Nagyon kezdő vagyok, és kicsit bepánikoltam! Valamit elrontottam? Honnan tudom, hogy pótolni kell?
Lanolinos krémet próbáltad? Nekem nagyon sokat segített.
A mellbimbó mozgatása, ingerlése prolaktin hormont termel, ami segíti a tejtermelést akkor is, ha nem szívsz ki tejet. Szóval lehet, hogy segítene a fejés, akkor is, ha nem jön semmi.
Másrészt pedig ha pár nap még, és megedződnek a bimbóid, akkor ha utána többet lesz cicin a baba, vissza tudja szaporítani a tejet.
Feltéve persze, hogy jól kapja be a babád. Szoptatási tanácsadó lenne a legnagyobb segítség.
Ha nagyon aggódsz, kölcsönözz egy mérleget és mérd két-három napig minden etetés előtt és után (ugyanabban a pelenkában). Írd fel a különbözetet, a nap végén add össze, aztán csinálj egy átlagot. Akkor pontosan látni fogod, mennyi megy be.
Hogy nem duzzadt már a cicid, az természetes. Az is gyakori, hogy nem indul meg fejésre a tejleadó reflex (főleg, mert ez nem egy akaratlagos cselekedet, és rágörcsölsz, míg a baba közelségétől persze, hogy jobban el tudsz lazulni). Fejni mindig több idő, akár jó 10 perc is lehet, mire megindul, és érdemes egyáltalán nem oda figyelni, hanem mondjuk tévézni közben :D
Technika is tényleg lehet rossz, ha a baba nem elég mélyen kapja be a bimbót, hanem a végét szorítja össze, kisebesedhet. Itt egy jó kép, ami magyarázza:
Sok szellőztetés, bimbóvédő krém hamarabb helyrehozza. De az elején mindenkinek fáj, hisz ez egy szokatlan igénybevétel, kb. mint mezítláb járni. Később aztán hozzáedződik. De amikor majd jön a foga, lehet egy újabb ilyen kör... Ami nekem bevált, ha a technika lehet a probléma: Megfogod a melled C tartásban, megcirógatod vele a baba arcát, amitől jó nagyra nyitja a száját (ez egy reflex) és villámgyorsan a szájába adod, de úgy, hogy őt húzod a melledre (nem te dőlsz előre) és hogy jó mélyre menjen, azaz akár orra bele is fog fúródni a cicidbe, de ne félj, nem fullad meg. Ha rosszul sikerült, érzed, hogy mégsem jó helyen szorítja, akkor húzd el kicsit a baba szája csücskét, hogy megszűnjön a vákuum és próbálkozz újra. Így ő is pár alkalom alatt megtanulja, hogy hogyan szabad bekapni és hogyan nem, mert hát amikor rosszul, akkor nincs kaja :) Itt is van pár jó kép mell-odatartásról és pózokról: [link]
Pár napot használj bimbóvédőt. Csak amíg regenerálódik a mellbimbód. Ha azon keresztül eszik a baba, nem fáj annyira.
Én nem pótolnék a helyedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!