Szenvedjek még a szoptatással vagy adjam fel?
Sajnos az elejétől kezdve kevés a tejem. Első 4 napban nem kapott pótlást (csak 2 fecskendőnyi folyadékot a kórházban az én kérésemre mikor éjszaka 4 óra folyamatos cicizés után már be se akarta kapni a cicim csak üvöltött).
4 nap után kezdett sárgulni, egy nap alatt jó ha 1x pisilt és az is oxalát kristályos volt akkor elkezdett pótlást kapni először fecskendőből aztán tápszondával. (fejnem 1 óra alatt 3 ml-t sikerült)
Azóta is így csináljuk, először kap 10-10 perc csak cicit utána jön szondával szintén cicin a tápszer. Egy etetés így minimum 35 perc, de inkább 1 óra.
Amikor 4 hetes volt akkor éreztem úgy hogy már felépültem, megpróbáltam nagyon ráfeküdni az anyatej témára, napi 3 szoptatós kapszula, 1 liter Ukko tea, 2 doboz Karamalz sör, naponta 3-4x szoptatások között fejés. Úgy tűnt van is eredménye, mérés alapján a babám olyan 60-70 miliket ki tudott már szívni, fejni 30-40 milit tudtam szoptatások között. Ezzel én így elégedett is voltam, kB a fele anyatej, fele tápszer és az utóbbi napokban elkezdtem lazítani, csak 1-2 bögre teát iszok, nem ittam a sört, nem fejtem csak a kapszulát szedtem, nem méregettem a babát, gondoltam ha egyszer sikerült felszaporítani a baba fenn tartja.
Hát nem. Tegnap megettek a szokásos tápszer adagot és nem engedte el a cicim csak szívta, szívta, de nyilván nem volt már benne semmi. Adtam még pótlást és elkezdtem megint mérni. Megint csak 10-20 miliket szív ki. Ma fejtem is, 1 órával az 1 órán keresztül tartó szopi után, 20 perc fejéssel 3 ml jött a 2 mellemből.
Most jutottam oda hogy nem tudom megéri-e ezt csinálni.
Azt amit 2 hete csináltam, hogy napi 4x fejjek, magamba kényszerítsek napi 1 liter vacak ízű teát úgy érzem nem megy amellett hogy napi 7x1 órát szoptatok, az éjszakai kelések, ha a gyerek rendes és rögtön evés után visszaalszik akkor is 1,5 órásak. Ráadásul még mindig fájnak a melleim, vörösen izzik mindkét mellbimbóm. Úgy érzem ha nem tolom 100%-on a tejszaporítást el fog apadni a tejem, de 100%-on tolni hosszútávon nem tudom.
Így "lazán" véve napi 6,5-7 órát töltök szoptatással, ha komolyan veszem a fejést akkor azzal együtt már napi 9 óra. Közben ott van az ember fejében, hogy a tápszert egy jó cumisüvegből behúzná napi 5-6x15 perc (összesen 1,5 óra) alatt. Rossz belegondolni hogy akinek van teje az egy ciciből megszoptatja a babáját 10 perc alatt én meg itt szenvedek a fájó mellbimbóimmal órákat 20 ml anyatejekért.
Ti feladnátok? Vagy mit tennétek?
#10. Már majdnem felpontoztalak, de az utolsó mondatod rohadt paraszt megnyilvánulás. Nem, képzeld még akinek könnyen és sok teje termelődik, az sem csak "rácsapja a mellére a gyereket".
Üdv, egy 20 hónapos kicsi anyukája, akinek sok teje volt, mégis az első 4 hónapban kínszenvedésen ment át...
Egy dolgot csinálnék meg, ha még nem volt: ellenőrizném szakember segítségével, hogy jól tapad-e a kicsi a mellre.
Ha igen, akkor feladnám. Esetleg, ha nem nehézség, a szondás módszert megtartanám, aztán amennyi tejet azzal kiszív, annyit kap.
18. Hát ezt erősen kétlem. Jól nem lakott, az biztos, egy 4 hetesnél a 15 perc max komfort.
Pedig az én gyerekeim is így ettek. És gyarapodtak szépen. Az első hónapokban havi 1 kg-t. A fiam 3 hónaposan 5 perc alatt 300 g tejet szívott ki. Onnan tudom, hogy lemértem, mert tudni akartam, hogy nem azért sír-e annyit, mert éhes. Hát nem.
Mondjuk én fejésnél is pár perc alatt fejtem le egy cumisüvegnyi tejet.
Én abszolut megértelek és átérzem amin átmész, mert én is átéltem. Ezt az nem fogja megérteni aki nem járt ebben a cipőben. Picit hosszú lesz, de remélem tudsz belőle hasznosítani valamit.
Persze mindenki tudja az anyatej a legjobb, de van olyan amikor egy nőnek nincs vagy, nagyon kevés. Az hangosztatja, hogy ilyen nincs aki nem tapasztalta a saját bőrén. Régen is volt ilyen a jövőben is lesz. Egy orvos is megmondja nekem is megmondta.
Én mindent megpróbáltam. Szaporító fejés, teák, sör, eleve figyeltem mit eszek ami nem árt a tejnek. Mindig azt terveztem, hogy szoptatni fogok és 2-3 hónapos korától majd cumisüvegbe kapja, hogy az apja is tudja etetni. Vannak azok akik ezen is kiakadnak, mert hú a cumisüveg ördögtől való. Nem nem az. Nagyon fejlettek amik kaphatók már. Nem 40 évvel ezelött vagyunk. Én azon a véleményen vagyok egy gyereknek 2 szülője van. Nem kell az anyának beleroppannia. Az apa is sokat tud segíteni, és nálunk például a férjem igényelte is. Nagyon szereti etetni a babát, és a pelenkáját is örömmel cseréli ki. Meg tudja nyugtatni, elaltatni, vitamint beadni stb.
A műtét napján míg az örzőbe voltam jöttek, hogy fejnek a babának. Fél óra kínzás után kb 2 csepp ami tök normális császár után. Persze megkaptam velem van a baj elöbb és többnek kell jönnie. Nem baj majd jön a tej. Aztán a következő nap semmi. Azt követő nap semmi. Ezt követően kezdtek jönni a tanácsadók meg az okoskodók. Az egyik szoptatási tanácsadó nem engedte a pótlást. Mérték a babát. 5 ml szívott ki. Próbáltam fejni minden szopi között, de semmi. Volt olyan akinek annyi volt a babája nem ette meg. Irigykedve figyeltem, ahogy a tele üveget adja le az osztályon. A babának akkor már 20 ml kellett volna ennie egy alkalommal. Este vizit bejön a gyermekorvos 200 grammot fogyott egy nap alatt a gyerek mit művelek én. Megint tanácsadók már bandába verődve. Tuti velem van a baj nem jó a technikám vagy egyáltalán nem is szoptatom. Egy napig járnak hozzám. Értsd folyamatosan ott vannak. Stresszelnek, hogy már pedig tej kell. Igen majd a stresszre fog jönni... Na jó a
technika akkor azzal nincs baj akkor viszont a babával. Persze az fel sem merült tej nincs elég. A gyermekorvos balhéja miatt kapott pótlást. További 2 napig benn voltunk a normál 4 helyett, mert addig nem mehettünk, míg "nem tudom ellátni" a babát. Végül nem tudtak mibe belekötni technika jó volt baba is jól szopizik. Majd lesz tej.
Hát nem lett. Ekkor kezdtem el mindent amit tanácsoltak mások. Semmi nem segített. A baba szopott majd üvöltött állandóan volt már én is bögtem, hogy mi van. Azt mondták legyen egész nap mellen. Férjem plusz szabadságot vett ki, hogy segítsen. Csak pisilni és enni tettem le a babát. Lett több tej? Nem. Teák, serkentők mindent próbáltam semmi. Tanácsadók jöttek mentek. Eredmény semmivel sem több tej. Fejni nincs mit a baba pótlásra szorul. Férjem bátorkodja az mondani nem hagyom a fenébe, hisz kikészülök. Nem hagytam, mert én hülye elhittem ha nem szoptatok szar anya vagyok. Mindenhonnan ezt éreztették velem, hogy a szoptatás az isten és nekem csinálni kell, ha bele is döglök. A napok egybe folytak és 3 hónapig ment ez amikor tudatosult bennem amit addig is tudtam, csak kimondani nem tudtam. Nincs elég tejem és ha fejen állok sem lesz. És ekkor engedtem el. A mellem egy percig sem fájt nem volt se feszülés se semmi, mintha sosem szoptattam volna. Megjegyzem korábban sem és sosem kellett melltartó betét. Több dobozzal vettem ajándékozhattam el.
Én annyit mondok kérdezd meg magadtól, hogy mindent megtettél-e amit tudtál? Ha igen és úgy érzed nem bírod akkor tudod mit kell tenni, és az hogy más mit mond akárhogy döntöttél ne érdekeljen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!