Sokáig szoptató anyukák hogy csináltátok?
Szia!
A nagyobb lányomat 25 hónapig szoptattam, a kicsi most lesz 1, és még naponta 5ször szopik.
A szoptatási rendet én alakítottam ki. Emlékszem az első gyereknél nagy volt a káosz, azt sem tudtam, mit kezdjek.
Vizsgálatokra is vinni kellett a babát, ráadásul Bp környékén lakunk, és a MÁV kórházba kellett mennünk, minden vizsgálat időpontos volt. Szóval muszáj volt valami napirendet kialakítani, hogy tudja tervezni. Én éppen ezért lecövekeltem a 3 óránkénti szopizásnál.
Minden nap (max +/- 20 perces eltéréssel) kb ugyanakkor szoptattam. És bejött. Később amikor már hozzátáplálás is volt, elhagyhattam egy, majd kettő szopizást, ahogy a baba igényelte.
És most is így csinálom, mert nekem ez vált be. Természetesen a reggeli és az esti szopi az, amit a legutoljára hagyunk el.
Mind a két babaám hajnalban (illetve reggel) ugyanabba az időpontban kellt, így ehhez tudtam alkalmazkodni, és innentől "belőni" a többi szopizás időpontját. Nekem az igény nélküli szoptatás nem jött be, mert kezdő anyukaként fogalmam sem volt, hogy miért sírt a gyerek. Ha időben etettem tudtam, hogy nem azért sírt, mert éhes (első pár hónapban még mérleg is volt), hanem más miatt.
Lassan de biztosan belejön mindenki, pláne az első 6 hét letelte után.
Üdv!
Szia!
Még valami. Amikor a babám 200 grammokat kezdett szopizni, és vagy 30 g-t visszaböfizett (túlette magát), akkor tértem át a 4 óránkénti etetésre. (De ez attól is függ, hogy mennyi tejed van, és milyen szopó a babád.) Nekem rengeteg tejem volt, és mindkét lányom mothos. :)
Üdv,!
A három óránként nem rikta, de ez csökkeni fog, hiszen elkezd majd rendes ételeket enni a baba és nem 3 óránként fog utána már enni.
Mikor már minden étkezés ki lett váltva, akkor marad majd a reggeli és esti szopi, ez is elég a fenntartáshoz akkor már. Kb. 9 hónapos kor körül volt ez nálunk, onnantól csak rggeli és esti szopi volt még jó ideig.
Nekem mindig akkor ment el végül a tej, mikor már csak egy étkezést hagytam, utána lassan elapadt, az már kevés volt a fenntartáshoz.
Hogy ne ismételjem a többieket:
A lányom alakította a napirendet, én csak követtem. Mindig akkor szopott, amikor kérte. Ha óránként, akkor úgy, ha 3 óránként, akkor úgy.
Hozzátáplálni 6,5 hósan kezdtem, de lassan.(!) Így jöttek az be evések:
1. teljes szilárd evés 7,5 hónaposan
2. teljes 9 hónaposan (itt egy kicsit megijedtem, hogy ez gyors lesz és lassítottam)
3. teljes 12 hónaposan
4. teljes 15 hónaposan
Az 5. még várat magára, mert még szopizunk és reggelinek még elég csak a tej (29 hós). (Utána van tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora és esti szopi.)
Eközben folyamatosan szoptattam és a szilárd étkezések egy részét NEM A SZOPTATÁS KIVÁLTÁSÁRA használtam, hanem csak a kiegészítésére! (Ez a különbség a hozzátáplálás és az elválasztás között!) Ez azt jelentette, hogy pl. 12 hónaposan még napi 4x szopott, a 3 szilárd MELLETT.
4 -> 3 szopi: 18 hónaposan
3 -> 2 szopi (reggel-este): 25,5 hónaposan
Ha a 3 óránkénti szoptatás a babád igényét tükrözi,akkor nem kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!