Akinek nem ment a szoptatás mennyi idő után adta fel?
Egyre kevesebb tejem van, az első két hétben még napi 7-8dl összejött fejéssel, most már alkalmanként jó, ha 60ml sikerül, tegnap este pl.30ml-nél többet sehogy sem tudtam összeszenvedni. Tápszert még nem kapott, abból pótolunk, amit az elején lefagyasztottunk, de már abból sincs sok. Próbáltam már mindent, ami elvileg segíti a tejtermelődést, de eddig semmi sem vált be úgy igazán. Volt szoptatási tanácsadó is, miután jól átmasszírozta a mellemet is csak 90ml jött le. Azt mondta egyébként szerinte a technika jó, ahogy szopizik a baba, de nagyon lusta, folyton belealszik, és leginkább komfortcicizésre használja a mellemet. Nem szeretném feladni, sajnos elég rendesen stresszel is vele a védőnő és a gyerekorvos is, de érzem, hogy kezd az agyamra menni ez az egész. Éjjel is kelek 2 óránként, hogy próbáljak fejni, de eddig sok haszna nincs. Napközben sokat van cicin, de a mérések alapján nagyon minimálisat eszik olyankor, max.50ml-t. Félek, hogy elapad a tejem, de közben beleőrülni sem szeretnék. A védőnőnk szerint jó anya = szoptatni tudó anya, ezt mindig meg is jegyzi, már rosszul vagyok mikor tudom, hogy beszélnem kell vele. Ki mennyi idő után törődött bele, hogy muszáj tápszerrel legalább pótolni? Ettől tényleg rossz anya leszek és kevésbé fog kötődni hozzám a kisfiunk? Butaságnak tartom ezt a hozzáállást, de már annyit mondja a védőnő és a gyerekorvos is ezen a véleményen van, hogy kezdem én is elhinni.
1 hónapos a babánk.
Ez, hogy nem vagy jó anya ha nem szoptatsz felejtsd el! Ez nen igaz. Én is elhittem ezt, és hidd el nagyon bánom, hogy elhittem. Nem ettől múlik az anyaság mércéje. Nálunk több baj is volt. A babánál az volt a baj, hogy gótikus szájpadja, csapott álla volt mellette hypoton is volt. Szegény nagyon nem tudott jól szopizni. Borzalmasan fájt. Tanácsadónál is voltunk nem is egynél. Az is kiderült mivel nem szopik jól, ezért a tejem sem szaporította fel. A szopási technikára azt mondták talán fél éves korára kinövi. Addig meg tűrjem, hogy fáj.
Fogyni kezdett nem volt kaki pisi. Ekkor már tápszert adtunk elkezdtem fejni, de egyre kevesebb lett. Amikor már olyan szintre jutottunk, hogy 3 napi teljes fejéssel jött össze egy adagja feladtam. Ekkor volt 2,5 hónapos.
A védőnő és az orvos nagyom támogató volt végig. Nagyon sokat bátorítottak mikor már nem ment tovább és végig mellettem álltak, így itt nekem kellett inkább elengednem a szoptatást.
Tényleg nem ezen múlik hidd el. Kicsit bántott a dolog, de már nem. Ha úgy érzed nem megy ne hallgass a károgókra. Magadra hallgass
Tapszeres anya is jo anya, ezen ne aggodj.
En az elsonel meg nagyon eroltettem a szoptatast, de nalunk minden is volt, amit csak el tudsz kepzelni. Cumizavar, keson eszrevett nyelv letapadas, keves tej, meg sargasag es aluszekonysag es stb.
Vegul 8 honapig sikerult szoptatni; de a poklok poklat eltem meg addig.
Masodik gyerek mar kb 2 het utan lett tapszeres, addig birtam.
Es tudod mit? Mindketto tokeletesen egeszseges, sot, ha tehetnem, akkor visszamennek az idoben es mar az elso baba is inkabb tapszeres lenne mar az elso honapban, megsporoltam volna magamnak azt a rohadt sok stresszt es alig alvast.
Amíg fejéssel is kínlódtam párhuzamosan, nem lett több. Az vált be, hogy 6 hetes korában végre megpróbáltam azt, amit annyian írtak a neten: hagyjam ezt a fejegetést, méregetést, kuckózzunk be 1-2 napra nonstop cicizésre. Ez vált be. Pedig addig nálunk tápszerezés is volt.
A férjem is le akart beszélni, hogy éhes marad a babánk tápszer nélkül, kevés a tejem. Aztán mégis simán rendeződött.
Ő is megügyesedett így, hogy nem kapott cumisüvegből is tápszert/lefejt anyatejet.
Én is folyton aggódtam, fejtem kézzel, kézi szívóval, gépivel, alig voltak mennyiségek. Párszor úgy bepánikoltam, tápszert is adtam, aztán erőt vettem magamon és folytattam tápszer nélkül. Sosem méregettem, de folyton aggódtam. Egy idő után elegem lett és a hízásra hagyatkoztam, mert az minden hónapban megvolt (1-1,5 kg/hó). Meg a pisis/kakis pelusokra és a baba hangulatára. Pár napot leszámítva majdnem 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes volt a babám. Pedig folyton azt hittem kevés tejem van, de neki pont elég volt.
Volt cumizavar is egyébként, rossz technika, stb… Annyit stresszeltem, hogy mai napig nincs egy szoptatás sem gyomorideg nélkül…
Mostmár lazábbra vettem, már nappal egy kevés tápszert is kap, meg ugye a hozzátáplálás, de még így is többször szopizik. 6,5 hónapos, 9300 gramm.
A mellen történő pótlásnak (szoptanít készülék) nézz utána. Ezt nem javasolta a tanácsadó?
Én szerencsére tudtam simán szoptatni, de ha nem ment volna, akkor megpróbálom így adni a tápszert. Nem is a szaporítás miatt, hanem hogy az a nagyon direkt testkontaktus legyen meg. Nekem ez valamiért - magam sem tudom az okát, belülről jött az érzés - nagyon fontos volt.
A védőnőd hülye. Pocsék lehet hallgatni. Ha neked személy szerint fontos a szoptatás, akkor kísérletezz, amennyit szeretnél. Ha nem, akkor egy percig se érezd rosszul magad, ha most ebben a percben tápszerre váltasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!