Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mit gondoltok erről?

XStefix kérdése:

Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés
[link]
2010. okt. 7. 22:45
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"Végül pedig ami nagyon megfogott: a véradást és a vér"kapást" teljesen természetes dolognak tartjuk, mindenkinek jár és ki van építve a hálózata, még reklámozzák is, ellenben az anyatejadást és kapást döbbenetesen kevesen gyakorolják, és a hálózat nem mindneki számára elérhető. Ráadásul sokan annyira undorodnak egy másik anya tejétől, hogy akkor is a "higiénikusabb" tápszert választanák, ha tejet is kaphatnának. Pedig a vér is, a tej is testnedv..." 13.39

Abszolút szoptatás párti vagyok, de a véradás-kapás feltételei talán azért természetesebbek, mert nincs "művér", aminek mesterséges kikeverésével életben lehetne tartani egy beteget. Amúgy a testnedvekkel tényleg sok gond van, orvos barátném amikor elvérzés közeli állapotban volt, könyörgott a kórházban, hogy ne adjanak neki vért, csak ha már tényleg nincs más megoldás. Nem tudnak még ma sem mindent szűrni, és sok dolgot átvisz, de ha életmentő, akkor kell és kész.

Az anyatejjel pl. átmegy az AIDS vírusa is, és ugyan kell AIDS teszt is egy anyatejadónak, de nincs meg az elméleti lehetősége, hogy még a pár hetes "lappangó" kimutathatatlan stádiumban van? Erre tényleg minimális esély van, de éppen előfordulhat, és sokkal közönségesebb kórokozók átvitele is, amelyek nem pusztulnak el a 60 C-ra pasztörizálásban.

2011. jan. 4. 00:39
 12/20 anonim ***** válasza:
xStefix te nem szoptatási tanácsadó vagy???
2011. jan. 4. 00:47
 13/20 anonim ***** válasza:

Ez a szülők döntése- mondják. Ez igaz. De az, hogy az egészségügyi dolgozók szándékosan kilépnek a folyamatból arra utal, hogy a „kiegyensúlyozott” lista pontos volt. A Parenting című lap egy nem régi számában egy gyermekgyógyász így ír: „Amikor először meglátogatok egy új anyát a kórházban, rögtön megkérdezem, szoptat vagy tápszert ad. Ha azt mondja tápszert ad, bólintok és már fel is teszem a következő kérdést. Támogatni a szülőket azt jelenti, hogy támogatom őket abban a döntésben, amit meghoztak, bármi legyen is az. Nem ronthatsz be valakihez szülés után és mondhatod, hogy rettenetes hibát követ el, megfosztja saját magát és gyermekét valamitől.” (6)

Ugyanakkor, ha egy nő egy rutin orvosi vizsgálat közben bejelenti az orvosának, hogy egy pár napja dohányzik, az orvos biztosan felhívja a figyelmét a dohányzás veszélyeire és amellett érvel, hogy most még könnyen meggondolhatja magát. Álszent és felelőtlen magatartás, hogy míg a dohányzás esetében világosan állást foglalunk, addig a szoptatás esetében „hadd döntsön a szülő” címszóval még arról sem bizonyosodunk meg, hogy milyen információi vannak az anyának. Az élet komoly döntéseit mindig az egyénnek kell meghoznia. Ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve ne juthasson információhoz, sem azt, hogy a cumisüveget választó szülők esetében megtagadhatnánk olyan információkat, ami egy következő gyermek esetében másfajta döntésre késztethetné őket.

Éngem ez fogott meg nagyon mert sajnos így van az én esetemben is szépen elbántak velem még a kórházban .lapos a mellbimbóm és nem tudott a kicsim rá cuppani így elkezdtem bimbóvédöt használni ,igaz mondták a csecsemős nővérkék hogy mindig fejek miután szoptatom mert be fog durani de azt nem mondták hogy miért fog a többi anyuka rendesen szoptatot nekik nem mondták hogy fejenek én nem értetem hogy nekem miért kell mindig fejni szoptatás után de azért fejtem sajnos túl erős pompával tönkre vágta a mellbimbóm annyira hogy olyan sebes lett hogy tályog lett tőle a mellemben ha lett volna egy tanácsadó aki csak a szoptatásal foglalkozik vagy a nővérkék elmagyarázzak hogy inkább próbálgasam védő nélkül majd rácuppan és a védőt hanyagoljam mert azon keresztül nem tudja rendesen kiüriteni a mellet talán nem kellet volna 1,5 hónapot kihagyak a jobb mellből való szopizásból és mivel az elején tudtam annyit fejni hogy fagyasztóba is tudtam elrakni most nem kéne tápszerrel pótoljam .És sajnos ezek a megtévesztő dolgok is mint a 3 óránkénti szoptatás ez is a kórházból a védönőktöl indulni a mi igen csak téves dolog engem anyukám 11 hónapig szoptatot igény szerint amikor úgy látta hogy szükségem van rá adta és sajnos nem fogadtam meg a tanácsát mert hát az régen volt most már más idöket élünk modernebek vagyunk és azt mondták a nagyok hogy 3 óránként kell a gyereket szoptatni szépen kitolnak az emberrel.3,5 hónapos volt a kicsikém mikor felhívtam egy szoptatási tanyácsadót hogy mostmár meggyógyult a mellem tudnék újra szoptatni de sajnos nem elég neki aetj ,mit csináljak?az volt az első kérdése honyszor szoptatok egy nap na akkor úgy éreztem hogy az egéssz egészségügyet és védönőket meg mindenkit aki 3 órás szoptatásra tanitja az anyukákat le tudnám lőni szóval a tanácsadó is azt mondta mint az anyukám igény szerint akár óránként még ha csak 10ml eszik akkor is annyiszor tegyem cicire ahányszor úgy látom hogy kéri ennek már 3 hete az eredmény bimbóvédő nélkül szopizik mint két mellből és 300-350ml. tápszerről lecsökkentünk 100-150ml.re azt hiszem jó úton járunk afelé hogy még sokáig szopizunk .

A kérdésre konkrétan a válasz ha az embernek meg mondják az igazat be törik a feje ,nem tartom felháborítónak a cikket sőt ha tehetném több kórházba is bevinném kiplakátolni hogy az egészségügyi dolgozók is hadd lássák és legfőképpen az anyukák és merjék azt mondani én kérem a babámat magam mellé és nem 3 óránként ,mert a szopizás nem csak etetés a szopizás az anya az oda bújás megnyugvás ölelés fájdalomcsillapító és szeretett.

2011. jan. 4. 10:15
 14/20 anonim ***** válasza:

Sajnos szoptatási tanácsadóból kevés van, és a csecsemősök a kórházban sokszor nincsenek a helyzet magaslatán, ez tény. De ha picit olvasgat az ember a neten, ez nem éri meglepetésként. A gyermekvárás kilenc hónapjában a leendő anyukának sem árt azért előre olvasgatni a leendő problémákról is akár, mert várni később, hogy majd időben jön a kellő segítség, kissé illúzió. Attól ez nem lesz másképp, hogy sajnálkozunk rajta.

Minden ott van a neten, én rengeteget olvastam előre, és sztem minden kismamának előre fel kellene készülni a szoptatás nehézségeire és buktatóira, mert akkor a friss újszülöttel úgy el lesz havazva, hogy még a net elé se tud leülni alaposan. A csecsemős a kórházban és az átlag védőnő pedig sokszor nem nyújt elég segítséget.

2011. jan. 4. 10:27
 15/20 anonim ***** válasza:

Nekem a cikkről egy dohánygyárnak a kis prospektusa jutott az eszembe. A füzetke a dohányzás veszélyeiről szól, de közben halványkék és almazöld lapokra volt nyomtatva. Jó kis idegnyugtató színek. Érdekesek ezek a marketingfogások.

Nem tudom lehetséges-e nem szoptatni bűntudat nélkül. Mindenhonnan ez ömlik az ember nyakába, hogy a szoptatás a legjobb a babának. Van olyan nő, aki képes racionális lenne ebbe a kérdésebe?! Úgy értem, hogy mindent megtesz a szoptatás érdekében, és aha úgy sem sikerül, akkor lerendezi magában: "mindent megtettem, nem ment, nem én tehetek róla". És nyugodt a lelke.

2011. jan. 4. 13:49
 16/20 anonim ***** válasza:

Ó azért nagyon sok minden megy bűntudat nélkül, itt van "korunk alapműve", a Suttogó, amely konkrétan ehhez a kérdéshez így áll hozzá:

"Ha tájékozódott a tápszerezésről, és úgy határozott, hogy

gyermeke táplálásának ezt a módját választja, ne hagyja magát lebeszélni róla. Álljon ki a joga mellett, hogy tápszert ad a kisbabájának. Bernice, aki a szó szoros értelmében mindent elolvasott, amire csak rátehette a kezét, bonyolult tudományos értekezéseket is beleértve, elmondta nekem: „Ha n e m vagyok ennyire felkészült, Tracy, bűntudat gyötört volna. Mivel annyi mindent t u d t am a tápszerekről, olyasmit is, amiről még a nővérek se hallottak, kénytelenek voltak tiszteletben tartani a döntésemet. De sajnálom azokat a nőket,akik n em ilyen erősek." A tápszer ellenzőivel szemben a legjobb védekezés - nem mintha szüksége volna rá - a tények

ismerete."

Ugyan nem értem, milyen tények ismeretéről lehet itt szó, amely a tápszert azonosnak vagy jobbnak tarthatnánk az anyatejjel - de a könyv mindenesetre egy csepp lelkiismeretfurdalást se akar kelteni a tápszer mellett döntő kismamában.

2011. jan. 4. 15:19
 17/20 anonim ***** válasza:

Utolsó válaszhoz:

Ehhez képest 15 oldalon keresztül részletezi a szoptatás alapjait, majd 3 oldalt szán a tápszeres táplálásra és 5 oldalt a kombinált (anyatej+tápszer) táplálásra. (A Suttogó titkai)

A Suttogó mindent megold c. könyvben tárgyalja többek között a helyes mellre tételt, a tejszaporítást, az anyatej összetételét, és a szoptatásról többek között ezt írja: "Támogatok minden anyukát, aki szoptatni akar, és hiszek abban, hogy az anyatejnek áldásos hatásai vannak", de hozzáteszi: "Manapság a tápszerek már tartalmaznak minden tápanyagot, amire a csecsemőnek szüksége van".

A fentieket azért írtam le, mert az előző válasz szerintem elég egyoldalúan nyilvánított véleményt a könyvről. Ettől függetlenül szerintem is előnyösebb a szoptatás, de ha egyszerűen NEM MEGY, akkor nem kellene szegény anyukában még jobban fokozni a frusztrációt és az alkalmatlanság/alsóbbrendűség érzetét kelteni benne. Plusz még az orra alá dörgölni, hogy a kisbabája milyen hátrányos helyzetbe kerül azzal, hogy tápszert kap. Ennyi.

2011. jan. 4. 18:54
 18/20 A kérdező kommentje:

Érdekes olvasni a különböző válaszokat és hogy több irányba is megy a gondolkodás. Örülök és köszönöm a válaszokat! :)

Nem, nem vagyok tanácsadó, csak egy lelkes amatőr, aki majd szeretne egyszer sokára ibclc lenni.

A Suttogó trilógia egy külön világ, nagyon sokat tudnék róla írni, de nagyon elvinné ezt a kérdést.. (Tettem már fel ezzel kapcsolatban kérdést, akit érdekel, pötyögje be, biztosan kijön majd.) Az én személyes véleményem az, hogy, hogyismondjam, veszélyes: látszólag szoptatáspárti, a gyakorlatban viszont nem az. És azért nem, mert az igény szerinti szoptatás (ami az általánosan elfogadott "sztenderd" módja a szoptatásnak) az ún. kötődést segítő nevelés egyik alappillére - a Suttogó viszont (a valóságban) homlokegyenest szembe megy a kötődés elveivel. Ezért sem pártolja a szoptatási szakma ezt a könyvet és filozófiát.

Itt olvashattok róla a "mi" oldalunkról: [link] (Néhol kemény a megfogalmazás, de aki olvasta és szakmai szemmel nézi, az szerintem nem lepődik meg rajta.. nem propagandaszövegnek készült:).

2011. jan. 4. 19:52
 19/20 anonim ***** válasza:
Az valóban igaz, hogy nem helyesli az igény szerinti szoptatást, de valahol azt is írja, hogy a szigorú 3 óránkénti szoptatást sem. A saját tapasztalatom az, hogy máshogy nem is lehet szoptatni illetve bárhogyan táplálni egy babát, mint igény szerint, ugyanis ha nem éhes, nem fog enni, ha éhes, akkor pedig nem szabad éheztetni. Ennek ellenére van benne sok hasznos tanács, de persze össze kell egyeztetni a saját nevelési elveiddel és a baba személyiségével, igényeivel.
2011. jan. 5. 11:25
 20/20 A kérdező kommentje:
Hát, én az élet szinte minden területén vallom az arany középet - de a szoptatásban az "én közepem" eléggé a szélén van, úgy tűnik. :)
2011. jan. 6. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!