Kisfiam nem hajlandó semmit megkóstolni, megenni. Mi lehet az oka? Van valaki hasonló helyzetben?
2éves kisfiam csak joghurtot eszik, semmi mást. Nem hajlandó semmit megkóstolni. Ha bármilyen ételt elé teszünk arra sem méltat, hogy legalább megkóstolja... csak ül felette, vagy rosszabb esetben hisztirohamai vannak, és azt kiabálja, hogy ,,neeeem kell, neeeeeem kell!!!,, és földhöz veri magát.
Teljesen el vagyunk keseredve, nagyon nehéz helyzet.
Alig eszik, tényleg alig... most hogy be jött az ősz a joghurtot sem kívánja, mert azt mondja, hogy hideg. Kb. 2 joghurtot eszik meg egész nap, ami szerintem borzasztó kevés. Mégis ducibb/húsosabb kisfiú. Nem kövér, de jó húsban van, ami engem szintén aggaszt amiatt, hogy mitől ilyen?! Kcal-t alig visz be a szervezetébe, szénhidrátot nem is eszik...
Van a szomszédban egy kislány, ő ugyan ilyen alkat, mint az én kisfiam, de mondja az anyja, hogy nagyon jó étvágya van, 2-3kirántott husit is megeszik, + napi 3-4liter tej. Ha az én kisfiam ennyit enne, már szétfolyt volna. Szóval kicsit ez is aggaszt, hogy nem is eszik, akkor mitől dundibb? Olyan vékonynak kellene lennie, mint a nádszálnak ennyi kcal bevitelnél.
Még a nyáron mondtam a gyerek doktornőnknek, hogy nem eszik a kisfiam, és nagyon aggaszt ez a dolog.
Azt kérdezte, hogy fogyott-e, hány kg. Mondtam, hogy 1kg-t fogyott, 17kg. Kiakadt, hogy 17kg, és azt mondta, hogy:
,,nem baj ha nem eszik, úgy is fogynia kell,,.
Szerintem ez azért kicsit durva. Ha valaki még 100kg-s is akkor is szüksége van tápanyagra, az nem megoldás, hogy akkor éheztetjük, mert kicsit ducibb. Egyébként lehet soknak hangzik 17kg egy 2évesnél, de az átlagnál sokkal magasabb, ruhákat is 3-4évesre valót hordunk.
Úgyhogy ezekután nem tudok kihez fordulhatnék?
Mi apával le ülünk az asztalhoz, őt is oda hívjuk, jobbik esetben hajlandó beülni az etetőszékbe is, de ha elé teszünk valamit máris hisztizik. És a legrosszabb, hogy nem azzal van a gond, hogy nem ízlik neki az étel, mert azt megérteném, elfogadnám, nem erőltetném. De az a nagy gond, hogy bármit adunk neki meg sem kóstolja, egy falatot sem eszik, és csak ordít, hogy ,nem keeeeell,,.
Tegnap anyósom töltött káposztát akart Neki adni, és olyan hisztirohama volt, hogy a kisfiam csapdosott-vagdosott és meg is pofozta anyósomat. Ilyet nem szokott csinálni, de most eléggé ki kelt magából, szerintem amiatt, hogy nem hagyta Őt békén, és nagyon erőltette neki az ételt.
Amikor kisebb volt elég sok mindent megevett, leveseket, főzelékeket, kenyeret, tojást, stb., egyedül a húst nem, azt mindig csak forgatta a szájában és a végén mikor összegyűlt kiköpte. Nagyon ritkán megeszik egy fél banánt, vagy almát szokott kérni, de abból is csak pár falatot eszik, de ezeken kívül semmi mást. Kekszet, csokit, cukorkákat, édességet, chipseket szeretné, de azt nem kap, szó sem lehet róla. A joghurtnak sem örülök, mert abban is sok a cukor, de mint minden szülő úgy vagyok vele, hogy: ,,legalább valamit eszik, valami van a pocakjában,,.
Teljesen ki vagyok ettől a helyzettől.
Mindenkitől az a tanács jön, hogy:
,,Ne adj neki mást, tedd elé az ételt, ha éhes lesz biztos, hogy eszik.,,
Magam eszétől én is ugyan ezen a véleményen vagyok, mert gondolom amelyik gyerek előtt étel van az nem fog éhen halni, viszont abba senki sem gondol bele, hogy mikor a gyerek egész nap nem eszik semmit, és nem adok neki amit kér, akkor egy idő után elviselhetetlenül viselkedik, borzasztó hisztis lesz, mindenért ordít, mindenen hisztizik, és olyan szinten felidegesít, hogy legszívesebben kiszaggatnám a hajam és világgá mennék. :( :( :(
Kérlek ha bárkinek van vagy volt ilyen gondja, ossza meg velem, hogy mi lehet a gond, hol rontottuk el, és, hogy neki hogy oldódott meg, ha egyáltalán megoldódott.
Hálásan köszönöm.
10-es, ezt hogy lehet kivèdeni?
Az én kisfiam magàban pl a brokkolit nem fogadta el, almàval keverve igen. Kellett egy kicsit édeskèsebb íz neki, hisz az anyatej is édes.
Nem voltam ilyen helyzetben, de ha megiszik 3 dl cukros teat, johogy nem ker mast. Bocsass meg, de miert kap egy 2 eves cukros teat??? Majd cukros joghurtot? En megvonnam ezeket tole. Ha hisztizik, akkor buntetes. Jutalom, ha eszik valamit. Ha a mamat meguti, csattanna neki is, pedig nem vagyok veres parti. Mamanal nuku edesseg.
Azt gondolom, hogy most kell a sarkadra allnod, mert az en lanyom pl. 4 eves es 20 kilo, de extrem magas, tehat igy vekony is.
Kerj tanacsot vedonotol, ismeros dietetikustol, gasztrostol, de gyorsan, mielott akar beteg lesz a gyerkoc. Cukorbeteg, elhizott, es sorolhatnam. Es tenyleg nem bantasbol irtam le.
Én is tovább mennék: gasztro, dietetikus, stb.
Bár nem írtad le, hogy hány cm magas a kisfiad ( a ruhameret nem mérvadó), de hihetetlenül hangzik a 17 kg. Ez tényleg sok, és ha nem az étkezés miatt van, akkor egyéb szervi oka lehet.
3 gyerekünk van, tulestunk már néhány evési krizisen velük, nálunk bevált, hogy amikor már úgy tűnt, egyoldalú táplálkozás kezd kialakulni, egyszerűen nem vásároltunk olyan terméket. Igy esélye sem volt, hogy megszanjuk, és mégis kapjon. Az ilyen alkalmakkor beválik, ha többet van levegőn, többet mozog (most pl. egy fél órás gesztenyeszedes), és egy régi kedvencét készítem aznap.
Sok sikert, jarjatok utána.
Én először is a teát cserélném vízre.Ha szomjas, meg fogja inni.
Nem tudom ki írta, de szerintem is ne csinálj ügyet az evésből.Ne sopánkodj, ne akard rábeszélni, ne szórakoztasd, ne is említsd.
Kínáld inkább gyakrabban, pár falatot.Ha nem kell neki elveszed.
A joghurtba lehet keverni gyümölcsöt, tejpépet is, ha aggódsz a vitaminhiány miatt.
Utolsó előttinek: Minden fajta joghurtot megevett eddig, nem válogatott, mindegy volt, hogy gyümölcsös, túrós, csokis, vaníliás... csak joghurt legyen. Mikor kisebb volt a gyümölcspürét is megette, most már azt sem fogadja el. Bölcsibe nem jár, nálunk a környéken nincs is bölcsi, csak 30km-re, itt csak óvoda van, ahová 2éves kortól beveszik a gyerekeket, de csak aki szobatiszta. Amúgy 3éves kortól. Nekünk még nem szobatiszta, nem akar bilibe pisilni, szóval nem vennék be. De én is így gondolom, hogy jót tenne neki a közösségi szellem. :) Szerintem ha látná, hogy más gyerek is megeszi a kenyeret, levest, husit, krumplit akkor ő is megenné, vagy legalább is enne belőle, megkóstolná. A joghurtot kb. 3hónapja egyedül eszi, tehát amit eszik azt egyedül, nem etetem már, mert nem hagyja, ki kapja a kanalat a kezemből, de ez így van jól, legalább gyakorol. Attól is aggódok egyébként, hogy levest pl nem eszik és félek, hogy ha bekerül oviba nem fog tudni szépen enni, mert ugye a joghurt azért tömörebb, mint a leves. Kenyeret is csak darabolva ette (1-2 kis kockát), sosem fogta a kezébe, hogy próbálkozzon harapni. Igen, együtt ülünk az asztalhoz minden étkezésnél, de többnyire mindig be ül vagy apa vagy az én ölembe, és csak szét túrja az ételünket, kóstolni nem akar semmit. Csak játszik az étellel, piszkálja a villával, várunk pár percet, hogy hátha majd meg is kóstolja miután megismerkedett az étellel, de nem. Ekkor jön az, hogy megkérjük hagyja abba, és ha nem eszik menjen el az asztaltól, mert az étel nem játék. Ilyenkor jön az óriási hiszti, és gyomorideggel fejezzük be az étkezést. Úgyhogy többnyire az etetőszékbe ültetem, elé teszem a saját kis tányérjába az ételt, nem szólunk hozzá, hagyjuk, hogy had egyen ami jól esik neki, de eredmény nulla. Majd mikor befejezzük az étkezést, akkor megszólal, hogy anya kell joghurt. Mondom neki, hogy nincs joghurt, nem kapsz, mert nem ettél rendes ételt. Majd akkor adok ha eszel rendesen. Ilyenkor óriási sírás, ordítás, hiszti... és innentől ez megy amíg nem kap joghurtot, aztán persze megkapja, mert már úgy vagyok vele, hogy nem érdekel, akkor egyen amit akar, csak nyugi legyen már, mert megőrülök.
Ami esetleg összefügghet ezzel a nem evéssel kapcsolatban az az, hogy mikor kicsi volt és elkezdtük a kóstolást, majd jöttek a ropik, állatkás keksz, alma, akkor észrevettük, hogy nem akar rágni, csak pürésítve evett meg mindent. Majd mikor egyszer a kezébe adtam ilyen hosszúkás háztartási kekszet, az volt rá írva fél éves kortól akkor a torkán akadt, mert egyben nyelte le, és fulladozott. Gyorsan felkaptam, és a hátát verve (nem erősen, de határozottan) kiesett. De ekkor úgy megijedtem, hogy nem mertem neki semmi olyat adni, amiben megfulladhat. A husit sem akarta megrágni, ha húslevest adtunk neki akkor mindent nyelt lefelé, csak a husi maradt a nyelvén, mindig piszkálta és az lett a vége, hogy kiköpte. Általában mindent egyben nyelt le. Valamiért nem akart soha rágni.
De már tud rágni, szóval nem azzal van a gond.
Valamelyik tejitalt vagy tejpépet nem fogadnà el? Mégis jobb az összetétele mint a joghurtnak...
Szörnyű lehet ezt anyaként megélni, nagyon együttérzek veled. Kitartás, semmi nem tart örökké!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!