Anyukák, a gyermekeitek osztályában milyen az SN-es tanulók aránya?
A fiam osztályában 16 főből,9 SN-es (sajátos nevelési igényű) tanuló van.Szeptembertől jön még a létszámhoz 2 db.(hiperkinetikus magatartászavaros,hiperaktiv)
Most ezek a gyerekek tényleg betegek,vagy csak divat manapság minden neveletlen gyerekre ráhúzni egy diagnózist?!
Persze ezek létező betegségek,és ne tudjam meg milyen,de valóban ennyi problémás gyerek van?Vagy csak nálunk?
Sima kerületi iskola, faim most volt harmadikos. Ő SNI-s, (hiperkinetikus magatartászavar),asszem még egy gyereknek van papírja.
De messze van a hiperaktívtól, inkább hívnám mostnában lustának.Jó nem az a sarokba állítom és 2 hét múlva is ott ül típus, fiú és eleven, szerintem ennyi.
Az egész egy gonosz óvónővel kezdődőtt 5 évesen(kispesti Mesevár óvoda, Éva néni és vörös hajú)
Valahogy kölcsönösen utálták egymást a fiammal, mivel nem körzeti ovi volt, simán kiettték.
Jött a viszgálat és kijelöltek egy ,másik ovit(kispesti Hársfa ovi), ahol bebizonyosodoot, hogy noha a fiam nem egy kisangyal, de az előz óvónő is egy gonosz banya volt. Erdekes itt nem volt vele gond.
(volt egy eset, ami elsírtam magam,:
a fiam nem rég óta járt az új, kijelölt oviba,amikor arra a kérdésre, hogy miért nem köszönsz a néninek (történetesen őt is Éva néninek hívták,amúgy egy tök idegen volt,akit fiam előtte nem is látott), a fiam azt válaszolta, mert az éva nénik gonoszak.(Így hivták az előző ovijában az óvónőt, aki utálta)
A köv tanévben lesz felülvizsgálat, azt gondolom, a fiamról levszik a kódot. Amikor kapta-majdnem 5 éve- úgy osztottá, mint az ingyenkenyeret:-)))
Szóval túlzásokba estek és sok SNI-s gyerek "született" így.
Ettől függetlenül a fiam jó tanuló, többször nyert szavalóversenyt, 2x volt matekversenyen, a bizonyítványában term. ismeretből osztályfőnöki dícséretet kapott...
Jár fejlesztésre, ami nem hátrány, szerintem minden gyerekre ráférne.
.
"történetesen ismerem ezeket a gyerekeket baba koruk óta,a szüleiket is,sokat megfordulnak nálunk."
Én nem szeretnék megfordulni nálad az biztos. Ezek szerint szemben barátkozol velük pedig elégé utálod öket.
Nekem is SNI-s az egyik gyermekem. Soha nem agresziv és nem bántot még soha senkit. De sajnos beteg és kell a fejlesztés neki, de hála nem olyan beteg akit elkell különiteni. A pénzt amit plusz kap az ember el is költi plusz kiadásokra ami az ilyen gyerekkel jár.
Akik írták,hogy van ilyen problémás gyerekük,azokat nem akartam megbántani!Csak az az észrevételem,hogy mifelénk osztogatják,mint az "ingyenkenyeret",ahogy valaki írta.
És nem is utálom őket,csak hiányosságokat látok a nevelésükben,ez azért nem ugyan az.Mivel sokat vannak nálunk,gyakran 5-6-an egyszerre,látom,hogy visszafoghatóak,és irányíthatóak,tudnak szépen játszani,ha világosak a határok,hogy meddig mehetnek el.Sőt még a saját fiamat sem látom különbnek náluk,mert neki is van egy természete,ő másban van "félrenevelve".(érzelmileg érettebb a koránál,ezért érzékeny)
Különben meg nagyon jó az osztályátlag,országos felmérőt 88%-ra írják sorozatosan,A leggyengébb is erős 3-as.
Inkább a szabadidő eltöltésében vannak gondok.Állandóan húzzák-vonják egymást,csúfolódnak,gúnyolódnak,megalázzák a másikat,eldugják a kabátját,dobálják,rugdossák egymást,trágárul beszélnek stb...Hogy focizzanak,fogócskázzanak,beszélgessenek a szünetben,az számukra ismeretlen.Van egy játékuk,"apás játék"-nak nevezik.Egy állva marad,a többi leül,és az az egy végigveri a többit.Az eszem megáll rajtuk!
Az egyik pl durva szavakkal illeti a nagymamáját,időnként meg is rugdossa,akkor feltétlen orvoshoz kell vinni,hogy legyen "indoka" a gyereknek,és akkor tovább csinálhassa?!
Vagy kiskorától azt kellett volna mondani neki,hogy Mama nagyon szeret téged,alig várja,hogy vele legyél,fogadj hát szót neki,hagy legyen az együtt töltött idő csupa öröm neki.És ne hülyézd le,mert nem érdemli meg....
Vagy elmondani azt,hogy ha valakihez mész,leveszed a cipőt,köszönsz,bemész.Ha kínálnak megköszönöd,de nem falod fel az összeset.Kérdezés nélkül nem nyúlsz semmihez,nem ugrálsz,szaladgálsz,kiabálsz,mert hidd el azt egy szülő sem, szereti.Alkalmazkodsz,mert te ott egy vendég vagy.
Vagy,ha összefutsz legközelebb a szomszéd nénivel a lépcsőházajtóban,nem kilököd,hanem megállsz,köszönsz,beengeded.
Vagy emberek mellet,parkoló autók mellet lassan biciklizel,odafigyelsz,mert balesetveszélyes.
Irreális dolog ilyen viselkedést elvárni egy majdnem 8 éves gyerektől?!
Én inkább azt látom,hogy ez a figyelem hiányzik ezeknek a gyerekeknek a szüleinél,ezért gondolom,hogy inkább nevelési hiányosság,mint betegség.
Szia! Én ilyen osztályban tanítok, és ne aggódj, sok olyan SNI-s van, amilyen határozattal nem tudok én sem egyetérteni. A mi sulinkban is van pár osztály, ahol 13-15 gyerek közül 4-8 SNI-s gyerek van.
Ezek a gyerekek nem neveletlenek, azt hiszi a Tanácsadó, hogy egy 4 órás vizsgálattal és annak eredményével Istent játszhatnak, csak éppen ezzel ezek a gyerekek is szívnak, meg társaik is. Ezek a gyerekek sokszor csak azért, mert be vannak skatulyázva. Nekem 3 ilyen gyerekem van, szeretni való, jó gyerekek, csak kinek ez, kinek meg az megy nehezebben. Bármire rá lehet fogni, hogy SNI, de ezek a gyerekek NEM rossz gyerekek, nyugodj meg, csak néha több figyelmet igényelnek, és gyakran másként kell őket értékelni. Lehet, hogy velük született rendellenesség áll a háttérben, ami miatt nem tud megfékezni egy-két grimaszt, és bummm, máris SNI-s. Lehet, hogy kicsit gyengébb az értelmi színvonala. Attól még ugyanolyan gyerek, mint a többi, szeret játszani, tetszeni másoknak, barátkozni, néha duzzogni, sértődni - de általában ezek ártalmatlan dolgok. Ők sokszor tanulásban akadályozottak, és sajnos itt üt ki az SNI. A gyermekednek sem fog a hátrányára válni, ha a tanító néni egy tananyagot többször, többféle megközelítéssel ad elő a gyerekeknek, hogy ki-ki kedvére tanulhassa meg az információkat aszerint, hogyan is érti meg. Ne félj az SNI-sektől, ők csak a rendszer áldozatai. Szerethető kis csibészek. Csak néha jobban meg kell küzdeni a szeretetükért, vagy azért, hogy megtanulhassanak valamit. De igen nagy barátságok születhetnek SNI-s és nem SNI-s gyerekek között. Hidd el, tudom.
Valamit tudtam esetleg segíteni?
Nem mai húzás ez, én már 20 évvel ezelőtt voltam kisdiák, de nálunk is az osztály 90% át az első két évben retardáltnak minősítették, és külön csoportokba rakták.
Majdnem mindenkinek a logopédushoz kellett járnia aki egy külsős segédtanító volt és a porta melletti kisszobában adta az órákat..
Köszi a válaszokat,utolsó előttinek,igen segítettél,mert megértetted végre,hogy mi foglalkoztat.
Dehogy van bajom velük,kedvelem őket,sem okosabbnak,sem jobbnak nem tartom az enyémet tőlük.Csak az az érzésem,hogy a szülők részéről,ez valamilyen kényelmi dolog,lehet.
Nem is akarom elvinni a fiam közülük!!
Sajnálom őket,szerintem sokkal többet "javíthatnának" rajtuk a szüleik,ha kicsit utánaolvasnának,és odafigyeléssel nevelnék őket,az igényeik szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!