Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tápszeres anyukák, tényleg...

Tápszeres anyukák, tényleg sértő volt, amit mondtam?

Figyelt kérdés

Nem egetrengetően fontos dolog, de érdekelne a véleményetek. Szóval, az történt hogy egy kb. 10 fős társaságban arról volt szó, hogy a nyolc hónapos babám még sohasem volt beteg. Ezen többen csodálkoztak, és kérdezték, hogy ez hogy lehet. Én erre ezt mondtam: "Nem tudom..talán mert anyatejes." Igazából hirtelen nem volt ötletem miért nem volt soha még náthás sem a babám, és hirtelen ez ugrott be. Volt a társaságban egy nő, aki nem tud szoptatni. Ő erre a mondatomra elkezdett emelt hangon, szinte ordítva magyarázni nekem, hogy az ő lánya kevesebbet beteg, mint az x, meg az y anyatejes babája.

Tényleg ilyen bántó volt ez a mondta? Szerintem nagyon túlreagálta a csaj a dolgot, de igazából nem tudhatom. Látom mindenütt, hogy az anyatejet hogy istenítik és ez biztos rosszul érinti azokat, akik nem tudnak szoptatni. Jogos volt ennek a nőnek a sértettsége?

2010. szept. 7. 14:59
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
82%

2 gyerekem van,28 hós és egy 1 éves,mindkettő szopik,és még a tejadóba is küldöm a napi 5-8 dl tejet,nem tettem érte semmit,csak MINDEN fejés után kifejtem a maradékot az első perctől kezdve,+ a másik cicit is.

de voltam már kórházban a kislányommal 6 hós korában.nem védte meg a tej.

2010. szept. 7. 22:22
 32/40 anonim ***** válasza:
85%

Én is tápszeres anyuka vagyok, 2 hónapig fejtem aztán tápszer....!

A legnagyobb probléma az, hogy a spontán kontra császáros szülést ill. az anyatej kontra tápszer dolgot túlságosan a jó anyaság mércéjeként használják!!!

Igaza van itt egy válaszolónak, hogy mára az anyatejet már-már erkölcsi kérdéssé teszik és azt tüntetik csak fel jó anyának aki szoptat!

Higgyétek el kedves szoptató anyukák, hogy rengetegszer nagyon csúnyán belénk rugnak, akik tudtak szoptatni!

Nálam már pl teljes szégyenérzet volt! Ezért merül fel ez a kérdés!

Ne ezek alapján ítéljük már meg egymást!

Mivel minden fél azt állítja, hogy ő a jobb anya, akkor ezek szerint 20 év múlva egy nagyon okos és egészséges társadalomban fogunk élni hála nekünk és gyermekeinknek!!!

Azt kívánom, hogy bárki bármivel is etesse a babáját EZ ÍGY LEGYEN!!!:)))

2010. szept. 7. 22:58
 33/40 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, tényleg hasznosak voltak számomra. Vagyis talán kicsit belelátok a tápszeres anyukák "lelkébe". Igazából írtatok olyan dolgokat, ami nekem eszembe se jutott. Pl. tőlem is sokszor kérdezik, hogy szopik-e a baba. Ezt kicsit furcsállottam (főleg, amikor félig-meddig ismeretlen férfiak kérdezték), de az nem jutott eszembe, hogy ha nem lenne tejem, akkor hogy esne a kérdés.

Többen írták, hogy a császárosok is szinte "meghurcolva" érzik magukat. Szóval ez a lány és én kb. egy időben szültünk, őt császározni kellett, nekem még pár óra alatt meglett a baba természetes úton. És ugye ő nem tudott szoptatni, én meg igen. Igazából nekem eszembe se jutott, hogy ő esetleg rosszul érzi magát ezek miatt velem szemben. (Mondjuk ez abból ered, hogy számomra nem ezek a jó anyaság fokmérői.)

Egyikőtök ajánlotta, hogy próbáljam megbeszélni az esetet a lánnyal. Ez kedves ötlet, de sajnos nem működik. Azóta találkoztam vele (szintén társaságba) és több megjegyzést is tett a fiamra, hogy a fiam mennyire "rossz", bezzeg az ő lánya....! Alapvetően nem érdeklenek a megjegyzései, valószínűleg szarul érzi magát, ha így viselkedik, de nem igazán van kedvem bármit is megbeszélni vele.

2010. szept. 8. 11:48
 34/40 xStefix ***** válasza:
54%

A tápszeres anyukák túlérzékenységéről én nem tudok írni, de arról viszont sok saját tapasztalatom van, hogy milyen nehéz megélni a szoptatásért folyó küzdelmet.

A lányom középsúlyos hipotóniával született, ami miatt az elején egyáltalán nem tudott szopni (utóbb derült csak ki, hogy emiatt). Még a kh-ban egy véletlen folytán kaptunk egy bimbóvédőt, amivel végül is sikerült, de ez még csak az utunk eleje volt.. Sajnos előzőleg nem néztem utána a szoptatás mikéntjének, így elsőgyerekes anyukaként egyik tipikus hibából a másikba estem: időhöz kötött szoptatás, tápszeres pótlás, cumiztatás, méregetés stb. Végül aztán 8 hetesen elegem lett a "nemtudás" érzéséből és elkezdtem utánajárni a dolgoknak. Fokozatosan áttértünk az igény szerinti szoptatásra és lassan megtanultam, hogy mit hogyan érdemes és hogyan nem ajánlott. Végülis a saját szorgalmamnak, kitartásomnak, a kislányom türelmének és a segítőimnek köszönhető, hogy a rossz kezdés ellenére már 2,5 éve szoptatok.

De maga az út: a kezdő időszak kínlódása, a sok egymásnak ellentmondó próbálkozás, az állandó bizonytalanság néha már elviselhetetlen volt. Sokat sírtam, állandóan feszült és ideges voltam, semmi másból nem állt a napom, mint a lányom evéseinek a figyelése és az ezen való agyalás. Bár a konkrét problémáink gyorsan megoldódtak és teljesen anyatejes lett a lányom 6,5 hós koráig, maguk a rossz érzéseim, a nyugtalanságom, a belső bizonytalanságom egészen 11 hónapig megmaradtak (a hozzátáplálás ugye megint egy csomó kérdést hozott elő). Komolyan mondom, a lányom első életévéből alig emlékszem másra, mint a szoptatás körüli folyamatos mizériára.. Nagyon megterhelő volt testileg és lelkileg is a folyamatos stressz.

Úgyhogy, bár nem tudom, mit jelent végső soron sikertelennek lenni, de azt én is átéltem, hogy milyen nehéz küzdeni érte és milyen sokat kivesz az emberből. És az is valószínű, hogy a legtöbb még küzdő vagy már tápszerezővé vált anyuka sokszor gondol irigykedve a másik (látszólagos) szopis sikerére és érzi magát emiatt kisebbrendűnek vagy valahogyan rosszabb anyának. De nyiván az a jó, ha az ember előbb-utóbb átlendül ezen az önvádló időszakon, mert hosszú távon nem jó és nem is lehet úgy élni, hogy az ember nincs megelégedve önmagával és kiegyensúlyozatlan.

Éshát van, aki ezt a belső feszültséget úgy próbálja meg feloldani, hogy a másikat hibáztatja a saját gondjáért. A pszichológia ezt nevezi bűnbakkeresésnek. Szerintem a Kérdező esetében is erről lehet szó.

2010. szept. 8. 12:20
 35/40 anonim ***** válasza:
Én nem értem miért kell ebből ilyen mély lelki problémát csinálni, miért kell magát egy anyának emiatt idegileg tönkre tenni. Nyilván a legjobb és legkézenfekvőbb táplálás a szoptatás de el kell fogadni hogy ez nem mindig megy mindenkinek. Ha nem megy a szoptatás vagy az aránytalan nagy fájdalmakkal, teherrel jár akkor jöhet a tápszer, elvégre ez tényleg csak a táplálásról szól, az anyaság, intimitás nem merül ki a szoptatásban. Én 3 hónapig szoptattam a kisfiamat, de aztán olyan rémálomszerű lett az egész, én és a kisfiam csak szenvedtünk, miután tápszerre váltottunk nem volt semmi gond, egészséges gyerek lett belőle. Az idegenek kérdéseire a szoptatással kapcsolatban az elején még viszonylag kedvesen olyanokat mondtam hogy ez maradjon a mi titkunk stb., de aztán később már elmaradt a kedveskedés és tárgyilagosan közöltem hogy nem szeretnék válaszolni a kérdésre mert ez szerintem magánügy. Volt aki megsértődött de nem érdekel, ezt soha nem voltam hajlandó megtárgyalni senki illetéktelennel.
2010. szept. 8. 12:58
 36/40 anonim ***** válasza:
54%
Szia, nem volt ez bántó. De meg kell érteni azt is akinek nincs elegendő teje. Én már 1 hónaposan a szoptatás mellé tápszereztem a babámat, muszáj volt nincs elég tejem. Most 2 és fél hó-san szintén ez a helyzet. A családomban egyik nő sem tudott hosszú hónapokig szoptatni. Talán örökletes. Mindenesetre én is megkaptam anyósomtól és sógornőmtől az ukászt, hogy bezzeg ő (sógornőm) kb. 2 évig tudott szoptatni. Hozzáteszem 3 gyereke állandóan beteg. Én a 31 évem alatt nem voltam annyiszor beteg mint ők 1 év alatt, nem tudok az elmúlt évből olyan hónapot mondani amikor ne lettek volna otthon 1-2 hetet betegen. Már csak azért is mesélem mert én a cici mellett már az első héttől tápszeres gyerek voltam. Ma nagyon megy ez az anyatejes szuper anyukák és tápszeres anyukák közti huzavona. Kár érte, mindenki anya, és a legjobbat akarja a gyermekének. Akik itt a fórumon vannak, tanácsot tapasztalatot keresnek és segítő szándékú embereket. Remélem idővel véget ér ez a civakodás. Ki a jobb? Semmi értelme. Mindenkinek jó babázást és egészséget!
2010. szept. 8. 13:33
 37/40 xStefix ***** válasza:
100%

És arról miért nem szól soha senki, hogy azért vannak itt olyan anyukák is, akik segíteni jönnek ide? Miért csak olyan szopisok vannak, akik lenézik a tápszereseket? Már bocsánat, de simán megeshet, hogy a gyakorlottabb szoptató anyukák tanácsai nélkül nehezebb dolga lenne a még próbálkozóknak! Néha meg kéne látni azért a jóindulatot is, elvégre nem a saját érdekünkben próbálunk tanácsokat adni...

Sajnálom, hogy ennyire nem értjük meg egymást. :(

2010. szept. 8. 14:17
 38/40 anonim ***** válasza:
47%

Hát az a nő kattant...mert ha még meg is akartad vele beszélni a semmit tulajdonképpen,hisz nem bántottad meg,ő meg erre a fiad szapulásával reagált,akkor sz@rjál rá,nem érdemli meg hogy ennyit itt filózzál azon hogy te vagy e a hibás..ne legyen ez miatt lelkiismeret furdalásod.

Lehet hogy itt a védelmére keltünk,hogy "szegény,biztosan vért izzadt,és akkor sem tudott szoptatni"közben meg nem is arról van szó,anem csak nem akart,és épp azért érinti érzékenyen a téma,mert tudja hogy ő nem tett a szoptatásért semmit.Szerintem vagyunk itt jópáran akik megszenvedtünk a szoptatásért,de én pl.biztosan nem reagáltam volna ugy mint ő egy abszolut nem sértő mondatra.

2010. szept. 8. 14:26
 39/40 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Én is tápszeres anyuka vagyok. 3 hétig szopott a fiam, konkrétan dőlt a tejem. Egy-egy szopi után még lefejtem 200-250 milit! Ráadásul császárral szültem, plusz 2 hétig a kajára se tudtam nézni, egyszerűen nem éreztem éhséget. Szóval nálam se a császár se a nem evés nem akadályozta a tejet/szoptatást.

Viszont egy valami igen!!! Mégpedig a stressz. Én könyvelek, családi vállalkozásban, és a sok már elnézést "idióta" türelmetlen ügyfél folyamatosan (értsd este 10-kor és hétvégén is) hivogatott a kérdéseivel, sőt volt hogy nem vettem fel a telefont, 1 óra múlva majdnem ránkrúgta a bejárati ajtót, mert neki fontos kérdése volt, és a kollegáimtól nem volt jó a válasz... Ezen idegbetegeskedve persze hogy elment a tejem 3 hét után, és sehogy se tudtam visszahozni.

És igen én is kaptam lesajnáló pillanatokat, sőt volt olyan is, hogy az egyik ilyen "kedves" ügyfél szólt be, na annak majdnem nekiment a párom.

De túléltük, tudom hogy képes lettem volna rá hogy akár 1 éves koráig is szoptassam a fiamat, de nem estem pánikba attól se, hogy tápszer kellett, nem kapok hisztirohamot attól, hogy valaki a tápszert szükséges rossznak tartja, nem érdekel. Boldog, kiegyensúlyozott a fiam, nem beteges, 9 hónapos, egyszer volt picit náthás. Aki tud szoptatni örüljön neki, akinek tápszert kell vennie, az pedig nyugodjon meg, fel fog nőni a babája azon is:))

2010. szept. 11. 08:36
 40/40 anonim ***** válasza:
Ott a pont az utolsónál!!! Felpontoztalak! (09.07. 22:17-es voltam)
2010. szept. 11. 15:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!