Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mennyi idős koráig kell...

Mennyi idős koráig kell szoptatni egy babát?

Figyelt kérdés

Nekem még nincs gyerekem, de nem sokára szeretnénk. Neten több helyen olvastam, hogy bizonyos anyák a gyereket két éves koráig szoptatják. Vagy még ennél is tovább.

Szerintem ez borzalmasan hosszú idő, el sem tudnám képzelni, hogy ennyi ideig szoptassak. Mennyi ideig kell szoptatni egy babát? Nekem őszintén még az egy év is kicsit soknak tűnik...

2011. jan. 8. 20:42
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

A 22:57-es válaszolótól kérdezném. Melyik kérdésre írtad, hogy tuti kamu?

Illetve neked még annyit szerettem volna, hogy nekem nem az a bajom, hogy szoptatnom kell majd egy kisbabát. Bocsánat, de ez hülyeség, amit írtál, hogy taszító a gondolat, hogy majd egy kisbaba szopizik a mellemből. Én el sem tudom képzelni, hogy a csecsemőmet másként tápláljam. Nem, engem az a gondolat taszít, hogy egy kisgyerek, aki már tud beszélni és járni, és FOGAI vannak, az szopizik. Na ez tényleg taszít...

A többi válaszolónak köszönöm a válaszokat, bár változatlanul nem értek egyet, és én még sok ellentmondást érzek. (Természetes elválasztódás - pl. az állatoknál az anya nem engedi egy idő után szopni a kicsinyeit, ha már kinőtt a foguk, meg mi van akkor, hogy ha mondjuk én 3-4 gyereket akarok pár éves korkülönbséggel, stb.) De mindegy, majd utánajárok a témának, ha aktuális lesz.

2011. jan. 9. 11:43
 12/19 anonim ***** válasza:

Bocsi, ha ezt feltételeztem, csak magamból és a barátnőimből indultam ki... Ha nálad nem ez a helyzet, ne haragudj.

Volt itt egy kérdés, hogy baj-e, hogy még mindig szoptatja a 7 éves gyerekét, de azóta már kitörölték. Arra gondoltam.

Amikor szültem, azt mondtam, egyéves koráig fogom szoptatni. Most 8 hónapos, nem úgy tűnik, hogy 4 hónap múlva abbahagyná, főleg, hogy szoptatás közben tud csak elaludni... Ez van. Egyébként én sem tervezem évekig szoptatni, főleg, hogy hamarosan mi is szeretnénk tesót, nekem is furcsa, ha egy nagyocska gyerek ezt csinálja, de ezalatt a nyolc hónap alatt egy nagyon fontos dolgot megtanultam: az ember, amíg nincs gyereke, eltervezi, hogy ő majd hogy fogja csinálni, aztán megszületik, és rájön, hogy ez a kiszolgáltatott kis csomag nem gép, és bizonyos keretek között ő irányít. Szóval már nem ítélek el senkit, pedig amíg nem voltam anya, határozott véleményem volt arról, hogy mit hogyan kell csinálni. :)

2011. jan. 9. 12:09
 13/19 anonim ***** válasza:

Vajon azok az anyukák, aki szoptatják a babájukat még 2 éves korában is, biztosan a baba miatt teszik? Vagy nekik okoz boldogságot, lelki kielégülést, hogy van egy ember(ke), akinek csak ők tudnak olyat adni, amit más nem?! Elvonulnak egy csendes helyre a "kis" 2 éves babával, aki jár, eszik, tiszta fog, okos, értelmes, de újra apró baba, mikor az anyja mellét a szájába veszi. Az én babám majd 2 hónap múlva bújik ki, és ígérem megkövetlek benneteket, ha megváltozik a véleményem, de most én a kérdezővel értek egyet, és viszolygok attól, hogy egy járó, beszélő kisgyerek a szájába vegye a mellem. Sőt! A közvetlen ismertségemben van olyan anyuka, akit lök és fájdalmasan taszít a 15 hónapos gyereke, mert szopni akar. Ez borzalmas.

És azzal sem értek egyet, hogy a baba megszületése után bárkit is előtérbe kell helyezni. Meg fog változni az életünk, ez tény, de nem hiszem, hogy akár 1 hónapig is a baba valaki felett kell elhelyezkednie.

2011. jan. 9. 12:23
 14/19 anonim ***** válasza:
Azzal egyetértek, hogy borzalmas, ha valakit lökdös a 15 hónapos gyereke, akármiért is teszi. De annyira könnyű véleményt alkotni olyanok viselkedéséről, akiknek még nem voltál a helyzetében... A gyereknevelés meg pont olyan téma, amiről mindenki feljogosítva érzi magát, hogy megmondja a tutit, és jól elítéljen miatta másokat, főleg olyan, aki még sose próbálta.
2011. jan. 9. 12:48
 15/19 anonim ***** válasza:
Ne haragudj stefix de a depressziónak meg a lyme kórnak (????) mi köze a szopáshoz...? Mert szerintem semmi,bár nem vagyok orvos csak eü.-s. Én megértem,hogy te a hosszadalmas szoptatás pártján állsz,de hülyeségekkel nem kell se összezavarni,se riogatni senkit. Látom,hogy odairtad,hogy nincs köze a szoptatáshoz,de akkor mi köze volt ehhez a témához? Nekem meg 22 évesen eltört a lábam,bár nem kapcsolódik ide..:D
2011. jan. 10. 00:02
 16/19 xStefix ***** válasza:

Meglepő, hgy csodálkozol. Eü-s létedre nekem fura, hogy így kiakadtál azon, amit írtam. És úgy látom, egyáltalán nem értetted, amiről szó volt...

Azon szoktam még csodálkozni nagyokat, amikor olyasmit olvasok, hogy pl. "a csak szoptatott babám állandóan megfázik(!), beteg stb. - ezek szerint az anyatej nem is annyira csodaszer..!". Hát ezért írtam, amit. Hogy világosabb legyen, hogy mire van az anyatejnek kihatása és mire nincs (legalábbis nem közvetlenül). Illetve hogy reagáljak a kérdező abbéli gondolatára, miszerint "például az én generációm (80-as évek gyerekei)hogyan nőtt fel tökéletesen egészségesen úgy, hogy egy éves korára már nem szopott? És hogy ha ennyire véd minden betegség ellen az anyatej, akkor hogy lehet, hogy a barátnőm kisfia vagy minden második héten beteg volt, úgy hogy még szoptatta."

Mert az, hogy "mi" eddig egészségesek voltunk, durva általánosítás (és szerintem nem is én vagyok ez alól az egyetlen kivétel). És egyáltalán nem jelenti azt, hogy azok is maradunk. Sőt.

A gyerekeinkről nem is beszélve... Ha így haladunk, pár évtized múlva minden 2. gyerek allergiás lesz - ez azért elég elgondolkodtató szerintem. A hajlam örökölhető, a mi életmódunk, amit a gyerekeinkre áthagyományozunk, szintén kedvez az allergéneknek... szóval én nemcsak magam miatt aggódnék ennyire. Ezekre utaltam volna.

A te példád tényleg sántít, mert a csonttörés fizikai ártalom - az enyémek viszont mind immunalulműködésből származnak, ill. kapcsolatba hozhatóak vele. Ez nyilván csak nagyon távolról kapcsolódik a szopáshoz / tápszerhez, ezt írtam is. De nem kizárt, hogy valami távoli gyökere azért van. ("Minden mindennel összefügg.")

Egyébként pedig a hosszú gondolatmenetnek ez csak kis töredéke volt. Olyan téma, amit ma már a többség ismer és elfogad: miszerint az anyatej sok minden ellen védelmet ad, de nem garancia semmire. - Viszont nem lehet megkérdőjelezni a jelentőségét és hosszú távú(!) hatását.

Az eü sajnos arról híres, hogy megrögzötten részlethez-kötött. Ehhez képest én a holisztikus megközelítés híve vagyok és maradok. :)

2011. jan. 12. 16:50
 17/19 xStefix ***** válasza:

De áruljátok már el, kétkedők, miért hiszitek azt, hogy minden kétéves hisztizik a szopiért???

Azért, mert csupán ennyit láttok belőle! De nagyon sokféleképpen lehet szoptatni. És igen, én is úgy gondolom, hogy az nem normális, ha egy kisgyerek így viselkedik. De nem kell mindenképp így tennie! Ha az anyuka megfelelően intézi a dolgokat... Na ez az, ami már senki kétkedőnek nem szokott eszébe jutni.

Az a helyzet, hogy (szerencsére azért) többen szoptatnak hosszabb ideig, mint ahogy azt a legtöbben tudni és látni vélik. És pont azért, mert mi csendben szoptatunk, nem verjük nagy dobra ilyen hisztikkel. Vajon hogy csináljuk?

2011. jan. 12. 16:54
 18/19 xStefix ***** válasza:

Kérdező:

A fogak általánosságban nem okoznak gondot szoptatáskor - még akkor sem, ha egyes gyerkőcök néha tényleg megharapnak. Ha ugyanis ez kizáró ok lenne, akkor már az is abnormális számba menne, hogy a fogzási idő kezdete (kb. fél éves kor, ami elég hamar van!) után is szoptatunk... márpedig sokan teszünk így, különösebb gond nélkül.

A gyerkőc (aktív) szopás közben nem tud harapni, mert a nyelve rálóg a fogakra; így önmagát harapná meg előbb. Ha mégis harap, azt akkor teszi, amikor épp nem eszik aktívan; de ennek mindig oka van! És ha ezt az okot sikerül kideríteni és megszüntetni, akkor általában a harapás is elmarad. Ide kell tudni pár dolgot, de ezt most nem részletezném.

Sőt, mondok jobbat: épphogy nem a nagyobb gyerekek szoktak harapni, hanem pont a kisebbek, pl. fogzás idején (ami kb. 2 éves korban zárul le). Szóval ez nem (lehet) általános kizáró oka az akár még ennél is hosszabb szoptatásnak.

Természetes elválasztódás: érdekesen fogalmaztál, mert azt írtad, az anya nem engedi szopni a kicsinyét. :) Igen, egyes állatfajoknál ez így működik - bár én inkább úgy mondanám, hogy ilyenre is szokott példa lenni, de talán nem ez a "szabályszerű". Szerintem, ahogy te is írtad, ez természetes folyamatként működik - az anyának csak akkor "kell" közbelépnie, ha az utóda ezirányú "genetikai programja" valamiért nem működik "megfelelően". Vagy akkor, ha az utód további szopása súlyosabban veszélyeztetné mondjuk a túlélési esélyeiket. Tehát az anya nem azért nem engedi többé szopni a kicsinyét, mert "csak úgy" megelégelte a dolgot, hanem azért, mert ez hátrányosan befolyásolná a további életbenmaradást. (Mondom mindezt úgy, hogy nem vagyok etológus:)

Arról nem beszélve, hogy mi ugye többek vagyunk, mint az állatok. :) Nálunk nincs a hosszabb szopásnak "életveszélyes" következménye, ezért hagyhatjuk, hogy a gyerkőcünk akkor fejezze be, amikor ő maga jónak látja.

Kistesó: Semmi gond nincs ezzel, szoptatás mellett is nyugodtan teherbe lehet esni, terhesnek is lehet lenni és tandemben is lehet szoptatni őket. Persze vannak itt is dolgok, amire figyelni kell/érdemes, de elméletben ez sem zárja ki a hosszú szopit.

Nem baj, ha kétkedsz, az fontos és hasznos dolog! Én nem meggyőzni szeretnélek téged, mindössze elmondom a témáról, amit tudok. Aztán majd meglátod, mit tudsz belőle használni. Remélem, nem bánod. :)

2011. jan. 12. 17:14
 19/19 anonim ***** válasza:

Szerintem te teljesen fanatikus vagy,minden hozzászólásodat úgy írod mintha ha a szoptatás körül forogna az egész világ,és mintha neked is ez lenne a kizárólagos életcélod..ezen kivül mindnekit halálra rémisztesz,akik nem szoptatják 5 éves korig a gyereküket,azért mert szerinted ez a jó. Kérdezem én,tanultál te immunológiát? Tudo te mi az a lyme kór és hogyan terjed..?

Nekem semmi gondom nincs ezzel a majomszeretettel,hogy kössük magunkra és szoptassuk 5 éves korig a gyerekünket (bár tény,hogy szerintem ez mindenkinek jó éppen a gyereket kivéve,legalábbis hosszútávon) de az nem szeretem mikor valaki úgy csűri csavarja ,és ferditi a tényeket hogy összazavarja az amúgy is kiszolgáltatott és bizonytalan,legtöbbször első gyerekes anyukákat.

Szerintem az ilyen szintű mánia amit te képviselsz már kórosnak mondható. Szerintem szerezz barátokat,menj vissza dolgozni,éld a saját életedet (mert nem a szoptatásról szól..) mert előbb utóbb teljesen bekattansz..

Az ilyen tipusu viselkedés,hogy csecsemőként kezeled és azt gondolod megvisel lelkileg egy 2-3 éves gyereket ha nem szophat tovább csak doa vezet,hogy visszafogod a fejlődésben a sajátodat ,anyámasszony katonáját nevelsz belőle,túlfélted ..és ez vajon hosszútávon jó? Kicsit túldramatizálod ezt a dolgot szerintem. Persze nem kritizálni akarom amit képviselsz,csak arra kérlek ne túlozd el az ovódás-iskoláskorig szoptatás előnyeit..persze ez nem hiszem,hogy a te hibád,hanem a többi szektás ősanyáé akik érettségiig szoptatnak,magukrakötik a gyereket mert a babakocsi egészségtelen,csokit nem ehet mert egészségtelen,bio zöldségen kivül semmit nem ad a gyereknek,nem hagyja a mamánál egy órára mert lelkisérült lesz.....

Annyira de annyira el van túlozva ez az egész a gyerekek körül,ennek pedig csak az lesz a következménye hosszútávon,hogy még tovább szaporodnak az elkényesztett öntelt kamaszok,akiknek az a legnagyobb gondjuk hogy nem 250ezres laptopot kaptak karácsonyra,előtte meg egész életében ki volt nyalva a s.ggük.Nincsenek cukorból,semmiféle lelki trauma nem fogja érni ha a szájába adja valaki a cumit, vagy "csak" 1-2 éves koráig szopik.

Egyébként immunológiai szempontból a gyerekek saját immunrendszere 1-1,5 korukra megérik,és remekül funkcionál.Ekkor szép lassan elkezdenek lebomlani az anyukától kapott immunanyagok. És ezt nem én találtam ki.

Ezt a hozzászólást nem sértő jelleggel írtam,csak már nagyon kikivánkozott belőlem. Elhiszem,hogy jószándékú vagy és sok igazságot írsz de ez már kicsit nevetséges nekem.Ez egy privát vélemény volt csak.

2011. jan. 12. 17:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!