Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » SNI folyamata és a továbbiak?

SNI folyamata és a továbbiak?

Figyelt kérdés

Felmerült a kisfiamnál, hogy kivizsgálás válik szükségessé. ( Óvoda is kérte)

Most kértem időpontot a kórházba.

Olvasgattam a témáról, de nem teljesen világos a folyamata ennek.

tehát a megadott időpontban odamegyek az adott kórházba, pszichológus, logopédus, neurológus stb fogja vizsgálni a gyermekemet? Vagy pontosan kik (milyen orvos,fejlesztő stb)?

Ha még nem tudja úgy kifejezni magát ( mindjárt 4 éves, de még nem tiszta a beszéde,nem mindent lehet érteni amit mond)

Ez egynapos vagy többnapos folyamat? Milyen "feladatok-tesztek" várnak majd rá?

Jár fejlesztő tornára heti két alkalommal, de nem a pedagógiai szolgálat révén, hanem magán úton kerestünk egy fejlesztőt.

Ezen kívül milyen tipusú fejlesztések lehetnek még?

Egy kicsit el vagyok keseredve,bár még nem is voltunk vizsgálaton, de sajnos érzem és látom is, hogy valami probléma van vele. A fejlesztésen azt mondták, valószínűsítik,hogy idegrendszeri éretlensége van és talán figyelemzavara.

Sajnos a mindennapjaink is nehezek, rengetegszer kell rászólni és idegeskedni. Ezeken kívül viszont nagyon okos, de sajnos a viselkedése "elrontja a róla kialakítandó képet"...

2016. szept. 13. 07:22
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
53%
Fiamnál én kértem egy ilyen vizsgálatot, mert megkésett volt a beszéde, későn kezdett járni és voltak fura dolgai, repdesett a kezével, mindent megrágott, szájába vett, darabos ételt nem rágott stb.. Gyermekorvos beutalt minket a gyermekpszichiátriára és ott a doktornő felállította a diagnózist, aztán tovább küldött minket a tanulási képességet vizsgáló szakértői bizottsághoz. Ott volt egy hosszú képességfelmérés, aztán a szakértő beszélt velünk, szülőkkel, majd mivel már 3 éves elmúlt a gyerek, kijelölte a számára megfelelő módszertani intézményt, ahova beírattuk. A lányunknál az ovi kérte, mert kevés szót mondott, de vele csak a bizottság elé kellett menni, szintén hosszadalmas teszt, kirendeltek mellé egy logopédust, aztán az új tanévre áthelyezték egy logopédiai intézménybe.Azt sajnos nem tudom megmondani, milyen teszteket végeztek a gyerekeken, mert egyedül kellett bemenniük. Ha valamiben nem vagy biztos, úgy érzed valami nem jó, mindenképpen beszélj előbb a gyermekorvossal, hogy érdemes lenne e megmutatni, megvizsgáltatni. Én azt bánom, hogy a fiamnál nem kezdtük hamarabb a fejlesztést, de hát mindig elhajtottak, hogy majd beindul a beszéde, a viselkedése majd alakul, stb.
2016. szept. 13. 10:14
 2/14 anonim ***** válasza:

Az SNI státuszt minden esetben a szakértői bizottság mondja ki. Hozzájuk több úton is el lehet jutni, de nagyon fontos, hogy azért szakorvosi vizsgálatok legyenek meg. Ahogy látom nálatok már beindultak a vizsgálatok, ez nagyon jó.

Ha az ovi küldi, akkor az lassúbb folyamat, nagyon régen még kérhette szülő a vizsgálatot, ma már nem biztos. Már most be kéne küldeni az ovinak a vizsgálatot kérő lapot a szakértőibe, mert a várakozási idő fél-egy év.

Maga a vizsgálat több óra, így készüljetek majd. Enni, inni, nasi.

Ha megvan a szakvélemény, azonnal fogják mondani majd, akkor ők jelölik ki a szükséges terápiát.

2016. szept. 13. 10:29
 3/14 anonim ***** válasza:

Így van, ahogy írták. Kérheti a vizsgálatot a szülő is még mindig.

3 féle vizsgálat van: orvosi, pszichológiai és pedagógiai. Általában 1 nap alatt lezajlik, és elég sokáig tart.

2016. szept. 13. 10:46
 4/14 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, tiéd volt az előző kérdés is? Ha igen, akkor kérlek olvasd el az utolsó válaszomat, mert fontos lenne. Ha nyelvi zavar is van a fiadnál, akkor nyomatékosítanám az általam leírtakat! Az autizmust ki kell zárni!!! Egy szimpla nyelvi zavar is okozhat magatartási zavart, de ha az autizmus másik két területe is érintett, akkor az az elsődleges probléma.
2016. szept. 13. 15:10
 5/14 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

Menni fog kivizsgálásra, ahol is minden oldalról meg fogják nézni. Gondolom a kórház pszichológiáján tudják, hogy mit kell nézni-bízom benne..Te is érintett vagy a dologban? A te gyermekeddel is van valami probléma?

Szívesen beszélgetnék hasonló cipőben járó anyukákkal.

2016. szept. 14. 06:55
 6/14 anonim ***** válasza:
Igen, az vagyok. Magasan funkcionáló autista a fiam. A kórházi kivizsgálás jó lesz. Hová mentek?
2016. szept. 14. 10:28
 7/14 A kérdező kommentje:
Írok privátot, ha nem gond..
2016. szept. 14. 10:59
 8/14 anonim ***** válasza:

Nem tudom a fővárosban mi a helyzet, de vidéken katasztrófa. Kb. fél évet kell várni a Bizottságnál, és ha a tanév közben írják ki a fejlesztést, nem is fogjátok az idén megkapni, mivel szeptemberben állítják össze a pedagógusok órarendjét. Év közben már senkit nem fognak tudni küldeni. Eleve nagyon kevés a szakember, általában 2-3 fős vagy egyéni foglalkozást szoktak kiírni, 2-3 órát, attól függ, hogy milyen súlyos a helyzet. A megyeszékhelyen is a legtöbb iskolában 8-10 fős csoportokban foglalkoznak a gyógypedagógusok a gyerekekkel, a kiírtnál kevesebb óraszámban. És azt hallottam, hogy felterjesztettek egy törvényjavaslatot, hogy az utazó gyógypedagógust hálózatot meg akarják szüntetni. Vidékre a Pedagógiai Szakszolgálat az idei évtől már nem is jár ki.

Szóval indítsd el, hogy mire iskolás lesz, legyen neki sni-je, és keress olyan iskolát, amelynek van helyben saját gyógypedagógusa, mert valószínűleg nem fognak küldeni senkit. Ha teheted hordd el magánúton fejlesztésre.

Nekem a fiam sni-s, a lányomat most viszem majd én is kivizsgálásra.

A fiamat 2-szer kellett bevinni, 2 gyógypedagógus nézte meg, egy logopédus meg egy gyerekpszichiáter. Kb 3 órát voltunk ott mindkét alkalommal. Nem mindegyik vizsgálaton voltam bent, így nem tudom pontosan, hogy miket néztek rajta.

A fiam 5 évesen volt ott. A gyógypedagógus iskolaérettségi feladatokat csinált, számolni kellett, képekről beszélni, megmondani a sorrendet, vagy hogy mi hiányzik a képről. Számokat kellett oda-vissza elismételni, vizsgálták, hogy egyszerűbb utasításokat végrehajt-e. Geometriai ábrákat kellett lemásolnia, színes pálcikákkal nézték a szerialitást. Embert kellett rajzolni. A logopédus GMP-tesztet csinált vele, ha nálatok a beszéd nem érintett, akkor ilyen nem lesz. Nézték,hogy a színeket felismeri-e, családfát kellett rajzolni, zöldségeket kellett megnevezni. Nagyjából ennyire emlékszem, de nem tudom még mi volt, amikor nem voltam ott.

Hogy milyen fejlesztéseket írhatnak ki?

-gyógypedagógust

-logopédust (beszédzavar, pöszeség, diszlexia prevenció)

-torna

A gyógytornász nagyjából mindent lefed.

Ha lehet, még javasolják, hogy maradjon egy évet oviban. Ha nagyon súlyos a helyzet (nem integrálható), akkor nekik kéne fogadó intézményt kiírni, de nekem pl. azt mondták, hogy én érdeklődjek, hogy melyik iskola fogadná a gyereket. Na,köszi. Viszont általában az összes iskola alapító okiratában benne van az sni, az más kérdés, hogy egyik tanár sem ért hozzá.

2016. szept. 14. 22:58
 9/14 A kérdező kommentje:

Utolsó köszi, de a fiamnak még 3 év van suliig, mivel évvesztes, illetve eleve elégnek tartom ha 7 évesen elkezdi az iskolát.

Kiváncsi vagyok mi hogy lesz, remélem azért tudnak segíteni, bár mi is hordjuk őt mozgásterápiára.

2016. szept. 15. 09:15
 10/14 anonim ***** válasza:
Hát akkor nagyjából azzal le fognak rázni, hogy még kicsi.
2016. szept. 15. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!