkor tömjek megint belé egy csomó anyatejet? Mert azt nem hiszem, hogy van olyan baba, aki egy kicsit szív, aztán leáll, mert "ő csak a szomját szerette volna oltani".

Nagyon érdekelne, és ha valaki tudná infót és azzal ALÁTÁMASZTJA ezt a fél évig csak anyatej dolgot. Ha ez tényleg jó, akkor én dehogy ágálok ellene, nem célom új szokásokat kialakítani ,de nem vagyok biztos hogy ez az igazság.

2011. márc. 23. 12:55
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%

Azért van az, hogy az elején jön híg tej (szomjoltó), később szírdúsabb táplálóbb tej.

Amikor a lánym 5 hós múlt, meleg volt, éppen tengernél nyaraltunk.

2 óránként kérte cicit, slukkolt párat és kész,szomja s volt.

Próbáltam vizet, teát, de nem kellett neki, tudta ő mi a jó neki:-)))

Az anyatejnél nincs jobb, a természet találta ki. az anyállat is öszönösen tudja, hogy kicsinyének az első időkben csak arra van szüksége.

A 6 hónap meg ezzel kapcsolatos:

A babáknak 4-6 hónapos korukig „nyitott” a bélrendszere. A vékonybél sejtjei közötti réseken teljes makromolekulák is átjutnak, többek között teljes fehérjék és patogének, és ezek közvetlenül a véráramba kerülnek. Ez nagy hasznára van a szoptatott csecsemőnek, mert lehetővé teszi, hogy az anyatejben lévő hasznos antitestek sokkal közvetlenebbül jussanak a baba véráramába, de ez azt is jelenti, hogy más ételek nagy fehérjemolekulái és betegségeket okozó patogének is könnyedén átjutnak. A csecsemő szervezete ezeket az antitesteket a hatodik hónap környékén kezdi termelni, és erre az időre már be kell fejeződnie a záródásnak

2011. márc. 23. 13:00
 2/24 anonim ***** válasza:
100%

sajnos pont szüleink idejében fordult ki a természetes útjából a baba-táplálás. a természet jól van kitalálva. ha csak szomjas a baba, akkor az elsőtejet issza csak ki, ami híg. ha éhes is, akkor a hátsó, zsíros tejet is megeszi.

nekem az a meggyőző érv a szoptatás mellett, hogy ingyen van. értsd úgy, hogy senkinek sem anyagi érdeke az, ha én szoptatom a babám. "egyedül" a babámnak teszek vele kedvére. pont a sok teáztatás, bébiétel, tejpép nyomatás mögött áll anyagi érdek.

[link]

2011. márc. 23. 15:06
 3/24 anonim ***** válasza:
Csak mert így van kitalálva, és ez a természet rendje, hogy amíg nem képes megemészteni, addig az anyatejet fogyassza. Gondolom így volt ez az ősembernél is, és még azután is nagyon nagyon sokáig. Fura mód 20. században már volt lehetőség tápszerre váltani, nem mondom, hogy ez az oka, de lehet ez is, hogy a mai gyerekek már nem olyan egészségesek, mint valamikor régen. Félek, hogy az a hiba, amit az én szüleim rajtam elkövettek, a gyermekemen fog bajt okozni. Persze ez lehet, csak a mi családunkra igaz, de valami magyarázatot akkor is találni kell a gyermekeim táplálékallergiájára.
2011. márc. 23. 15:48
 4/24 A kérdező kommentje:

Én nem is a tápszerre gondoltam, az anyatej fontosságával teljesen egyetértek, hanem a szomjúság oltására. Víz és tea miért nem mehet 2 etetés között? Értem a válaszokat, csak mindig úgy érzem, hogy valaki kitalálta és elterjesztette, szájról szájra járt, most meg tudományos tényként könyveljük el. Lehet amúgy, hogy rosszul érzem, és tényleg ha adok neki vizet 6 hónapos kor előtt, akkor rosszat teszek.

Végül is azt is kitalálták már, hogy a margarin mennyire egészséges, aztán most már az egészségtelenségéről cikkezek. A gyakran reklámozott joghurtról is kiderült, hogy egyáltalán nem hat a bifiduszával különösebben, le is vették a reklámot, nem tudom észrevettétek e.

Én csak úgy éreztem ma is, hogy nagyon szomjas a babám, és csak anyatej mehet, én meg óránként nem tudom szopiztatni, meg büfiztetni, nem is szabad.

2011. márc. 23. 17:22
 5/24 anonim ***** válasza:
Szoptatok. Igény szerint. Viszont rengeteget csuklik a babám. Ilyenkor én megitatom vízzel. Nincs lelkiismeret furdalásom miatta, én sem hiszem, hogy rosszat tennék. Rendesen gyarapszik, elégedett, nem mellesleg mi és a szüleink is felnőttek úgy, hogy nem csak vizet és teát, de már gyümölcsöt is kaptak 1 hónapos koruk után...
2011. márc. 23. 20:58
 6/24 anonim ***** válasza:

utolsónak:

ha nem adsz semmit a csulklásra, a folyamat , amiatt csuklik (erősödik a rekeszizma) hamarabb befejeződik.

2011. márc. 24. 08:28
 7/24 anonim ***** válasza:

a vízzel, teával annyi a gond, hogy nincs tápértéke, viszont megtölti a pocakot. így a szopi későbbre csúszik, de kalóriát nem kapott. ha nagyon sokat hízna a babám, és forróság lenne, akkor talán adnék neki vizet. de volt olyan időszakunk, amikor nagyon keveset hízott, így meg se fordult a fejemben, hogy tejen kívül mást adjak.

amúgy nyári forróságban a gyerekorvos is azt mondta, hogy szabad forralt vizet adni.

2011. márc. 24. 09:03
 8/24 A kérdező kommentje:
Nekem még a csuklásra is cicit javasoltak, de azt már tényleg nem bírjuk, ráadásul sosem elég neki egy-két korty. Azt hiszem, én is hagyni fogom csuklani.
2011. márc. 24. 09:26
 9/24 anonim ***** válasza:
100%
Szia!Mindenki úgy csinálja,ahogy akarja.Én a lányomat 10 évvel ezelőtt szoptattam,de elhittem,hogy kell tea,víz,almalé.1 éves koráig szoptattam,de mégis voltak nyűgjeink,ha sírdogált,nyomattam az értékes teát,aztán az evésnél ugye nem volt éhes,cumisüveget fertőtlenítettem,teát főztem...Most a fiammal csak anyatej.Születése óta 3 óránként eszik,éjjel alszik.Ha 2 óránként éhes,adok neki.Ha 5 óra telik el,mert alszik adok neki.Ha csak szomjas,picit szopizik és alszik tovább.Én is vettem cumisüveget és babavizet de még nem használtuk a 4 hónap alatt.Neki ez így tökéletes és nekem is.Ha a lányommal újrakezdhetném csak így csinálnám,nem zavarnám össze teával,vízzel.Persze ha bejön a meleg lehet,hogy adok vizet néha,ha úton vagyunk,bár akkor ő már 6 hónapos lesz,de ha lehet,akkor is inkább megszoptatom.Neki nincs szűksége másra,de minden baba más.És nekem sem,nem kell teát főzni,vizet venni,cumisüveget sterilizálni.......iszonyat könnyebbség!
2011. márc. 25. 09:02
 10/24 A kérdező kommentje:
2011. márc. 26. 20:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!