Mit lehet tenni ha ütöget a gyerek ha nem tetszik neki valami vagy megsértődik valamin?
Nalunk ez igy szokott lezajlani:
- Azert utottel meg, mert merges vagy szomoru vagy?
- Nem vagyok merges, szomoru vagyok.
- Azert vagy szomoru, mert (... itt elmondom, hogy szerintem miert...).
- Nem, hanem az a baj.../Igen azert.
- Ertem, es latom, hogy szomoru vagy, de akkor sem engedem, hogy meguss engem, vagy mast, mert faj. (Ha utne, lefogom a kezet, nem hagyom neki). Itt van ez a parna/pluss, ezt utheted. Vagy szeretnel inkabb hozzam bujni/egyedul lenni a szobadban?
Es akkor valaszt, altalaban beul az olembe, vagy eldobja a parnat messzire. Ha nincs a fenti parbeszedre ido, akkor csak annyit mondok, hogy ,,latom, hogy most szomoru vagy, de nem engedem, hogy bants, most mennunk kell, ha hazaertunk, megbeszeljuk".
Ja es persze, ha megutott, megkerem, hogy tegye jova, es simogasson meg, vagy adjon ra gyogypuszit.
Ha nagyon merges leszek tole, es nem tudok normalisan reagalni, akkor inkabb fogom, es beviszem a szobaba, elmondom neki, hogy most merges vagyok, mert megutott, es fajt, es le kell higgadnom. Ha lehiggadtam, akkor megbeszeljuk.
Végre valaki ebben a kategóriában, aki normális választ képes adni:)
Mindent leírtak előttem, nálunk is ez van, azzal kiegészítve, hogy nem ismétlem magam minden ütésnél, hanem megkérdezem, hogy szabad e ilyet csinálni vagy mondom, hogy nem szabad/kérlek ne csináld/ ez fáj nekem
Ugye őt se ütögeti senki, semmilyen okból?
Nyugodtan, és határozottan közöljük, hogy ezt nem szabad, és megpróbáljuk kideríteni, mi a problémája. Kb. ahogyan az 1-es írta.
Persze ha tényleg fájdalmat okozott, azt is egyérteműen jelezzük, de semmiképpen se ütünk vissza.
Ugyanis azt szeretnénk megtanítani, hogy a konfliktusokat szóban kell elrendezni, nem az erősebbnek van igaza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!