Kisfiam nem hajlandó semmit megkóstolni, megenni. Mi lehet az oka? Van valaki hasonló helyzetben?
2éves kisfiam csak joghurtot eszik, semmi mást. Nem hajlandó semmit megkóstolni. Ha bármilyen ételt elé teszünk arra sem méltat, hogy legalább megkóstolja... csak ül felette, vagy rosszabb esetben hisztirohamai vannak, és azt kiabálja, hogy ,,neeeem kell, neeeeeem kell!!!,, és földhöz veri magát.
Teljesen el vagyunk keseredve, nagyon nehéz helyzet.
Alig eszik, tényleg alig... most hogy be jött az ősz a joghurtot sem kívánja, mert azt mondja, hogy hideg. Kb. 2 joghurtot eszik meg egész nap, ami szerintem borzasztó kevés. Mégis ducibb/húsosabb kisfiú. Nem kövér, de jó húsban van, ami engem szintén aggaszt amiatt, hogy mitől ilyen?! Kcal-t alig visz be a szervezetébe, szénhidrátot nem is eszik...
Van a szomszédban egy kislány, ő ugyan ilyen alkat, mint az én kisfiam, de mondja az anyja, hogy nagyon jó étvágya van, 2-3kirántott husit is megeszik, + napi 3-4liter tej. Ha az én kisfiam ennyit enne, már szétfolyt volna. Szóval kicsit ez is aggaszt, hogy nem is eszik, akkor mitől dundibb? Olyan vékonynak kellene lennie, mint a nádszálnak ennyi kcal bevitelnél.
Még a nyáron mondtam a gyerek doktornőnknek, hogy nem eszik a kisfiam, és nagyon aggaszt ez a dolog.
Azt kérdezte, hogy fogyott-e, hány kg. Mondtam, hogy 1kg-t fogyott, 17kg. Kiakadt, hogy 17kg, és azt mondta, hogy:
,,nem baj ha nem eszik, úgy is fogynia kell,,.
Szerintem ez azért kicsit durva. Ha valaki még 100kg-s is akkor is szüksége van tápanyagra, az nem megoldás, hogy akkor éheztetjük, mert kicsit ducibb. Egyébként lehet soknak hangzik 17kg egy 2évesnél, de az átlagnál sokkal magasabb, ruhákat is 3-4évesre valót hordunk.
Úgyhogy ezekután nem tudok kihez fordulhatnék?
Mi apával le ülünk az asztalhoz, őt is oda hívjuk, jobbik esetben hajlandó beülni az etetőszékbe is, de ha elé teszünk valamit máris hisztizik. És a legrosszabb, hogy nem azzal van a gond, hogy nem ízlik neki az étel, mert azt megérteném, elfogadnám, nem erőltetném. De az a nagy gond, hogy bármit adunk neki meg sem kóstolja, egy falatot sem eszik, és csak ordít, hogy ,nem keeeeell,,.
Tegnap anyósom töltött káposztát akart Neki adni, és olyan hisztirohama volt, hogy a kisfiam csapdosott-vagdosott és meg is pofozta anyósomat. Ilyet nem szokott csinálni, de most eléggé ki kelt magából, szerintem amiatt, hogy nem hagyta Őt békén, és nagyon erőltette neki az ételt.
Amikor kisebb volt elég sok mindent megevett, leveseket, főzelékeket, kenyeret, tojást, stb., egyedül a húst nem, azt mindig csak forgatta a szájában és a végén mikor összegyűlt kiköpte. Nagyon ritkán megeszik egy fél banánt, vagy almát szokott kérni, de abból is csak pár falatot eszik, de ezeken kívül semmi mást. Kekszet, csokit, cukorkákat, édességet, chipseket szeretné, de azt nem kap, szó sem lehet róla. A joghurtnak sem örülök, mert abban is sok a cukor, de mint minden szülő úgy vagyok vele, hogy: ,,legalább valamit eszik, valami van a pocakjában,,.
Teljesen ki vagyok ettől a helyzettől.
Mindenkitől az a tanács jön, hogy:
,,Ne adj neki mást, tedd elé az ételt, ha éhes lesz biztos, hogy eszik.,,
Magam eszétől én is ugyan ezen a véleményen vagyok, mert gondolom amelyik gyerek előtt étel van az nem fog éhen halni, viszont abba senki sem gondol bele, hogy mikor a gyerek egész nap nem eszik semmit, és nem adok neki amit kér, akkor egy idő után elviselhetetlenül viselkedik, borzasztó hisztis lesz, mindenért ordít, mindenen hisztizik, és olyan szinten felidegesít, hogy legszívesebben kiszaggatnám a hajam és világgá mennék. :( :( :(
Kérlek ha bárkinek van vagy volt ilyen gondja, ossza meg velem, hogy mi lehet a gond, hol rontottuk el, és, hogy neki hogy oldódott meg, ha egyáltalán megoldódott.
Hálásan köszönöm.
Miből gondolod, hogy a kakaó jobb, mint a tàpszer/tejital?
Az én kisfiam mèg mindig tàpit iszik, tejmenteset, tejitalt nem fogadta el. Este issza cumisüvegből. Attól tartottam, ha csak egyszer is adok neki kakaót cumisüvegből, nem itta volna meg a tápszert. Persze nem tudhatom, de nem kockàztattam. Kakaót nèha szokott kapni, de reggelihez és bögrèből.
Egyébként napközben általában teázik a hideg időkben az én kisfiam is, de cukrot sose teszek bele, csak egy pici mèzet.
A joghurt dologra azt mondanàm, hogy ne adj, ne is tarts otthon, amíg helyre nem àll a rend.
Második válaszoló vagyok. Esetleg cukormentes natúr joghurtot megpróbálhatnál adni neki? Abban szerintem nincs semmi rossz. Az én finnyás kislányom azt például nagyon szereti, jobban megeszi a natúr joghurtot, mint bármelyik gyümölcsöset. Esetleg keverhetsz bele igazi gyümölcspürét is, ha mint mondtad, magában azt se eszi meg.
A cukrozatlan gyümölcsteát az én lányom csak úgy issza meg, ha én csinálok egy nagy csészével magamnak, és lassan iszogatom. Odajön és kér belőle, iszik egy kortyot, elszalad majd pár perc múlva jön újra.
Köszönöm szépen a további válaszokat is. :) Nem gondolom, hogy a tápszer rosszabb lenne, mint a sima kakaós tej, sőt... csak azért álltunk le a tápszerrel, mert azt hittem attól hízik ennyire, vagy ezért van az, hogy hiába nem eszik, de még sem fogy. Csak teszteltük, kíváncsiak voltunk. De az is igaz, hogy azóta sem tértünk vissza a tápszerre, pedig gondolom jobb volna, csak lehet már nem inná meg, mert az én véleményem szerint a tápszer ízre borzasztó. :D Pedig a tejet én is szeretem.
A natúr joghurt gyümölcsel/gyümölcspürével szuper ötlet, mert tényleg joghurtot enne, és cukormentesen, tehát csak friss gyümölcs vagy gyümölcspüré lenne benne, amihez nem adnék cukrot, csak a gyümölcscukor lenne benne. :) Ki fogom próbálni, és köszönöm szépen. Olyan ötleteket adtok, ami sajnos magamtól még eszembe sem jutott.
Utolsó: nagyon sajnálom, hogy ez derült ki a kisfiadról :( gondolom nem lehet könnyű, remélem ez nálunk nincs így. Mikor, milyen idős korában derült ki a kicsiről, hogy autista? És milyen jelek, tünetek voltak ezen kívül? Persze csak ha nem gond, hogy kérdezősködök. Ha igen, akkor elnézést és tényleg szívből sajnálom! :(
Pár napja nincs itthon joghurt, minden nap keresi, nyitogatja a hűtőt, de látja, hogy nincs, úgyhogy belenyugszik. Nem mondom, hogy rengeteget és mindent eszik, de már a kifliből is eszik valamennyit :) úgyhogy szerintem ahhoz képest, hogy még csak most kezdtünk úgy tényleg változtatni és másképp hozzáállni a dolgokhoz, ahhoz képest egész jól haladunk. Már magától kéri a vizet is. Kéri még a teát is, és attól nem is akarom megfosztani, mert tudom magamról, hogy jól esik néha egy meleg ital, akár kávé, akár tea... de az már szerintem nagyon jó jel, hogy nem csak teát kér, hanem nagyon sokszor vizet is :) hullámvölgyek azok vannak, mert pl. tegnapelőtt fasírtot sütöttem krumplival, krumplit nem eszi meg, de fasírtot 2 darabat megevett, amit én magam is nehezen hittem el, pedig a saját szememmel láttam :) de már másnap (tegnap) hiába tettem elé a két darab fasírtot, nem kellett neki. Nem adtam mást, meg nem is kérte, úgyhogy tegnap egész délelőtt/délután éhen volt... már sajnáltam, nem akartam olyannal tömni, ami nem esik jól neki, úgyhogy főztem teljes kiőrlésű grízt egy kis kakaóval a tetején, abból jól lakott. Én úgy gondolom néha kaphat egy kis édességet is. Nyilván nem csokira, kekszre gondolok, de pl egy kis puding, gríz... hisz az oviban is kapnak. :) Nem is akarom eltiltani az édesebb ételektől sem, csak egyen normális főtt ételt is, és aztán kaphat mást is. :)
Köszönöm mindenkinek a sok-sok választ, segítséget, jó tanácsot, mindenkinek hálás vagyok. Nagyon kellettek ezek az őszinte, támogató hozzászólások ahhoz, hogy valóban elhatározzam, hogy változtatnunk kell! :) ...mert a családomtól és a párom családjától nem kaptunk ehhez támogatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!