Ihatok egy kevés bort ha szoptatok? Lesz baja a babának?
"Az alkalmankénti egy pohár bor fogyasztása valóban nem káros a szoptatott babára nézve, ha az ital elfogyasztása és a szoptatás között eltelik 4-5 óra." Üdvözlettel,
Rózsa Ibolya, IBCLC
laktációs szaktanácsadó
Kérdés:
Sehol nem tudtam megfelelő információt kapni arról, hogy a szoptatás alatt fogyasztott alkohol, mennyi idő alatt ürül ki a tejből biztonságosan. Egy éves a kislányom, még szopik, és esténként elfogyasztunk 1-2 pohár vörösbort a férjemmel. A baba 3-4 óra körül szopik legközelebb, alkoholt nem iszom 10 után. Tudna Nekem erre választ adni? Amennyiben nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt az ember alkalomadtán, meddig ajánlott kihagyni a szoptatást?
Válasz:
A szoptatás alatti alkoholfogyasztást nem tanácsoljuk. Az elfogyasztott alkohol felszívódik a vérbe, onnan az anyatejbe. Az odakerült alkohol a baba gyomrába ürül, nem szívódik vissza. Tehát amit Ön este elfogyaszt az ezután a tejbe kerül és a legközelebbi szoptatás során ürül ki a melléből (ezek szerint hajnalban). Akkor nem kapna a baba az alkoholból, ha reggel kifejné a mellét (addig nem szoptatna) és az azután termelődött tejet adná csak oda a kicsinek. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén talán még 2 szoptatás kihagyására is szükség lehet- fejéssel. Ebben az esetben vagy az alkoholfogyasztást, vagy a már 1 éves baba szoptatását kellene felfüggeszteni, ez utóbbi kevesebbet ártana, mint akár kis mennyiségű rendszeres alkoholmennyiség a fejlődő idegrendszernek. Ez utóbbi az alkoholra különösen érzékeny.
Dr. Gömöri Ágnes
Egyszer-kétszer az elmúlt 10 hónap szoptatás alatt én is megittam már 1-1 deci bort. Ennyitől semmi baja nem lesz egy kisbabának. De jó minőségű, valódi szőlőből készült bort érdemes inni, a tablettás pancsokat el kell kerülni.
Higgyétek el, lehet, hogy többet árt egy hajfestés, vagy vegyszeres (gumikesztyű nélküli) takarítás a babának, mint egy pohár bor... (Bocs, ha valaki magára vette, én is bánok vegyszerrel. :-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!