Hogy csinálhatnám? Mi legyen?
Lehet, hogy nem elég neki a tejed. Dokival még nem beszéltél erről? Lehet hogy meg kéne próbálni neki valamilyen tápszert a főzelék helyett.
Aztán 1x szopi, 1x tápszer
Egy 4 hónapos gyermektől még ne várd el, hogy átaludja az éjjelt! Szoptasd meg éjjel is, ha azt igényli, mert szerintem nem is éhes, egyszerűen vágyik rád, mert ha ilyen gyorsan visszaalszik, az nem az éhséget jelzi!
Sok minden zavarhatja az éjszakai nyugalmát. Ennyi idősen már sokat mozog, ha átfordul, akkor az is. Sok mozgásfejlődés éjszakai nyugtalansággal jár, főleg a felállás, mászás idején.
Ne keress okot a nem alvására, tedd mellre, ha az megnyugtatja!
Mit jelent, hogy nem hízott eleget?
mennyivel született és mennyi most?
Amúgy egy 4 hónapos baba pici, adj neki cicit nyugodtan, ha kéri.
Ha főzeléket adsz neki, akkor persze, hogy más állagú a széklete. A gyomrának meg kell szoknia, hogy a híg tej helyett mást kap.
Adj neki cici éjjel is, 4 hónaposan még kell is neki!
Hát megint egy sor rossz információ. :(
1: Duplázta már a babád a súlyát? Mert ha igen, akkor teljesen normális, ha mostanában lelassult a hízása!!! Plusz még az egyéb fejlődési ugrások, idegrendszeri-érzékszervi érés, új mozgásformák, hosszbeli növekedés, az esetleges fogzás megindulása is "elszippantja" a bevitt kalóriákat - ne várd, hogy továbbra is a korábbi ütemben hízzon, különben gyorsan kismalac lenne!
2: Ergo, nagyon nem biztos, hogy ez a nem elég hízás "kóros" lenne!
3: Még akkor sem kellene neki ennyi idősen szilárdat adni, ha "rosszul" hízna! Alig van olyan ok, amikor 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni a hozzátápot, de a "nem megfelelő hízás" meg pláne nem alapos ok!! (Mivel gyakran rá lehet jönni, hogy mi a valódi probléma, ami sokszor nem is probléma, csak a hiányos információkból fakadó félreértelmezés..)
4: Az éjszakai kelésnek számos oka van, de ezek nagy része teljesen normális és élettani! Pont tegnap írtam erről egy hosszú kommentet egy másik kérdéshez, úgyhogy most ezt nem tenném. De soha ne az legyen az anyuka célja, hogy a gyerek "jól aludjon", mert a gyerek pontosan tudja, miért ébred éjjel - azért, mert neki erre van szüksége / ez a jó / ezzel jelez valamit stb.
5: Attól is nyugodtan ébredhet éjjel, hogy túl korán kezdted a hozzátápot, amikor még éretlen hozzá a kis emésztése, és/vagy túl sokat adsz már neki enni. Ez is okozhat ám hasi diszkomfortot, de még mennyire!
Konkrétan az éjszakai gyakori, rövid szopizás szerintem a nagy anya-igény miatt van - erre pedig a szoptatás az egyetlen hatékony gyógyír..!
Én a helyedben azonnal leállnék a főzelékekkel és "nonstop" szoptatnék, mert most még ennek lenne itt az ideje..
1) A 4 hónapos baba már nem olyan gyorsan hízik, mint az újszülött.
2) ugyanannyi főzelékben sokkal kevesebb kalória és tápanyag van, mint ugyanannyi tejben. Tetejébe a főzelék sokkal nehezebben emészthető, mint az anyatej, sokkal jobban megterheli a kicsi emésztőrendszerét, hogy aludna ettől jobban? te is forgolódsz éjjel, ha nehezet ettél. A főzelék pedig a 4 hós baba számára bizony még nehéz, akármit is mondanak anyáink meg az anyós.
3) cici kell neki. Ez élettani. Nem csak a táplálék miatt fontos, hanem megnyugtatásul.
4) ha a baba éjjel is cicizik, akkor anyukának több teje lesz. Ha a baba átalussza az éjszakát, anyukának kevesebb teje lesz. Éjjel termelődik a legtöbb tej. Szóval nem kell annyira akarni, hogy a baba éjjel 12 órát aludjon egyhuzamban, ez nagyon nem tesz jót a tejtermelésnek.
Én a helyedben hagynám a főzelék erőltetését, és cici, cici, cici cicivel éjjel-nappal. 4 hós babának még ez való.
OFF
Már nem először dícsérsz meg, xStefix. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!