Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Még most sem sikerült feldolgo...

Még most sem sikerült feldolgozni, hogy nem szoptatom a babám. Belenyugodjak, vagy van még remény? Bele vagyok betegedve még most is, pedig már 3 hós.

Figyelt kérdés
1000 féle praktikát, szert kipróbáltam, nehéz lenne kipróbálni. Nem tudok belenyugodni.
2009. febr. 18. 22:09
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jo tema!

A fiammal en is igy voltam, nem volt eleg a tej, 3 het alatt a szuletesi sulyat sem nyerte vissza, igy kellett a tapi. Most 2,5 eves, es ugy gondolom, meg most sem tettem teljesen tul magam azon, hogy nem voltam kepes szoptatni ot. 7 honapon keresztul szopi, tapszer, fejes.

Aztan ujra terhes lettem, es akkor dontottem ugy, hogy itt az ideje abbahagyni. A fiamat egyaltalan nem viselte meg, azt hiszem en jobban akartam, mint o.

Persze minden konyvet elolvastsam, minden tanacsot meghallgattam, minden lehetseges dolgot kiprobaltam. Megis, meg most is sokszor sirva fakadok, ha arrol van szo, hogy nem tudtam ot szoptatni.

Aztan megszuletett a lanyom. Es minden ment, mint a karikacsapas. 7 honapos koraig tisztan anyatejes volt, 13 honapos koraig szopizott. Csak azert hagytuk abba, mert terhes lettem a 3. babaval (most 23 hetes terhes vagyok), es egyik naprol a masikra elapadt a tejcsi.

Mivel a lanyomat sikeresen szoptattam, felkertek, hogy csinaljak meg egy tanfolyamot, es legyek onkentes egy szoptatos csoportban. Most ezt csinalom, es nagyon elvezem.

A tanultak ellenere azonban tapasztalatbol tudom, hogy nem minden esetben lehetseges a kizarolagos szoptatas. Es ez Magyarorszagon a korhazi rendszer hibaja. (Jelenleg Angliaban elek, a fiamat meg Magyarorszagon szultem, a lanyomat mar itt.) Megtanultam, hogy a tejtermeles beindulasa szempontjabol mennyire fontos az optimalis kezdes. A szuletes utan a babanak egybol mellre kellene kerulnie, es elete elso 1-2 orajat, amikor a legerosebb a szoporeflex, es a baba is a legeberebb allapotban van, az anyjaval borkontaktusban kellene eltoltenie. Ez fontos az anyanak is, hiszen jelentos hormonvaltozasok mennek vegben a testeben, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy kesobb sikeresen szoptasson. Kapaszkodjatok meg, azok kozul a nok kozul, akiknel nincs meg ez az optimalis kezdes tobb, mint 70 % nem lesz kepes kesobb kizarolagosan szoptatni.

Es mi a magyar rendszer? Megszultetett a baba. Esetleg ha minden komplikaciomentes, par pillanatra a mama hasara tesszuk az ujszulottet, mert baba barat korhaz vagyunk, es ez eloiras. Aztan gyorsan elrohanunk az ujszulottel, hiszen halaszthatatlan teendok vannak vele. (Furdetes, meres, oltoztetes.) Es persze a mamat is ossze kell stoppolni, hisz magyar szokas szerint jo nagyot vagtunk rajta, hogy biztos kiferjen az a gyerek. Aztan jon az, hogy nincs hely az osztalyon, anyuka marad a szuloszoban, csecsemos lelep a babaval. Es igy tovabb.

Az ora meg ketyeg, a baba nem kerul mellre, a mama pedig kesobb mar hiaba probalkozik, a baba bealudt, mar nem fogekony. Rosszabb esetben mar a csecsemosok be is tapiztak a kis dragat, pusztan joindulatbol, hogy ne ehezzen szegeny, es persze, hogy nehogy leessen a vercukra.

Nem tudom, hogy mik voltak a szulesed korulmenyei. Csak azt tudom, hogy amig a korhazak dolgozoi nem lesznek partnerek abban, hogy a baba es a mama egyutt maradhasson, addig sajnos nagyon sok anyanak szembe kell neznie azzal, hogy nem lesz kepes szoptatni a babajat. Es ez nem az o hibajuk!

En elhiszem, hogy mindent kiprobaltal. Es teljesen egyetertek az elottem szolokkal, hogy ki is kell. De van egy pont, amikor be kell latni, hogy nem megy. Elvezd a babazast, mellre teheted meg sokaig, az a keves tejcsi meg sok-sok honapon at ki fog tartani. Es ne aggodj, mindent, ami fontos megkap a babad abbol a keveske tejbol is.

A szoptatas nem csak taplalkozasi forma a babadnak, a gondoskodas reszet igy is meg tudod adni neki. Taplaleknak pedig ott a tapszer.

Remelem, hogy mihamarabb sikerul rendbe tenni magadban ezt a dolgot, es oromot fogsz lelni a szoptatasban igy is.:D

2009. febr. 19. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!