Szenvedjek még a szoptatással vagy adjam fel?
Sajnos az elejétől kezdve kevés a tejem. Első 4 napban nem kapott pótlást (csak 2 fecskendőnyi folyadékot a kórházban az én kérésemre mikor éjszaka 4 óra folyamatos cicizés után már be se akarta kapni a cicim csak üvöltött).
4 nap után kezdett sárgulni, egy nap alatt jó ha 1x pisilt és az is oxalát kristályos volt akkor elkezdett pótlást kapni először fecskendőből aztán tápszondával. (fejnem 1 óra alatt 3 ml-t sikerült)
Azóta is így csináljuk, először kap 10-10 perc csak cicit utána jön szondával szintén cicin a tápszer. Egy etetés így minimum 35 perc, de inkább 1 óra.
Amikor 4 hetes volt akkor éreztem úgy hogy már felépültem, megpróbáltam nagyon ráfeküdni az anyatej témára, napi 3 szoptatós kapszula, 1 liter Ukko tea, 2 doboz Karamalz sör, naponta 3-4x szoptatások között fejés. Úgy tűnt van is eredménye, mérés alapján a babám olyan 60-70 miliket ki tudott már szívni, fejni 30-40 milit tudtam szoptatások között. Ezzel én így elégedett is voltam, kB a fele anyatej, fele tápszer és az utóbbi napokban elkezdtem lazítani, csak 1-2 bögre teát iszok, nem ittam a sört, nem fejtem csak a kapszulát szedtem, nem méregettem a babát, gondoltam ha egyszer sikerült felszaporítani a baba fenn tartja.
Hát nem. Tegnap megettek a szokásos tápszer adagot és nem engedte el a cicim csak szívta, szívta, de nyilván nem volt már benne semmi. Adtam még pótlást és elkezdtem megint mérni. Megint csak 10-20 miliket szív ki. Ma fejtem is, 1 órával az 1 órán keresztül tartó szopi után, 20 perc fejéssel 3 ml jött a 2 mellemből.
Most jutottam oda hogy nem tudom megéri-e ezt csinálni.
Azt amit 2 hete csináltam, hogy napi 4x fejjek, magamba kényszerítsek napi 1 liter vacak ízű teát úgy érzem nem megy amellett hogy napi 7x1 órát szoptatok, az éjszakai kelések, ha a gyerek rendes és rögtön evés után visszaalszik akkor is 1,5 órásak. Ráadásul még mindig fájnak a melleim, vörösen izzik mindkét mellbimbóm. Úgy érzem ha nem tolom 100%-on a tejszaporítást el fog apadni a tejem, de 100%-on tolni hosszútávon nem tudom.
Így "lazán" véve napi 6,5-7 órát töltök szoptatással, ha komolyan veszem a fejést akkor azzal együtt már napi 9 óra. Közben ott van az ember fejében, hogy a tápszert egy jó cumisüvegből behúzná napi 5-6x15 perc (összesen 1,5 óra) alatt. Rossz belegondolni hogy akinek van teje az egy ciciből megszoptatja a babáját 10 perc alatt én meg itt szenvedek a fájó mellbimbóimmal órákat 20 ml anyatejekért.
Ti feladnátok? Vagy mit tennétek?
Persze, éheztessem a gyereket, meg küldjem el az anyjába ha sír, legyek kimerült, legyek frusztált, éljem meg az egész babakort szenvedésnek.
Ahelyett hogy ott lenne a biztos tápszer. Gondolkodjunk már...
Komolyan aki ott van fejben, hogy "jajj mi lesz ha tápszeres lesz a gyerek" azt én nem engedném szülni.
Mondjuk a baba kora nem derül ki...
Semmi gond a tápszerrel, ha azt egyszerűbbnek lßtod, bátran válts.
Ha mégis szoptatni szeretnél, akkor a semmit nem érő csodaszerek (tea,tabletta, sör) árán szoptatási tanácsadó segítségét kérném inkább, mert itt valószínűleg a baba technikájával van gond (a bimbók állapotából következtetve). A tej mennyisége és tápértéke pedig nem egyenesen arányos, ahogyan fejni srm tudsz annyit, mint a baba szopni.
Sajnos az első 1-2 hónapban a napi 7 óra szoptatás még kevésnek is mondható.
3-as vagyok.
Folytatás: Sőt, ha növekedési ugrásban van a kicsi, óránként is kérhet enni.
Szóval: a döntés a tiéd. De ha adnál még egy esélyt a szoptatásnak, akkor első lépés a szoptatási tanácsadó legyen.
Sajnos az első 1-2 hónapban a napi 7 óra szoptatás még kevésnek is mondható.
Akkor én brutál keveset szoptattam, ennek a felét, vagy annyit sem. Megis kizárólag anyatejes gyerekeim voltak a hozzátáplálás kezdetéig. Teljesen felesleges lelkiismeretfurdalást kelteni a kérdezőben, mert szerinted keveset szoptat. 7 órát! Az rengeteg.
Semmiképp nem adnám fel.
Èn a fejèst ès ateàt hagynàm el, ès annyi anyatejet adnèk neki, amit ki bìr szìvni. Tàpszert tovàbbra is szondàn adnàm, addig is èri inger a mellet. Maga a mellen töltött ideje nem sok. Nekem bőven volt tejem, mègis àllandóan mellen volt kb. a gyerekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!