A férjem szerint el kéne engednem a szoptatást, mit tehetnék?
Most lesz 2,5 hónapos a fiunk és sajnos az elejétől orvosi javaslatra tápszeres pótlást kell adnunk. Én már próbáltam mindent, igény szerint szoptattam, minden nyikkanásra cicire raktam, Karamalz sör, levesek, teák, most homeos bogyót vettem, szóval tényleg igyekszem bevetni mindent több- kevesebb sikerrel, volt, hogy már csak reggel és este igényelte a tápszert, aztán elkezdtem menstruálni és borult minden, azóta párszor elutasító is és sírdogál cicin. Tejem az van, néha full keményre telődnek (néha viszont tök puhák), kb 3 óra után elkezd folyni a tejem magától, ha megnyomom sokszor spriccel, de még sem jó valami. A kisfiam szépen szopizik, nyeli is a tejet, látom, hallom, de az esetek nagy részében cici után nyugtalan és még benyakal 100 ml tápszert. Akkor mennyi tejem lehet, ha még ennyit simán megiszik? Igaz, hogy nagy és hosszú baba, 6 kg lassan. Férjem nem akar rosszat nekünk, félre ne értsétek, de szerinte a fiunk nem lakik jól és engem is sajnál, hogy kezd az agyamra menni ez az egész szoptatás. Így nem tudok kialakítani egy etetési rendszert sem,össze vissza van minden. Ha nem adok tápszert, a babánk kb 1 max 2 órát bír ki anyatej nélkül. A férjem ezt nehezményezi, mert így nagyon macerás minden pl. egy nagyobb séta, az orvoshoz járás, nekem az alap dolgok ellátása stb. Szerinte már lassan 3 hónaposan többet kéne kibírnia és nem látja értelmét ennek az összevissza kombinált etetésnek. Ha estére kap tápszert akkor 4 órát is elalszik. Fogalmam sincs mit tehetnék, valóban frusztráló ez nekem is, nem tudom mennyi tejem van, ha nem adok tápszert nyugtalan, éhes marad, ha adok meg rosszul érzem magam.
A fiam is sajnálom, amikor már erőlködik és sír a cicin. :( Férjem tegnap azt kérte gondoljam át van e így ennek értelme, én viszont nem érzem kész magam, hogy elvegyem tőle. Ma még nem kapott tápszert, szoptatok max 2 óránként, próbálom nem feladni..
Elöljáróban: az, hogy 1, max 2 órát bír ki szopizás nélkül egy 2,5 hónapos babánál még teljesen normális és természetes. A férjed véleménye nem releváns, nem "kéne" többet kibírnia a babának. Ha kibírja, nagyon jó, de ezt elvárni tőle ilyen piciként még korai. Már nem emlékszem pontosan, de 2-3 hónapos kora környékén az én lányom is kb 1,5-2 óránként kérte magát cicire (iszsz), nekünk is volt egy rövid időszak, amikor úgy tűnt, hogy beáll a napirend, aztán a mozgásfejlődése beindult és onnantól kezdve teljes káosz az életünk, pedig már a hozzátáplálást is megkezdtük (elmúlt fél éves), szóval ez nem feltétlenül azon múlik, hogy mit kap enni a gyerek.
Másik: a tejed tudod szaporítani fejéssel, amikor telítődik, kemény, nyugodtan lefejheted. Tejed nem a csodateáktól és a homeós bogyóktól lesz több, hanem attól ha a melled gyakran és alaposan ürül. Szoptatás/fejés közben termelődik ugyanis a nagy része a tejnek, szóval ezeket kell sokat csinálni, ha sok tejet szeretnél, nem mindenféle bogyókat enni.
Érdemes lenne szoptatási tanácsadótól segítséget kérned, aki személyesen (vagy most online) megnézi a szoptatási gyakorlatot, a babát, a mellrehelyezést, simán lehet, hogy csak valami banális dolgon kell csak változtatni, és akkor minden rendbejönne.
Kitartást kívánok neked! Amúgy az sem ördögtől való, hogy tápszerrel kiegészíted vagy lefejt anyatejet adsz neki, igazából a te lelki békéd fontosabb, mint hogy a babád kizárólag anyatejet kapjon. Ha nagyon nem megy, tényleg nem érdemes erőltetni, mert csak belerokkansz. A jó anyaságnak szerencsére ez nem fokmérője.
Nem tartom helyesnek, hogy amiért 2,5 hónapos ki kell bírnia 3 órát.
Neked kell eldonteni, mit szeretnél.
Nálunk is kínlódás volt a szoptatás, de én vittem tovább a dolgot.
Ha nem szeretnéd, akkor majd hagyd abba. De ne más kérésére.
Egyebkent szerintem inkabb cumi zavaros a fiad, szopizik, amíg "ömlik" az élő tej, aztán megunja.
Nálunk ugyanez volt.
Fejni próbáltál szoptatas után?
Pont így voltam én is. Végigkínlódtuk az első 6 hónapot. Igény szerint szoptattam, este zuhinál folyt a tej, és valami mégse volt jó. Az én fiam is tápszeres pótlást kapott, szinte hamarabb, mint tejet, annyit esett a súlya.
Nálam járt szoptatási tanácsadó is, és így is alig bírtuk ki a 6 hónapot, az 5-től kezdce már csak álometetés és lefejt tej ment, mert ugye a babák nem buták, rájött, hogy az üvegből sokkal gyprsabb fele annyi melóval.
Engem is nyösztetett a férjem, hogy hagyjam már, mert kín volt az egész.
Kitartottam 6 hónapos korig, ez volt az elsődleges cél. Amikor abbahagytam a szoptatást, és tápszeres lett a fiam, 2 napig sírtam. De aztán iszonyat megkönnyebbülés volt.
Szerintem a baba is akkor boldog, ha az anyja nem feszeng. Én stresszeltem eleget, 3x volt mellgyulladásom míg szoptattam. Ha lenne még egy babám, nem biztos, hogy végigcsinálnám. Az, hogy jó anya vagy-e nem attól függ, hogy tudsz-e szoptatni vagy sem. Addig kell csinálni, amíg mindkettőtöknek jó.
Nekem mindkét csajnál már megváltás volt. Azóta nem sír se Ő se én.
Eszik, alszik, mosolyog.
Az elsővel még lelkiismeret kérdést csináltam a dologból pedig amit csak lehetett elkovetettem, megvettem, megittam, megettem és majdnem begolyóztam. De megmondtam hogy a másodikkal nem lesz így. Ha nem megy akkor nem.
Boldog és egészséges mindkettő 😊
Szerintem is cumizavaros, a tápszer sokkal gyorsabban jön éa dugig tömi a pocakját.
Azzal is egyetértek, hogy ekkora baba nyugodtan szopizhat 2 óránként. És ez ilyen, hogy nem lehet tervezni biztosra a programokat, megŕhezhet bárhol.
És szerintem is szoptatási tanácsadó javasolt. Vagy pótolj rá mindig és akkor úgysem fogja tudni tartani a lépést a tejtermelée a baba növekedésével, de rendszeresebb lesz az élet, a baba legalább kap anyatejet.
De ha nem akarsz szoptatni, akkor állítsd át tápszerre már így is jó hogy ennyi ideig is kapott anyatejet.
Ne adj tápszert!!! Ha ömlik a tejed, nincs rá szükség. Egy 3 hónaposnak nem "kell" kibírnia semennyi időt. Minden nyekkre cici és kész. Persze csak ha szoptatni akarsz.
Napirend még bőven ráér. Sétálni én mindig úgy mentem, hogy cici után és akkor volt 1 óra. Annyit mindig kibírt.
Bár nagyon szokták ellenezni errefelé, nekem a hasonló gondjaimat a második gyereknél a mérlegelés oldotta meg. Elkezdtem mérni kaja előtt-kaja után, és kiderült, hogy hiába az óránkénti szoptatás és szénhidráthegyek felzabálása részemről, tényleg nem eszik eleget. Így megnyugodtam, és kipótoltam a megfelelő mennyiségű tápszerrel.
Valszeg a kisasszony is lusti volt, vagy valami ilyesmi, mert ő volt az a három gyerek közül, aki a leghamarabb elutasította teljesen a szoptatást, és a többiekkel ellentétben az esti jóéjt szopi kifejezetten idegesítette, hogy miért nem hagyom aludni... :D
A lányomnál ugyan ez volt. Folyton cicin volt. Mozdulni se lehetett tőle. Ha szopizott, hiába fejtem. Alig jött valami utána. Ha meg a hígat fejtem le, 2 perc szopi után ordított.
Mindent próbáltam, de nem volt javulás
Szerintem már a 4. hónaptól azért nem volt mert idegbeteg voltam miatta
6 hónaposan mikor kezdtem a ht-t a lány oldotta meg a dolgot. Egyszerűen lehetetlen volt mellre tenni. Feszítette magát, nem nyitotta ki a száját....
A 2. gyereknél megfogadtam h nem lesz így.
Nem stresszeltem a szoptatáson!
Én jobban voltam, a baba szépen hízott, mosolygó volt. Nem éreztem sz@rul magam.
Nem mondom h engedd el a dolgot, de nem kell belehülyülni sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!