Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogyan szoktassam le a majdnem...

Hogyan szoktassam le a majdnem 2éves kisfiam a ciciről?

Figyelt kérdés

Már nagyon nagy teher nekem, éjszakánként nem hagy aludni, cumizik rajta, napközben is egész nap rajta lenne.

Ha nyilvános helyen vagyunk akkor is benyulkál és vetkőztet.

Van egy nagyobb lányom, vele sem tudok eleget ez miatt foglalkozni.

Ha nem jönne belőle semmi, azt sem bánná, csak cumizzon rajta.

Próbáltuk cumira szoktatni, nem fogadta el a 20.fajtát sem.

Kérlek segítsetek, hogyan szoktassam le.

2023. máj. 10. 08:54
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
87%

#10 Pontosan, 2 éves, nem 2 hónapos. De oké, akkor simogasd a buksiját, és mondogasd neki, hogy te már nagy vagy a cicin lógáshoz kisfiam, hagyd abba légyszi. Aztán várd a csodát. Ezzel csak 2 probléma van:

1. Van egy nagyobbik gyerek, akinek az igényeit ugyanúgy nem kéne figyelmen kívül hagyni, persze neki is meg lehet mondani, hogy "figyelj, a bölcsődés korú öcsédet túl macerás lenne leszoktatni a 0-24 mellen lógásról, úgyhogy fogadd el, hogy te még le leszel tojva pár hónapig vagy akár évig, amíg magától nem dönt úgy, hogy már nem kell neki", de valószínűleg nem lenne túl jó megoldás;

2. Van egy anyuka is, akinek gondolom kivan a fsza vele, hogy (legalább) 2 éve nem alszik éjszaka emiatt, teljesen jogosan.

Nem kegyetlen akarok lenni, meg genya, hanem egyszerűen erre nincs kíméletes mód, legalábbis olyan biztos nincs, ami viszonylag rövid idő alatt eredményt hoz. Ez a ragasszuk be meg kenjük be dolog nálam személy szerint kiveri a biztosítékot, szerintem nagyon gáz, de ez csak az én véleményem.

A cumisüveggel kapcsolatban igazad van, a lányom ugrott be, aki bár gyönyörűen tudott pohárból inni, a tejitalt csak cumisüvegből szerette kb. ugyanennyi idős koráig. De mivel a kérdező kisfia (gondolom) sosem látott cumisüveget, őt valóban hülyeség lenne rászoktatni.

(#9)

2023. máj. 10. 15:41
 12/20 anonim ***** válasza:
64%
11. Mi a baj a buksisimivel? Végre lenne egy nem teljesen elcseszett generáció, akinek gyerekkorában is figyelembe vannak véve az igényei? Direkt írtam is, hogy kell lépéseket tenni, de figyelembe kell azt is venni, hogy 2 éves korig ennek a kisgyereknek ez volt a nyugalom, a biztonság és nem veszem el tőle egyik napról a másikra. Ez igenis kegyetlen dolog. Te kislányod is bőven idős volt a cumisüveghez, csak el kellett volna venned tőle ha üvölt, akkor üvölt. Még sem tetted, mert bár biztosan tudtad, hogy nem tesz jót a fogainak ez az ami megnyugtatja és kegyetlen dolog lenne elvenni tőle csak úgy. Nyilván mindenki mást talál jónak, de én ezerszer a kíméletes módszerek mellett teszem le a voksom, mint a had üvöltsön praktikáknál és ahogy látom a saját gyerekednél te is.
2023. máj. 10. 15:47
 13/20 anonim ***** válasza:
34%

De igen, elvettem tőle, pontosan a fogai miatt. 1-2 napig durcizott, utána érdekes módon megitta a tejitalát pohárból is. A harmadik napon már ő mondta, hogy melyik színű pohárból kéri, tehát olyan nagyon azért nem lett lelki sérült ettől.

A buksisimivel meg semmi baj az égvilágon, átvitt értelemben próbáltam arra célozni, hogy egy 2 évesnek nem tudsz szép szavakkal érvelni, pont le fogja tojni az ilyen "jaj, te már ehhez túl nagy vagy" szentbeszédet.

Lépéseket kell tenni, oké, de konkrétan milyeneket? Mert itt csak az működik, hogy hirtelen vagy apránként, de el kell venni a cicit tőle. Na most ha eddig cicizett 12x egy nap, akkor halál mindegy, hogy elveszed tőle és ezentúl 0 lesz, vagy csak lecsökkented először 8-ra. Ugyanúgy lesz olyan, hogy cicizni akar, de nem kap, és akkor bizony ordítani fog. Akkor meg már igenis én azt gondolom, hogy legyenek túl rajta 3 (nehéz) nap alatt, ahelyett, hogy el legyen nyújtva tök feleslegesen 2 hónapig. Vagy az jobb, ha 2 hónapig minden nap üvölt mondjuk egy órát?

Azért ennél több kell ahhoz, hogy sérüljön egy gyerek, nem kell ennyire túldramatizálni. A szoptatás addig jó, amíg mindenkinek jó, és hát a kérdezőnek már baromira nem az, máskülönben nem írt volna ki kérdést.

2023. máj. 10. 15:59
 14/20 anonim ***** válasza:
Bocsi, #12-nek szólt.
2023. máj. 10. 15:59
 15/20 anonim ***** válasza:
75%

13. Miért nem 1 évesen vetted el tőle, ahogy kell akkor? Miért vártál olyan sokáig? Csak nem mert szépen elaludt vele békésen? Én véletlenül sem tartalak a cumisüveg miatt rossz anyának vagy ilyesmi, ezt tisztázzuk, csak szerintem nyilvánvaló, hogy te is megvártad még megérik annyira az idegrendszere, hogy eltudna a cumisüveget engedni.

Megint jössz ezzel, hogy a szoptatás meddig jó, senki egyáltalán nem mondta, hogy szoptasson tovább. Amúgy olvass vissza, ketten is leírtuk, hogy hogy szoktattuk le. Nappal azért elég könnyen el lehet terelni a figyelmét, biztosan azzal kezdeném 1-2 hétig, hogy csak esti lefekvés, délutáni alvás kész. Aztán elvenném az éjszakait és végül utoljára az alvás előttit is. Igen ez nem két nap, és igen több nap hisztivel jár, de szerintem fontos figyelembe venni a gyerek érzéseit is. A buksisimit meg értettem, én sem a fizikai simogatásra gondoltam, hanem hogy úgy neveljünk gyereket, hogy ne az legyen a fő nyomvonal: hogy azért mert ezt mondtam.

2023. máj. 10. 16:12
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Persze, ha magától nem akarja, akkor el kell venni tőle, de cserébe nyújtani kell valami mást, és akkor tényleg nem lesz trauma. Sőt, még talán sírás sem (annyi). Nálunk volt nettó 2 hónap a leszoktatás kb (minden újabb kivezetendő szopi előtt vártam pár napot-hetet a következő elvételével, hogy beálljon egy stabil rutin, mielőtt újból változtatunk valamin), ezidő alatt sírt a cici miatt talán ha 3x10 percet. Minthogy (nyilvánvalóan) 2 évesen már nem azért cicizik egy gyerek (és itt most tudatosan nem a szopizást használom), mert éhes/szomjas, hanem érzelmi igénye van az anyjára, a közelségére, ezért valóban kegyetlenség csak úgy elvenni tőle, hogy cserébe nem kap alternatívát. Pl bújással. Nálunk simán bejött az, hogy szopizás helyett csak simogassa. Kapott rongyit, takarót, és egyébként is bújást még mellé, és így az az érzelmi igény, amit addig cicin töltött be, kielégült máshogy. Így nem volt sírás, és én is "felszabadultam". Nem csak ez a két véglet van, hogy vagy hiányt szenved a nagyobb, vagy a kicsi üvölt 3 napig. Meg lehet ezt oldani kíméletesen is, hogy senki se sérüljön. Gondolom a nagyobb gyerek már megszokta az elmúlt 2 évben, hogy mindig cicin lóg a kistesója, akkor ezen plusz 1-2 hónap már igazán nem rontana. Az viszont a saját gyerekeimből kiindulva nem biztos, hogy jó példa, ha ordítani látja a kicsit, mert az értelemszerűen őt is zavarja és feszültté teszi, szóval potenciálisan a nagy miatt is érdemes ezt a helyzetet elkerülni.

#6 voltam.

2023. máj. 10. 16:17
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Mert 2 éves kornál húztam meg a képzeletbeli határvonalat. Nem sokkal utána ment bölcsibe, és úgy voltam vele, hogy addigra felejtsük már el.

Neki ez nem kellett az elalváshoz, még a nappaliban itta meg lámpafénynél, utána még fogmosás, kis játék, meseolvasás, stb. és utána ment aludni. Csak szerette, ennyi. Napi kb. 4 percet volt a szájában, reggel és este is 2-2 perc alatt ledöntötte a 2-2 deci tejet belőle, és ennyi. Őszintén szólva emiatt nem siettem vele. Ha vizet is csak abból ivott volna és egész nap a szájában lóg, akkor jóval előbb meglépem ezt.

Értelek, de te azt írod, hogy kapjon naponta csak 2x, délután és este mondjuk. Szerinted mi fog történni akkor, amikor reggel kéri a gyerek, és az a válasz, hogy nem-nem, majd ebéd után alváskor? Pontosan, sírni fog érte ebéd utánig... Majd ugyanez a délutáni ébredéstől az esti lefekvésig. Én nem látom ezt semmivel kíméletesebbnek, de tiszteletben tartom a véleményedet.

2023. máj. 10. 16:22
 18/20 anonim ***** válasza:
73%
17. De ez a lényeg, hogy nem azt mondod, hogy nem, hanem eltereled. Tej, tea bögréből, banán, pufi, gyümipüré bármi amit szeret. Vagy mondod most alszik a cici, de van kedved sétálni? Hiszti lesz, persze, de tegyük szívünkre a kezünk kisgyerekes anyák van valami amiből nem lehet bármikor hiszti? 😂😂 szerintem ha nagyon hirtelen választod le jön a körömrágás, hajcsavargatás, bőrkaparászás ezek a pótcselekvések. De én sem vagyok szakértő és nyilván a véleményét én is mindenkinek elfogadom.
2023. máj. 10. 18:02
 19/20 anonim ***** válasza:

Nem adod oda, ilyen egyszerű.

Ha nyúlkál rászólsz, ha kell elmész onnan. Üvölteni fog, hát aztán.

2023. máj. 27. 08:41
 20/20 anonim ***** válasza:
Egy férfit sosem lehet leszoktatni a ciciről :P
2023. nov. 2. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!