Lassan 3 éves lányom hallani nem akar a szobatisztaságról, mit csináljak?
2 hónap múlva lesz 3 éves. Kb. 1 éve folyamatosan elő elő hozom a bili témát, millió dolgot megpróbáltam már, van itthon 2 fajta bili, sok szép mesefigurás bugyi a kedvenc mesefiguráival, wc szűkítő, bilidalt hallgattunk, megnéztük az "Elmo felejtsd el a pelus" mesét, szóval tényleg mindent kipróbáltam. De semmi. Dührohamot kap, a bilire rá sem akar ülni, a vécén rugdos, csapkod. Sír.
Férjem nagyon megbántott minap, azt monda, hogy az én kudarcom, hogy a lányunk még nem szobatiszta, mert az összes vele egykorú gyerek már rég az. Nem tudom mit csináljak, tanácstalan vagyok. Még nem ovis, csak jövő szeptemberben megy oviba.
Minden tippet és tanácsot elfogadok.
Ne semmit küzdöttél eddig! :)
1. A férjedet tojd le magasról, ameddig csak pofázni tud, de tenni nem akar addig hallgasson..(már bocsánat)
2. Úgy látom mindent próbáltál, de a példamutatást azt nem..(lehet hogy igen, de nem írtad.)
Én a következőt csináltam a lányomnál.Amikor bekakilt a pelusba, akkor mindig óriási félig színjátékkal mondtam hogy milyen büdi, meg hogy ő milyen nagy lány és már rég a bilibe kéne ezt csinálni.Mikor mentem pisilni a wc-re, nem csuktam be az ajtót, nyugodtan megnézhette mit csinálok, és mikor jött akkor elmondtam hogy anyának nincs pelenkája, ezért a wc-be pisil..és hogy ha már úgy érzi hogy nagy lány, akkor pisiljen ő is a bilijébe, mert neki az a wc-je.
Az egyik reggel nem tudtam ráadni a pelenkát, kérdeztem hogy biztos??Igen biztos..1 kezemen megtudom számolni hány balesetünk volt..Most már csak éjszakára kap pelenkát, meg ha hosszabb útra megyünk.Minden este megkérdezem hogy kell-e pelenka.Megvárom amíg nem kéri. :)
Sose jutott eszembe erőszakkal bilire rakni,mert ezzel csak elrettenteni lehet a gyereket.Főleg mert ez a korszak az ellenkezésről is szól, ezért egyértelmű ha anya akar valamit azt csak azért se csinálja a gyerek! :) Szép óvatosan kell ezt beadagolni.
Ne erőltesd. Ha megoldható, hagyd elöl a bilit, hogy tudja használni, ha kedvet kap rá. Próbálj úgy tenni, mintha nem érdekelne. Ha rájön, akkor 1-2 nap alatt szobatiszta lesz.
A férjednek meg magyarázd meg, hogy errd meg kell érjen és ha van valami remek ötlete, ossza meg veled. De gondolom nem lesz, csak kritizálni könnyebb, mint próbálkozni.
Kitartást!
talán pont az az erőltetés a gond. Szállj le a témáról egy időre. Ha a gyereked makacs természetű, csakazértis ellent fog állni.
Nálunk 3,5 évesen lett a nagy szobatiszta, időre pisiltettem, így nem volt gond. Rengeteg harc volt vele, lazábban kellett volna venni, rábízni az ügyet. De tök ideg voltam, amikor 25* kellett felmosni a nappalit.
A kicsi meg még 3 sem volt, csak ámultam, hogy reggel levettem a pelust, estére meg már a bilibe pisilt. Nem egyformák a gyerekek.
Szóval a tanulság: nyugi, adj rá bugyipelust, pisiltesd 2-3 óránként, ha becsurran, nem gond, ha meg tiszta marad a pelus, egész nap hordhatja. Majd egyszercsak szólni fog, akkor lehet levenni a pelust.
Szerintem se erőltesd. Tudja, érti, hogy miről van szó, egyszerűen nem akarja. Legyen a bili számára elérhető helyen, ha kedve van, üljön rá, de ne piszkáld vele. Hajlamosak ebben a korban bedacolni, ha sokat noszogatod. Valószínűleg az a típus, aki egyszer csak nem kéri a pelust, és egyik napról a másikra szobatiszta lesz. A nagyobbik lányom is ilyen volt, 1 hónap alatt szoba, és ágy-tiszta lett, és kb 2x volt baleset.
A férjeddel pedig ne foglalkozz, ha ez kudarc, akkor az ő kudarca is, elvégre ő az apja.
Köszönöm a sok választ!
Igen, próbáltam már azt is, hogy eljátszottam jaj de büdi a kaki és társai, jót nevet rajta, aztán ennyi. A wc ajtó nálunk mindig nyitva, mert van egy másfél éves kisöccse aki követ engem mindenhova, úgyhogy esélytelen, hogy én csukott ajtónál vécézzek:) Sokszor a lánykám is odaáll az ajtóba, olyankor mondom neki anya pisil stb., de el is megy utána, ahogy felhozom a témát.
Október óta nem nyaggatom a szobatisztaság dologgal, de most újra próbáltam, hogy a férjem beszólt. Kétszer próbáltam rá bugyit húzni ébredés után de keservesen sír és tépi le magáról. Nem érzem úgy, hogy helyes lenne ha erőltetném és mindenhol azt olvasom hogy meg kell várni míg A GYEREK SZÓL! Kinél korábban, kinél később jön ez el.
Amúgy meg tökéletesen tisztában van vele, hogy mire jó a bili, ráül ruhástól és mondja, "Anya, pisi, kaki". Mondom, de ügyes vagy, aztán ha tovább próbálom forszíroznia dolgot dühös lesz vagy elkezd sírni.
A bili is állandóan elő van hagyva, de nem foglalkozik vele.
Én azt gondolom, hogy nagyon sokaknál és szerintem nálatok is az a baj, hogy a gyerek korától és a szülő a saját akaratától teszi függővé a szobatisztaságot. De ez nem így működik. Egy gyerek akkor lesz szobatiszta, ha megérik rá. És amíg a szülő nem látja az érettség jeleit, addig olyan nagyon felesleges biliztetni. Minek? Azért, hogy tudja, hogy mire való? És akkor mit ér el vele az ember? Semmit. Mert nem tudja használni.
Felismeri a pisit, a kakit, ha a pelusban van? Igen? Akkor az már az első lépcsőfok. Felismeri az ingert? Hogy kell neki pisilni, kakilni? Igen? Na, akkor lehet elővenni a bilit. De még ekkor sem lesz az igazi, de már halad a gyerek és már tudja is használni. Nem csak azt, hogy mire kell, hanem konkrétan tudatosan is használja. És a vége az lesz, hogy majd azt a bizonyos ingert időben fel fogja ismerni, vagyis el is jut a biliig, mindenféle baleset nélkül és ha még sincs közel a hely, ahol pisilni, kakilni tud, akkor vissza tudja addig tartani. És akkor ott lesz szobatiszta a gyerek.
Ha te csak örökösen biliztetni akarod, de igazából nem érett a témára, akkor ez erőltetés. És minél jobban erőlteted, annál kevésbé fog sikerülni és ezt muszájnak fogja érezni a gyerek és annál jobban fog dacolni, amivel azt éred el, hogy ha tényleg megérik rá, akkor sem fog bilizni.
Viszont amennyiben az érettség jeleit látod, akkor viszont nincs mese, le kell venni a pelenkát! Mert onnantól fogva a pelenka már kényelem.
A fiam konkrétan a pelenkát hordta, mikor pelenkával a hátsóján közölte, hogy ő most pisilni vagy éppen kakilni fog. Na, én akkor vettem le a pelenkát. Nem akarta, de tudtam, hogy ez már csak kényelem. És onnantól fogva szobatiszta a fiam. Ez a 3. szülinapja előtt volt 3 hónappal. 1 hónap múlva pedig már éjszakára is elhagyta a pelust.
4-es vagyok.
Akkor meg is van a probléma egyik forrása..még pedig a kisöcsi!!De komolyan.Biztos nem érti szegény, hogy ha a kistesón lehet pelus akkor rajta miért nem??
A tanácsom az, hogy bármikor mikor a kicsinek peluscsere van, mond el a lánynak hogy az öcsinek azért van pelusa mert még nagyon kicsi, de ő már nagylány ezért lassan nem kell az a pelenka.
Napi apróbb megjegyzések azok használnak.Nálunk is kinevetett a lányom amikor lebüdiztem a pelusát, azt még se kérte egyszer csak.Pedig nálunk is van öcsi, aki most múlt 1 éves.Lányom egyébként Januárban lesz 3, és már szeptember óta nem kéri napközben a pelust.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!