Hasfájós babához mit tanácsoltok?
Tanácsokat szeretnék kérni. 2 és fél hetes a kisfiam és nagyon hasfájós. Kizárólag anyatejes, cumit és cumisüveget nem használunk. Minden este vigasztalhatatlanul sír, üvölt, feszíti magát. Az arcán is van tejkiütés. Széklete is megváltozott néhány napja zöld színűre (korábban mustársárga volt). A gyermekorvos javaslatára jelenleg Biogaia cseppet (napi 5 csepp), Espumisant (még csak naponta 1 alkalommal 25 csepp) és Coli Comfort cseppet kap (minden szopi előtt 5 csepp). Napközben viszonylag nyugodt, szeretne sokat cicin lenni. Elhagytam a tejes ételeket, nagyon odafigyelek mit eszek. Igény szerint szoptatom, de az orvos azt tanácsolta, hogy törekedjünk 3 óránkénti etetésre, mert szerinte túl gyakran van cicin, túleszi magát (ilyet lehet egy anyatejes gyereknek??), a zöld széklet emiatt van hogy nem emészti meg... De ezt a kisfiam nagyon nehezen bírja ki és ez teljesen ellenkezője az igény szerinti szoptatásnak, nem tudom mitévő legyek, hogy minden "nyekkre" tehetem -e mellre, hogy szopizzon, megnyugodjon, vagy ezzel csak rontok a helyzeten és a hasfájáson? Mindenki más mond, hogy mi segítene a hasfájáson. Már annyira rástresszeltem, hogy úgy érzem hirtelen a tejcsim is kevesebb lett...
Nagyon szeretnénk, ha javulna a helyzet. Tudom, hogy 3 hónapos korukra sokaknak eltűnik a hasfájás, de az még iszonyú messze van.
Előre is köszönöm a tanácsokat!❤️
Szia! Egyszerre ne adj ennyi cseppet ilyen picinek! Espumisant használtunk, minden étkezés előtt 5-10 cseppet. A Biogaia valakinek beválik, nálunk rontott a helyzeten.
A tej nagyjából 2 hét alatt ürül ki a szervezetből. Addig ne várj változást.
Etetést a gyerekorvos 1,5 óránként javasolt, ez pont jó volt. 5 hónaposan jutottunk el a 3 óránkénti etetésre.
Mindent kipróbáltunk! A kólika tartás, hasonaltatás és torna vált be. Néha a rezgő pihenőszék. Egyedül csak az idő segített. Ráadásul majdem 4 hónapos volt mire elmúlt. Kitartást nektek!
Kitartást és sok türelmet!😁
Ez így lesz, mindenki mást fog mondani. Nálunk ugyanez (volt) a helyzet, de már sokat javult. Az én babám nagyon nagy súllyal született, rengeteget eszik. Nem akartam igény szerint szoptatni, mert az látható is volt, hogy tarthatatlan. Az ő igénye 24/24 óra lenne. Az orvos se tanácsolta. Ugyanúgy van zöld széklet, szintén azt mondta, hogy ekkora mennyiséget nem tud megemészteni. Többszörösét eszi a "normálnak". Van, hogy az orrán is jön vissza. Írtam is ki kérdést, jól le is hurrogtak, mert már csak az iszsz divat. Hát, én nem fogom divatból szenvedtetni a gyerekem, mert igenis a hasfájás, az, hogy orrán-száján jön vissza a tej stb., neki szenvedés. Ettől függetlenül kisebb mennyiségnél is fájhat a hasa, ha olyan, teljesen nem tudod kivédeni.
Azt viszont nem ajánlom, hogy egyszerre adj neki mindent. Én egyszerre mindig egy félét adtam. Espumizánnal kezdtük. Az nem jött be, talán még rosszabb is lett. 2 hét múlva váltottam Biogaira, azóta szerintem javult, úgyhogy maradtunk annál. Már nincs minden pelenka tele azzal a szörnyű állagú zöld kakival. Ritkább is és színre állagára is kezd normálisabb lenni.A hasfájás is csillapodott. Ő már 9hetes. Remélem, innen már csak fölfelé vezet az út és neked is ezt kívánom!
#6! Írta, hogy elhagyta a tejes ételeket. Én is olvastam, a laktóz az. Kérdeztem az orvost, azt mondta, nála nem kérdés, hogy a túlevés okozza. Éretlen még az emésztőrendszere ilyen mennyiséghez. De igen, lehetne az is.
Próbáld meg hordozni. A testközelség, a ringatás, a tested melege nagyon fontos neki. Emellett a lábak fel vannak húzva, ez segít a fájdalmon. És ne csak akkor hordozd, amikor már sír, hanem próbáld meg a napi hordozás mennyiségét növelni, hogy estére, amikor már elfárad és jönne a sírás, fel legyen töltve a szeretet tankja.
És nyugodtan tedd minden nyikkanásra cicire, mert egy ilyen pici babát még az nyugtat meg, ha folyik a tej a szájába. Az anyatejet 40 perc alatt megemészti, szóval nem csak arról van szó, hogy a szopi megnyugtatja, hanem arról is, hogy gyorsan éhes lesz.
Nekem is ezeket ajánlotta a doki szép fokozatosan bevezetve. Az első gyerekemmel 4 hónapos koráig szenvedtünk, mert "jaaaj ne adj neki minden sz*rt", hát borzasztó volt. Az akkori dokink azt mondta, majd túlleszünk rajta, ez ilyen. Köszi. Brutális 4 hónapunk volt, komolyan elgondolkodtunk, hogy végig tudjuk/akarjuk-e ezt csinálni mégegyszer. Vele csak Espumisant próbáltunk, én saját kútfőből eddig jutottam és semmit nem használt.
A jelenlegi dokinknak már a második babánk egy hetes korában mondtam, hogy minden evés után szenvedés van kakiig, aztán megint sír a ciciért. A kaki kvázi kirobban és zöld. Akkor ajánlotta a laktáz enzimet, amit azóta is kap (szinte rögtön változott a kaki színe). Plusz említette az Infacolt és a Biogaiat, de mondta hogy hagyjak köztük egy-egy heteket, hogyha valamelyikkel gond van, akkor tudjam, hogy melyikkel. Az Infacolt vezettük be előbb, majd a Biogaiat, most 6 hetes és kapja mindet. Lekopogom, szépen fokozatosan javult a helyzet. Én nem mondom, hogy nincs pocakfájás, de az első hetekhez és az első gyerekünkhöz képest ez simán viselhető. Kaki, vagy beszorult puki előtt van egy kis nyűglődés és ennyi. A kaki aranysárga lett és csak 1-3 van maximum egy nap, ami nem kirobban már nagy erőlködés árán. Evésnél idővel megtanult kevésbé mohón enni, én meg megtanultam, hogy őt bizony büfiztetni kell akkor is, ha belealudt a szopizásba... A nagyobb lányomat nem kellett, sosem böfizett. Ha nagyon tekereg kaki/puki előtt, akkor segítünk egy kis pocak tornával túllenni rajta. Nekünk ez most így abszolút bevált, de teljes megoldást tényleg csak az idő hoz. És azt sem állítom, hogy a cseppektől jobb, lehet simán magától is az lenne, kitudja... :)
Érezhető, ha túleszi magát szerintem. Egyrészt látszik rajtuk, hogy már dugig vannak, másrészt ahogy ciciznek is érezhető, hogy esetleg csak komfort cicizne és zavarja, hogy jön belőle. Én ilyenkor dugok cumit a szájába, vagy ha azt elutasítja, a kisujjamat. Még a kórházban mondták, hogy ezzel "át lehet verni" a babákat, tökéletes komfort cici a kisujj és tényleg. Figyelgesd a babád jelzéseit és rá fogsz érezni. Kitartás! Semmi sem tart örökké! :)
Nekem 2 fiam van, mindkettő átlag súllyal született majd első hónapokban 1-2 kg-okat híztak havonta és hosszra is jelentősen többet nőttek, mint az átlag, szóval én ha kérték, adtam nekik a mellem. Mindkettő hatalmas volt, az orvos is csak pislogott, mert nem csak súlyra voltak nagyok, hanem hosszúságra is látványosan.
Az első fiam így 3 hónapos koráig megállás nélkül bömbölt, fájt a hasa, akármit adtunk neki, pedig diétáztam. Csak az idő segített, meg néha a hordozás.
A kicsinek sokszor már az orrán folyt vissza a tej, bukott is egy csomót, mégis a nyugalom szobra volt, pedig vele mindent ettem, a babtól kezdve csípősig tényleg mindent, és 1-2x sírt talán egy nehezebb puki miatt. De aludt, vigyorgott, nem küzdött a pocakjával.
Szóval szerintem mindenki csak vaktában lövöldözik, de tuti recept nincs, van olyan, hogy ha fejedre állsz, akkor is ordítva fog szenvedni, mert egyszerűen ilyen. Ha a babád meg nagyobb gyerek, többet akar enni, több részletben, ezt mindenki elfelejti, hogy icipici gyomruk van, azért eszik többször, mert nem tud egyszerre sokat beverni és elosztani 3 órára, hanem iszik egy kicsit, a gyorsan emésztődő tejből, majd 1-2 óra múlva újra. Ahogy nőnek, ez tolódik, de ez nem hetek kérdése, inkább hónapok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!