Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » A férjem szerint el kéne...

A férjem szerint el kéne engednem a szoptatást, mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Most lesz 2,5 hónapos a fiunk és sajnos az elejétől orvosi javaslatra tápszeres pótlást kell adnunk. Én már próbáltam mindent, igény szerint szoptattam, minden nyikkanásra cicire raktam, Karamalz sör, levesek, teák, most homeos bogyót vettem, szóval tényleg igyekszem bevetni mindent több- kevesebb sikerrel, volt, hogy már csak reggel és este igényelte a tápszert, aztán elkezdtem menstruálni és borult minden, azóta párszor elutasító is és sírdogál cicin. Tejem az van, néha full keményre telődnek (néha viszont tök puhák), kb 3 óra után elkezd folyni a tejem magától, ha megnyomom sokszor spriccel, de még sem jó valami. A kisfiam szépen szopizik, nyeli is a tejet, látom, hallom, de az esetek nagy részében cici után nyugtalan és még benyakal 100 ml tápszert. Akkor mennyi tejem lehet, ha még ennyit simán megiszik? Igaz, hogy nagy és hosszú baba, 6 kg lassan. Férjem nem akar rosszat nekünk, félre ne értsétek, de szerinte a fiunk nem lakik jól és engem is sajnál, hogy kezd az agyamra menni ez az egész szoptatás. Így nem tudok kialakítani egy etetési rendszert sem,össze vissza van minden. Ha nem adok tápszert, a babánk kb 1 max 2 órát bír ki anyatej nélkül. A férjem ezt nehezményezi, mert így nagyon macerás minden pl. egy nagyobb séta, az orvoshoz járás, nekem az alap dolgok ellátása stb. Szerinte már lassan 3 hónaposan többet kéne kibírnia és nem látja értelmét ennek az összevissza kombinált etetésnek. Ha estére kap tápszert akkor 4 órát is elalszik. Fogalmam sincs mit tehetnék, valóban frusztráló ez nekem is, nem tudom mennyi tejem van, ha nem adok tápszert nyugtalan, éhes marad, ha adok meg rosszul érzem magam.

A fiam is sajnálom, amikor már erőlködik és sír a cicin. :( Férjem tegnap azt kérte gondoljam át van e így ennek értelme, én viszont nem érzem kész magam, hogy elvegyem tőle. Ma még nem kapott tápszert, szoptatok max 2 óránként, próbálom nem feladni..

2021. febr. 8. 14:28
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
69%
Visszanéztem a jegyzeteimet és az iszsz babám bizony sokszor evett,, 1-2-3 óránként, nem nagyon volt 3 órás napirend vele. Ő mondjuk hamar végzett, 15 perc alatt evett. 6 hoig csak tej. 4 hónaposan volt h kevésnek éreztem, 4 napot adott a doki, akkor semmi mást nem csináltam csak szaporitottam és újfent beindult és elég is volt.
2021. febr. 8. 15:20
 12/20 anonim ***** válasza:
58%

Én nem adnék neki tápszert.

A fiam az első 3 hónapot szinte szó szerint a cicin töltötte. Nekünk is nehézkes volt bárhova menni. Mindig bujkálhattam szoptatni. Ha ennyi tejed van, én tuti nem tápszerezném. Olyan nincs, hogy a tej nem elég laktató egy ekkora babának. A szervezeted úgy termeli, hogy a babának jó legyen.

6 hós koráig semmi rendszer nem volt az életünkbe.

De itt csak tapasztalatokat kapsz, mjndenkinek a saját véleményet, ami nem biztos, hogy nektek is jó. Én beszélnék első körben a gyerekorvossal, majd felkeresnék egy szoptatási tanácsadót.

2021. febr. 8. 15:24
 13/20 anonim ***** válasza:
43%
A férjének van már előző gyermeke, hogy tudni véli mennyit eszik egy baba? Rossz igy neked, hogy befolyásolni akar. Én is egyeztetnék szoptatási tanacsadoval, első körben telefonon. Tudod hogy tudod őket megtalalni?
2021. febr. 8. 15:43
 14/20 anonim ***** válasza:
0%
Nem tudom van e rá lehetőséged de ha nem tudod mennyi a tejed akkor érdemes lenne fejni 2-3 alkalommal és akkor már nagyjából látnád.
2021. febr. 8. 16:43
 15/20 anonim ***** válasza:
71%

Hasonló helyzetben én nagyon mérges voltam a férjemre, hogy elbizonytalanít, nem támogat, nem értékeli a kitartásom, pedig nekem nem ömlött, nem spriccelt, 1 órát se bírt a gyerek, stagnált a súlya, azaz tényleg nem volt elég. Mégis mérges voltam. Végül tápszer lett, de a tüske bennem maradt, még úgy is, hogy utólag sok mindenre fény derült, ami miatt valószínűleg nem sikerülhetett volna.

DE

a második gyereknél még kitartóbb voltam, kértem és kaptam segítséget, ott is nehezen ment, nem ment pótlás nélkül sokáig, de végül 2 éven túl szoptattam.

Azt javaslom, hogy kérj szaksegítséget. A nem megfelelő módon és mennyiségben adott pótlás egy ördögi körhöz vezet, nagyon gyorsan full tápszeres lesz a rossz döntések sorozataként, pedig leírás szerint van tejed bőven.

2021. febr. 8. 16:54
 16/20 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat. Ma meg nem kapott tapszert, nem tudom estig mi lesz. Fejni is fejtem sokszor, de megmondom oszinten ha alszik inkabb vagy pihenek vagy eszek, mosok stb. Nagyon megterhelo volt ciciztetni, tapszerezni es meg fejni is,egyszeruen hulla voltam. Ha cumizavaros lenne nem sirna allandoan es utasitana el a cicit? Ma egesz jol elvan, mondokazunk, jatszunk, nem sirt cici utan, hogy ehes lenne, aludt is..Teny hogy 2 orat sem bir ki,max ha alszik belole 1-et. Igazabol en ha mar van valamennyi tejem nem szeretnem feladni, de borzasztoan nyomaszto tud lenni a tudatlansag, hogy mennyit ehetett,mennyi kellene meg,vajon jollakott stb kerdesek... A ferjemnek nem volt gyereke, de van egy 4 gyermekes kolleganoje, aki mindig ellatja "hasznos" infokkal es o mondta neki, hogy lassan rendszert kell kialakitani, kitolni 3 orasokra az eteteseket stb.. Na es anyosom, edesanyam is "adjak ala a lovat", mert akarmikor atjonnek a "te mar megint szoptatsz? Mar megint ehes a gyerek, hisz most evett?" kerdesek jonnek felenk... Ferjem meg mar inkabb arra hajlik, hogy ez igy nem teljesen jo. Meg hat en is elso babas anyukakent sokszor bombazom a hulye kerdeseimmel: Szerinted nem ehes? Szerinted azert nyugos, mert nem lakott jol? Aztan mar lehet elege is van ezekbol kicsit...Mivel latja rajtam, hogy nem vagyok magabiztos es a fiunk is benyal 100 ml tapszert gondolom jobbnak latna, ha nem kuszkodnenk ketelyek kozt. Szopi tanacsadon en is gondolkodtam, bar az egyik nagyon jo szakember pont babas, aki a kornyeken lakik, de lehet felkeresek egy masikat(nem Magyarorszagon elunk). Most is epp szoptatok, nehez megmondani mi lehet a baj, talan a kisfiam is a lustabb tipus jah es altalaban be is alszik a cicin, pedig ra szoktam fujni, arcat, fulet, orrat megsimizni, hogy egyen,de hagyom azert komfortszopizni is, ugy tudom az is stimulal. Neha hagyom cicin 40 percet is, amibol kb 15 perc az aktiv eves...Most akkor van olyan, hogy "gyenge", kevesbe zsiros tej? Mert sokak szerint olyan nincs...Nem tudom, de nekem a lefejt tejem sem volt soha sarga, inkabb csak feher, keves zsirreteggel a tetejen. 1x a bnom elkuldte a lefejt tejet, neki full sarga volt. Szoval passz.
2021. febr. 8. 17:26
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

16, szoptatási tanácsadót találsz azonnal online is.

Érdemes lenne felkeresned a szoptatás kérdezz felelek fb csoportot is, hogy eloszlassák a kételyeidet.

Rosszat tanácsol a munkatárs, anyós, anya is.

2021. febr. 8. 17:40
 18/20 anonim ***** válasza:
15%

Azért nyilván nem véletlenül javasolta az orvos a tápszert. Attól még, hogy minden szoptatást kiegészítesz a végén tápszerrel is, nem kell a szoptatást teljesen feladnod. Így is ki lehet húzni még pár hónapig. Ekkor valószínűleg nem kell igény szerint szoptatni, és lesz egy rendszeretek. Már, ha erre van igényetek.

De én ezt nem össze-vissza csinálnám. Vagy mindig adnék szoptatás után tápszert is, és ekkor nem igény szerint szoptatnék. Vagy igény szerint szoptatnék jóval gyakrabban, és figyelném közben a baba súlygyarapodását. Ha igény szerint szoptatsz nagyon sokszor, és mégsem megy a súlya, akkor nyilván kell a tápszer. Ha majd beleőrülsz, de megy a súlya, szerintem akkor is.

De az a lényeg, hogy te nyugodt legyél, és a baba is nyugodt, és jóllakott. Akármilyen módszerrel.

2021. febr. 8. 18:11
 19/20 anonim ***** válasza:
0%
Még annyi, hogy az én babám is kezdettől kapott anyatejet, és tápszert is. Én is fejtem, ahányszor csak tudtam, és majd beledöglöttem. Tejem nem lett tőle több. Mi 4 hónapig húztuk. Nehéz volt elengednem a szoptatást (nem abbahagytam, hanem a baba nem volt már hajlandó), de végül sokkal könnyebb lett utána. Van, hogy felesleges a miérteket, magyarázatokat keresni, mert úgysem derül ki mindennek az oka. Nálunk az is közrejátszott, hogy ő iszonyú sárga volt majdnem 2 hónapig, és alig volt ereje szopni. Ha nem kapott volna tápszert és lefejt tejet cumisüvegből már az elejétől, éhen halt volna. Én ebből azt tanultam meg, hogy nem tudok mindenáron szoptatni, mert képtelenség.
2021. febr. 8. 18:16
 20/20 anonim ***** válasza:
88%

Én inkább azon akadnék ki, ha a férjem a kolleganőjével beszélné meg, hogy szoptatok....

Nekem is első baba, tapasztalatlanul, semmi ilyesfajta segitseggel. Mégis az anyai ösztönre bíztam mindent. Nem hallgattam senkire. Aki meg ilyet szólt, hogy "na már megint csak eszik", na azt meg kifejezetten elküldtem a bánatba.

Igény szerint szoptattam, nem úgy mint öreganyáink, hogy had sírjon, majd 3óra múlva eszik... ha kérte, kapot. Az első 3 hónapom szinte másbol sem állt, mint a szoptatásból.

Itt az a baj, túl rágörcsölsz. Lehet tápszer sem kellene annak a gyereknek. Beszélj a védőnővel, gyerekorvossal. Ne ilyen kolléganő aki megmondja a frankót, mert ő sokallja válaszókra adj...

2021. febr. 8. 19:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!