Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Kisfiam nem hajlandó semmit...

Kisfiam nem hajlandó semmit megkóstolni, megenni. Mi lehet az oka? Van valaki hasonló helyzetben?

Figyelt kérdés

2éves kisfiam csak joghurtot eszik, semmi mást. Nem hajlandó semmit megkóstolni. Ha bármilyen ételt elé teszünk arra sem méltat, hogy legalább megkóstolja... csak ül felette, vagy rosszabb esetben hisztirohamai vannak, és azt kiabálja, hogy ,,neeeem kell, neeeeeem kell!!!,, és földhöz veri magát.

Teljesen el vagyunk keseredve, nagyon nehéz helyzet.

Alig eszik, tényleg alig... most hogy be jött az ősz a joghurtot sem kívánja, mert azt mondja, hogy hideg. Kb. 2 joghurtot eszik meg egész nap, ami szerintem borzasztó kevés. Mégis ducibb/húsosabb kisfiú. Nem kövér, de jó húsban van, ami engem szintén aggaszt amiatt, hogy mitől ilyen?! Kcal-t alig visz be a szervezetébe, szénhidrátot nem is eszik...

Van a szomszédban egy kislány, ő ugyan ilyen alkat, mint az én kisfiam, de mondja az anyja, hogy nagyon jó étvágya van, 2-3kirántott husit is megeszik, + napi 3-4liter tej. Ha az én kisfiam ennyit enne, már szétfolyt volna. Szóval kicsit ez is aggaszt, hogy nem is eszik, akkor mitől dundibb? Olyan vékonynak kellene lennie, mint a nádszálnak ennyi kcal bevitelnél.

Még a nyáron mondtam a gyerek doktornőnknek, hogy nem eszik a kisfiam, és nagyon aggaszt ez a dolog.

Azt kérdezte, hogy fogyott-e, hány kg. Mondtam, hogy 1kg-t fogyott, 17kg. Kiakadt, hogy 17kg, és azt mondta, hogy:

,,nem baj ha nem eszik, úgy is fogynia kell,,.

Szerintem ez azért kicsit durva. Ha valaki még 100kg-s is akkor is szüksége van tápanyagra, az nem megoldás, hogy akkor éheztetjük, mert kicsit ducibb. Egyébként lehet soknak hangzik 17kg egy 2évesnél, de az átlagnál sokkal magasabb, ruhákat is 3-4évesre valót hordunk.

Úgyhogy ezekután nem tudok kihez fordulhatnék?

Mi apával le ülünk az asztalhoz, őt is oda hívjuk, jobbik esetben hajlandó beülni az etetőszékbe is, de ha elé teszünk valamit máris hisztizik. És a legrosszabb, hogy nem azzal van a gond, hogy nem ízlik neki az étel, mert azt megérteném, elfogadnám, nem erőltetném. De az a nagy gond, hogy bármit adunk neki meg sem kóstolja, egy falatot sem eszik, és csak ordít, hogy ,nem keeeeell,,.

Tegnap anyósom töltött káposztát akart Neki adni, és olyan hisztirohama volt, hogy a kisfiam csapdosott-vagdosott és meg is pofozta anyósomat. Ilyet nem szokott csinálni, de most eléggé ki kelt magából, szerintem amiatt, hogy nem hagyta Őt békén, és nagyon erőltette neki az ételt.

Amikor kisebb volt elég sok mindent megevett, leveseket, főzelékeket, kenyeret, tojást, stb., egyedül a húst nem, azt mindig csak forgatta a szájában és a végén mikor összegyűlt kiköpte. Nagyon ritkán megeszik egy fél banánt, vagy almát szokott kérni, de abból is csak pár falatot eszik, de ezeken kívül semmi mást. Kekszet, csokit, cukorkákat, édességet, chipseket szeretné, de azt nem kap, szó sem lehet róla. A joghurtnak sem örülök, mert abban is sok a cukor, de mint minden szülő úgy vagyok vele, hogy: ,,legalább valamit eszik, valami van a pocakjában,,.

Teljesen ki vagyok ettől a helyzettől.

Mindenkitől az a tanács jön, hogy:

,,Ne adj neki mást, tedd elé az ételt, ha éhes lesz biztos, hogy eszik.,,

Magam eszétől én is ugyan ezen a véleményen vagyok, mert gondolom amelyik gyerek előtt étel van az nem fog éhen halni, viszont abba senki sem gondol bele, hogy mikor a gyerek egész nap nem eszik semmit, és nem adok neki amit kér, akkor egy idő után elviselhetetlenül viselkedik, borzasztó hisztis lesz, mindenért ordít, mindenen hisztizik, és olyan szinten felidegesít, hogy legszívesebben kiszaggatnám a hajam és világgá mennék. :( :( :(

Kérlek ha bárkinek van vagy volt ilyen gondja, ossza meg velem, hogy mi lehet a gond, hol rontottuk el, és, hogy neki hogy oldódott meg, ha egyáltalán megoldódott.

Hálásan köszönöm.

2018. okt. 7. 12:40
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%
Figyi. Ha nem adsz joghurtot és CSAK vizet adsz neki (ne csak tedd elé, kínálgasd, itasd minél gyakrabban, fèl órànkènt), előbb-utóbb meg fog èhezni, és akkor vmi úton-módon, elterelèssel csak sikerül belediktálni vmi normàl kajàt, esetleg mókàsan vagy mesèvel.
2018. okt. 7. 22:15
 22/35 anonim ***** válasza:
100%

11- es, 10 es vagyok. 2,5 évig szoptattam, de nem zavarta meg az édes íze. Külföldön lakom, itt zöldségekkel ajánlják kezdeni ( a legtöbb nyugat-európai országban ez van egyébként)

Azért nem fogadta el a babád a brokkolit, mert már ismerte az almát és édes , persze azzal elfogadta. Itt ezekkel kezdjük, avokádó, paszternák, répa, borsó, sütőtök, ugye ezek már édesebbek. Ugye már eltelt másfél két hónap mire ezeket ismeri , és szereti akkor lehet kezdeni az édesebb gyümcsöket.

2018. okt. 7. 22:28
 23/35 anonim ***** válasza:
100%

Ó, köszi! Akkor a tesóval így fogom csinàlni! :) nem szeretném elrontani őt is :)

Mondjuk hálistennek mire a rendes kajàkat kellett enni, azèrt màr megeszik mindent. De hosszú volt az út...

2018. okt. 7. 22:44
 24/35 anonim ***** válasza:
100%

Próbáld meg a teáját fokozatosan hígítani. Akár mérd meg, mennyit raksz bele cukorból vagy ha granulátum, akkor azt, és minden nap egy milivel legyen kevesebb benne ugyanannyi vízhez. Ha mentek valahová, vidd az innivalóját is és kínálgasd (játszótéri futkározás után pl. tuti jól esik majd).

Asztalnál szerintem legyen külön helye, kezdjetek az etetőszékben vagy lehet kapni székmagasítót, és ne az öletekben ülve a ti kajátokat dobálja szét - mert azt nem csoda, ha hamar megunod -, hanem neki is teríts ugyanúgy.

Arra tuti nem emlékszik, hogy egyszer fél éves korában öklendezett. Erre te emlékszel. De sok gyerek sokáig nem fogadja el a darabosat. Lehet próbálkozni krémlevesekkel és bármit le lehet turmixolni, gyümölcsöt, húst, zöldségeket... Kicsit undi felnőttként, de a kajánál is próbálkozhatsz a hígítással.

Jó ötlet az is, hogy utazzatok el, vagy legalább menjetek néha vendégségbe pl. mamákhoz, étterembe. Nem biztos, hogy beválik, de hátha.

Jelenleg én is azt látom, hogy csak arra treníroztad ezzel a "nem adok, hisztire mégis adok" módszerrel, hogy már napirendi pontként köti az étkezéshez, hogy olyankor hisztizni kell. Ez a bevált vadászati módszere :) Dackorszakos, még jó, hogy hisztizik, de ezt nem kell tragédiaként felfogni (ha többedik gyerek lenne, tuti valamennyire már immunis lennél, és "főbelövöm magam" gondolatok helyett inkább az "egyszer minden elmúlik" verziót ajánlom), nagyon sok gyerek csinálja bármi felett, amit épp meglátott, kitalált és nem kaphat meg, mert így tanulja meg kezelni a frusztrációját, hogy nem mindenható. Ez egy természetes dolog. Persze sok függ a vérmérséklettől és a tüdőtől, mert van, aki kitartó, mással meg könnyebben lehet kompromisszumot kötni vagy elterelni a figyelmét. Gondolj arra, hogy iskolában meg az életben majd milyen jól jön, hogy a tiéd kitartó és véghezviszi, amit kitervelt, na meg hogy jól tud másokat irányítani :) De most nagyon fontos ahhoz, hogy később "jógyereked" legyen, aki hallgat rád és betartja a szabályaid, hogy következetes legyél. Amit mondasz, azt tartsd be, és ezért nem érdemes olyat mondani, amiről már előre tudod, hogy hiszti esetén nem fogod tudni betartani. Szóval ha nem megy, a "majd éhes lesz", akkor ne fenyegesd vele.

Illetve, azért szerintem is vidd el kivizsgálásra, ahol remélhetőleg nem fog semmi kiderülni, de ártani sem fog és nyugodt lehetsz, hogy mindent megtettél érte.

2018. okt. 8. 07:47
 25/35 anonim ***** válasza:
72%

Ez ebben a korban normális. Az evolúviós oka: ebben a korban már nem szoptak, viszont képesek voltak elcsatangolni. Tehét, ah nem idegenkednének az idegen ételektől, aza mindentől, ami nem megszokott, akkor meghaltak volna, hiszen megettek volna minden gombát-bogyót.

Az evolúció okos.

El fog múlni.

2018. okt. 8. 10:08
 26/35 anonim ***** válasza:
87%
Utolsó, én meg azt olvastam valami tán National Geographicban, hogy ebben a korban, sőt talán kisiskoláskorig valószínűleg még szoptak az ősember gyerekei, mivel sokszor éheztek volna. (Persze nem tudhatom, mennyire igaz és nem a hosszú szoptatásért írom, mielőtt valaki félreérti, csak érdekességképp. Végülis a nagyon ősinek titulált Fehér ló fia mesében is 7 évig szoptatta a ló a gyerekét, mire az elég erős lett (a ló meg belepusztult), úgyhogy felőlem akár lehet is, logikusnak tűnik, bár nem tudom, hogy kutathatták ki :))
2018. okt. 8. 10:47
 27/35 anonim ***** válasza:
88%

Nagyon nehéz lehet neked, mégis erőt kell venned magadon, és rendezni ezt a helyzetet.

Én a minimàlisra csökkenteném az evés körüli hercehurcàt. Evésidőben megterìtenék neki, az etetőszékbe ültetném, rendes étellel kìnàlnàm. Ha nem kell, vagy hisztizik oké, mehetsz dolgodra. Következő étkezésig semmi, csak vìz. 2 óra múlva ugyanez.

Mutasd meg neki, hogy nincs joghurt a hűtőben (meg semmi nasi), tea a kancsóban. Ha földhöz vágja magàt, akkor sincs.

Ha kitartó vagy, működni fog. Autista gyerekekkel dolgozom, a következetesség a legfontosabb. Ha azt mondtam, nincs, akkor nincs. Ha a fejeden pörögsz, akkor sincs. Tudom, hogy az érzelmi bevonódás miatt nehezebb, de érte, magatokért teszed.

Mi, anyukák gyakran mondjuk, hogy mindent megtennénk a gyermekünkért. Neked most ezt kell tenned, ezt kell helyrehoznod. Drukkolok!

2018. okt. 8. 11:59
 28/35 anonim ***** válasza:

26

Az ismeretlen ételektől való írtózás jelenik meg ebben a korban hatványozottan, erre vezetik vissza.

2018. okt. 8. 12:07
 29/35 A kérdező kommentje:

Hálásan köszönöm mindenkinek a sok hozzászólást, jó tanácsot! :) Mindenkiét elolvastam, nagyon okos dolgokat írtok, amiben rengeteg igazság van. Nagyon kedvesek vagytok, hogy időt szántatok a problémámra/problémánkra. Sok erőt merítettem a hozzászólásokból, és úgy érzem képes vagyok rá, hogy kimásszunk ebből a mókuskerékből. :) Ma reggel apa készített Neki sajtos-sonkás kenyeret, nem akart enni... pedig készültünk ki a játszótérre és nem akartam, hogy éhgyomorral jöjjön, ezért apa elég sokat magyarázta neki, hogy jó lenne enni valamit, legalább 1falatkát, mert nem fog bírni a játszótéren játszani, szaladozni. + nem fog nagyra nőlni, mint apa, hanem kicsi marad. Persze nem hatott a sok beszéd, de az egyik kis falatka kenyérről levette a sonkát, megette, majd az apja szájába tömte a sajtos kenyeret. A következő falatot is elvette, de csak sírva, és abból már nem evett semennyit. Ennyi volt a reggeli. Kimentünk a játszótérre, sokat szaladozott, majd hazajöttünk és megmelegítettem a maradék töltött káposztát amit anyósom csomagolt nekünk. Letettem az asztalra, majd automatikusan oda ült ahogy szokott, turkált az ételben a villával, és egyszer csak látom, hogy a kis kanálkájával bekapott egy falatot... úgyhogy az ebéd 4kiskanál töltött káposzta, mellé pár falat kenyérke. :) A teájába is kevesebb cukor került, nem ivott annyit, amennyit szokott, de azért a 3dcl elfogyott. A reggeli könyörgést holnaptól mellőzni fogjuk, csak elé tesszük, ha eszik eszik, ha nem akkor nem. Majd rájön, hogy ha nem eszik éhes lesz, és nem kap mást. Ha a következő étkezésnél sem eszik, akkor szintén nem kap mást. És remélem helyre rázódunk. :)

Mit gondoltok? A joghurtot teljesen iktassuk ki, vagy azért napi 1-et, esetleg minden másnap 1-et kaphat? (gyümölcsöset)

Kakaót napi 1x fogyaszt, este elalvás előtt. (2-3dcl-t) Attól nem szeretném megvonni, mert tudom én is mennyire szerettem. :) De a teában a cukrot megpróbáljuk folyamatosan csökkenteni. Bár eddig sem volt olyan édes, mert ugye 3dcl-hez egy kiskanál cukrot kapott, de én is jobban szeretném ha vizet inna. A ti gyermeketek a téli/hideg időben is vizet iszik, vagy esetleg kap teát csak cukor nélkül?

2018. okt. 8. 16:43
 30/35 A kérdező kommentje:

Anyukámékhoz és anyósomékhoz minden hétvégén járunk, ott sem eszik meg semmit, csak ami még rosszabb, hogy ugye mindent kiraknak az asztalra (sütemény, sós, stb.) és azt mindjárt nyomja befelé. Apum szoktatta rá a cukros teára is, mert a kisfiam sokáig tápszeres volt, és nem ivott semennyi vizet. Ők találták ki, hogy adjunk neki teát, adtam is, de cukor nélkül. Erre persze az okos apukám kitalálta, hogy de tegyünk már neki bele cukrot, úgy biztos, hogy megissza, nem lesz tőle semmi baja. Először nem fogadta el, de már másodszor igen. Mi meg örültünk, mint majom a farkának és most meg itt van a gond a nyakunkba. 1hónapra elvettük tőle a tápszert, amit reggel és este ivott, mert azt hittem attól ducibb és nem fogy. De nem, nem ment le róla 1kg sem. Majd ekkor elvettük a cukros teát is, és adtunk neki csak sima gyümölcsös gyerek teát cukor nélkül vagy vizet. Persze nem itta, apukámék meg ki voltak ránk akadva, hogy milyen szadisták vagyunk, hogy a tápszert is elvettük tőle, és a cukros teát is. Hogy nem lehet egy gyereket ilyen változásnak kitenni ilyen hirtelen. És mikor náluk voltunk természetesen ők oda adták neki a cukros teát, és apukám készített neki sima tehéntejet kakaóval és egy kanál cukorral.

Úgyhogy ott hagyni a gyereket csak a szüleimnél vagy anyósoméknál tudjuk, de egyiken sem megbízhatók. Nem tartanák magukat ahhoz, amit mi kérünk, hogy ne adjanak neki édességet, édes teát. Anyósom is ha náluk vagyunk és a gyerek nem eszik semmit akkor rögtön szalad és hoz neki valamilyen sósat vagy édeset csak, hogy egyen már valamit. És azt mondja, hogy: ,,jól van már, hagyjátok neki,,. Tudom, hogy mi vagyunk a szülei, és akár jól meg is mondhatnánk a magunkét, hogy ne próbáljanak neki adni semmi olyat, amitől mi tiltjuk, de nem akarok vitát és haragot. + ha ott hagynánk a gyereket náluk, tudom, hogy titokban úgy is odaadnák neki, amit mi nem akarunk, hogy adjanak. Tehát ennyi. :D

2018. okt. 8. 17:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!