Mit tennél, ha a nagymama direkt ellentétesen, nem következetesen neveli az unokáját, mint a szülők?
Szia!
Szerintem semmi baj azzal,ha a nagyszülő azt mondja hogy kérdezd meg anyát. Nálunk is így van, Te vagy a szülő, neked kell döntened, ez nem uszítás. Azért egy 3 éves gyermek elég értelmes ahhoz, hogy megbeszéld vele, hogy mit szabad és mit nem. Fogd meg a kezét menjetek át együtt a nagyiékhoz és amikor a hátsó kertben vagytok, és tóhoz értek, magyarázd el neki, hogy eddig és addig mehet utána veszélyes, mert...
Én is a titkos kertbe vágyódnék, ahol tó van meg halacska(mondjuk ezt nem írtad). Nálunk is így van, ha van valami és a gyerek akarja a nagyszülő hajlik rá, akkor azt mondja menj anyához és apához kérdezd meg, hogy szabad-e. És ha igent mondunk akkor röpül,ha nemet akkor meg elmondjuk, hogy miért nem. Szerintem nyugodtan beszélj a lányoddal, hiszen otthon is megtanulta, hogy pl.nem nyúl a konnektorba, vagy nem ugrál az ágyon stb
Tudom milyen egy hároméves, mert az enyém is az. Mi falun élünk, mellettünk folyik a patak, az udvarunkon van sziklás rész is, de a gyereket meg lehet tanítani, hogy meddig mehet, és persze oda kell figyelni rá. Gondolom a nagyi sem hagyja egyedül játszani a tó körül.
Persze hogy sokkal érdekesebb a vadregényes kert, mint a biztonságos.
Szerintem semmi rendkívüli nincs a nagyszülők kertjében. Sőt! Nagyon érdekes lehet egy háromévesnek.Most komolyan azt várnád hogy a nagyszülők bontsák el a dolgaikat és eukonform gyerekbiztos játszótérré alakítsák a kertjüket. Szerintem túlfélted a gyerekeket, de ez a te dogod. Viszont a döntéseidet vállald fel előttük.
Miért várod hogy a nagymama azt mondjahogy nem akarja hogy átmenjen a gyerek. Nyilván azt mondja hogy kérdezzn meg téged, mert te nem akarod átengedni. Ez az igazság. Te meg vagy mégis átengeded, vagy elmondod neki, hogy ezért meg ezért nem karom hogy átmenj, inkább kérd meg nagyit jöjjön át, és játszatok itt.
Szerintem nagyon jó az, hogy azt mondja kérdezd meg anyát. Ezzel pontosan azt tanítja neki,hogy TE vagy a főnök, azt kell csinálnia, amit te mondasz. Az lenne a gáz, ha azt mondaná, hogy gyere nyugodtan.
Te pedig azt mondod a lányodnak,hogy nem mehet. Miért zavarja ez össze? Legalább csak tőled kap utasításokat. Hidd el, jó ez így!
A legveszélyesebbekkel igen, érdemes valamit csinálni, viszont azt tudnod kell, hogy a gyerek soha sehol nincs biztonságban. Nekem unokatesóm egy lépcsőről képes volt 4 éves korában akkorát esni, hogy az arcán a heges flekk még mindig megvan (most 16 éves), a lépcsőt pedig igen nehéz lenne lebontani. A gyerkőcnek tanítsd meg, hogy hátra mehet játszani, de csak is akkor, hogy ha a nagyi vagy te ott vagytok. Ha veszélyes dolgokhoz közeledik, akkor szólj rá, hogy ott vigyázzon nehogy elessen és megüsse magát. Azzal nincs semmi baj, ha a mama azt mondják kérdezd meg anyut. A gyerek megkérdez téged, te pedig eldöntheted, hogy van e valaki aki abban a két órában vigyáz rá, amíg hátul játszik. Ha nincs, akkor mondj nemet, ha van, akkor hagy menjen.
A másik... kérd meg a nagyszülőket hogy ha kint játszik a kislányod és esetleg kis időre felügyelet nélkül maradna, akkor legyen zárva a kapu. Próbálhatsz beszélni velük arról is, hogy oké még nem áll fenn a helyzet, de ha arra szoktatják a picit, hogy hozzájuk bármikor átmehet kérdés nélkül, akkor előbb utóbb minden apró vita után "átköltözne" oda, és a nagyszülőknek gyakorlatilag egy csepp magánéletük sem maradna, nem tudnak a saját kis dolgaikkal foglalkozni, hisz bármikor rájuk törhet az unoka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!