Muszáj 6 hónapos kortól hozzátáplálni? Ha elég a tejem, nem elég csak azt adni a babámnak?
Az általános szakmai ajánlások szerint 6 hónapos korTÓL lehet elkezdeni a hozzátáplálást. Tehát nem muszáj akkor, percre pontosan!
Magyarul, fél éves kor után kezdhetsz neki adni először folyékonyat, majd pépest, végül szilárdat. De végős soron ő fogja eldönteni, mikor fogadja el! És ez a lényeg, amit sokan félreértenek egymás történeteiben...
A 6 hó a minimum határ, de nem kőbe vésett és felső határ nincs. A gyerkőcre van bízva, mikortól és mit eszik meg. (De persze vannak azért ésszerű szabályok, pl. 1 éves gyerek ne egyen csülökpörköltet. :)
Mindig voltak és lesznek olyan szakmán kívüliek, akik ettől meredeken eltérőt javasolnak... Én nem ismerem az idézett könyvet és (még) nem is tudok minderről annyit, hogy véleményezni tudjam, de általában is az arany közép híve vagyok: számos logikus oka van, amiért fél éves kor előtt nem ajánlott elkezdeni - viszont 1 éves korig szerintem sem érdemes (önmagunktól) kihúzni, ha a gyerkőc már korábban is enne.
Szóval valamikor a második félév folyamán ajánlott elkezdeni.
Az egyébként nem igaz, hogy 6 hó után az anyatejben már nincs elég tápanyag! Erre mindig a vasat szokták példának hozni, de az összefüggés sokszor hibásan szerepel. Nem az anyatejben nincs többé elég vas, hanem a baba raktárai merülnek ki kb. ennyi idő alatt. Nem ugyanaz... Ha az anyatej ennyi idő után nem lenne már elég jó, akkor azokban a szakaszokban, amikor újra csak szopni fog a gyerek (pl. betegség, fogzás idején), könnyen kialakulnának hiánytünetek. De ez elég ritka. (Részben persze azért, mert ezek szerencsére csak rövid időszakok.)
Anyatejes babák esetében 6 hó után javasolják el kezdeni a hozzátáplálást almával, sütőtökkel idény jellegű zöldségekkel, gyümölcsökkel.
DE
Nekem a tesóm azt mondta hogy akkor kezdjem a hozzátáplálást ha már én felkészültem rá. A gyerek megérzi ha bizonytalan vagy.
Megjegyzem, hogy CSAK TÁPSZERES BABÁKNÁL IS 6 hónap (lenne) az ajánlás!!!
Utolsó: mit értesz az alatt, hogy ha felkészült rá az anyuka?
xStefix:
Gondolom, arra értette, hogy az anyának kell éreznie, hogy mikor jön el az ideje, és ne hagyja magát összezavarni, mert mindenkitől mást hall.
És ez nem csak a hozzátáplálásra érvényes.
20:40-es vagyok: Arra gondoltam, hogy ha az anyuka úgy érzi hogy nincs itt az ideje, vagy fél még és csak azért akar elkezdeni hozzátáplálni mert mások azt mondják, vagy mert mások rosszalóan néznének ha nem tenné... stb.
Nekem a kisfiam 5 hónapos múlt amikor mindenki nyomta hogy már ezt kéne azt kéne.... én még nem akartam, mert egyrészt sok helyen írják hogy 6 hónaptól, de a tesóm olyan vehemensen ragaszkodott hozzá hogy miért majd pont 6 hónapos naposan fogom kezdeni.... stb... ezért én el kezdtem adni almát, de állatira nem akartam egyébként. De nem tudtam megmondani az okát hogy miért. Azt hiszem az is közrejátszott hogy macerának éreztem, vagy hogy úgy éreztem akkor már nem leszek olyan fontos mert nem én táplálom,...
Értelek. Igen, ez sokszor így van sajnos. :(
Mondjuk az kicsit más, ha fél év előtt kezdi el valaki külső nyomásra, mert akkor még tényleg korai (lehet).. Abszolút megértem, ha utólag emiatt lelkiismeretfurdalása van valakinek, mert nyilván a legjobbat akarjuk a gyerkőcnek. És sajnos sokszor mégse azt tesszük, igen. De remélhetőleg nem lesz belőle nagy gubanc később se.
6 hó után viszont már általában is az a javaslat, hogy próbálja meg az anyuka. Nemcsak a köznép, hanem a szakma is ezt javasolja. De persze megint az anyukán, és végső soron meg a babán múlik, minek mikor van itt az ideje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!