Ismertek autista gyereket? Milyen?
Egyik ismerősömnek autista a fia és azt mesélte, hogy szeret ruha nélkül ülni a szekrény tetején és ketchupot enni közben magában..
Én ezt el se tudom képzelni. Ilyen van?
Érdekel a pszichológia, de az autizmusról eddig nem sokat olvastam, pszicho/szociopátia a fő területem.
Tudtok hasonló érdekes szokást autistáktól?
Az autizmus egy spektrumzavar. Elég széles skálán mozog a dolog, de alapvetően kommunikációs zavar. Viszont sajnos sokszor együtt jár másféle zavarral is, pl. figyelemzavarral vagy szellemi fogyatékossággal. Ezért van olyan sokféle. Van aki csak kicsit furcsának tűnik, a spektrum másik felén álló meg képtelen az önellátásra is. A média által sugallt esőember sztereotípiákat felejtsd el, nem szoktak zsenik lenni, illetve épp annyi százalékban van köztük zseni, mint más emberek között. Annyi lehet, hogyha magasan funkcionáló autista, akkor az energiáit azokra a dolgokra összpontosítja, amelyek jobban mennek neki, pl. nem a humán tantárgyakban lesz kiváló, hanem inkább a matematika terén.
Viszont az emberi kapcsolatok nehezen mennek nekik, szeretnének barátkozni, de nem tudják hogyan közeledjenek a többi emberhez, illetve mivel őket furcsának találják, ezért sokszor bántják őket, emiatt egy idő után még inkább visszahúzódóak lesznek.
A rugalmatlanság nagyon jellemző rájuk, tehát pl. ezért szeretnek mindig ugyanazon az útvonalon közlekedni, ugyanazt enni, vagy ugyanazt a ruhát hordani, mert számukra a változás ijesztő.
Könyveket lehetne róla írni, szerintem keress rá a neten, így pár mondatban elég nehéz összefoglalni, mivel ahány autista annyiféle. Mindenesetre divat ma már minden hisztis, fura gyerekre rámondani, pedig azért ez nem olyan egyszerű, erre szakosodott pszichiáterek is több napos vizsgálat után mondják ki a diagnózist.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!