Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Tejfehérje - tojás allergia...

Tejfehérje - tojás allergia vérből? Továbbiak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

6 éves fiamnál kiderült, hogy tejfehérje és tojásfehérje allergiás. Telefonon tudtam meg. Amit tudni kell még, hogy kevert illetve allergiás asztmája is van. Szabályosan egész évben fullad/ hurutos. pici korában gyakran volt "csak úgy" csalánkiütéses.. illetve hamar megjelent az ekcéma is.. De a kutya nem mondta /gondolta, hogy ez tej és tsai allergia lehet..

Vidékről hordom fel pestre, mert a területi pulmonológia semmit se ér. 2 év folyamatos coderit (igen, ezt kaptuk az állandó köhögésre a házidokitól) , fulladás, szenvedés után tudtam kiharcolni egy pulmonologiai beutalót. ahol kb elhajtottal a poratka allergiával és nem asztmás. DE ha még is fullad, adjak ventolint.. viccesek. Pesten végre el kezdték kezelni is.. Most ott tartok, hogy be vagyok teljesen pánikolva. Mivel etessem? Tej - tojás.. tej még csak csak.. de tojás mindenbe van. Orvoshoz 2 hónap mulva kéne menjünk.. de hétfőn kérek időpontot 16-ra. A doki amúgy azt mondta, hogy ne hagyjunk el semmit az étrendből, figyeljünk (ezt nem értem?!). igenám, de tegnap az oviban tejbegríz volt az ebéd.. este meg tejfölöset evett.. éjjelre tiszta ekcéma lett mindkét keze.. rikított láng vörösen:( mellesleg 3 hete köhög fullad, amit nem tudok sehogy kezelni.. porlasztó gyógyszerrel napi3x, + narancs flex puff. ventolint meg nem adhatok emellé.. Tehát mielöbb menni kell. Mi vár még ránk? lesz még valami vizsgálat a tej - tojásra? vagy elég a vérteszt (kezelés - diéta - emelt csp - közgyógy) ? Ha tojásfehérje allergiás, attól még sárgáját ehet? tehát ha ketté választom, mehet a kajába (pl tésztát gyúrni)? Bármilyen tanácsnak örülök.....

2013. okt. 4. 18:01
 1/9 anonim ***** válasza:

Szia! Nálunk a családban van tojás- és tejallergiás is, így főzünk már két éve. Szerintem a tejallergia a rosszabb, hiszen ott a tejföl, sajt, minden ki van lőve.

Azt javaslom, a sárgáját se egye a tojásnak, azon is lehet olyan, amit nem tolerál a szervezete.

Ne pánikolj, nézz körül a neten, rengeteg recept van tojás nélkül a fasírttól a süteményig. A tejet pedig ki lehet váltani rizstejjel/kókusztejjel stb., ha kellene ételbe.

Nem mondom, hogy egyszerű, de megoldható!

2013. okt. 4. 21:40
 2/9 anonim ***** válasza:

Hát szerintem meg a tejet könnyebb kerülni, mert tojás pl. a tésztákban ugye van, kenyéreben, pékárúban, száraztésztákban stb. Tejmentes pékáruk pedig már szép számmal vannak! Az én fiam tejfehérje allergiás és bár kisvárosban lakunk, két pékség is van, amelyik tejmentes pékárukat gyárt.

Én azt mondom,hogy keressetek fel egy gyerek gasztroenterológust! Mert a dokitok ahogy látom, nem áll a helyzet magaslatán! Mi az,hogy ne hagyjatok el semmit? Hát ha allergiás és baja van tőle, akkor el kell hagyni. Elég komoly gondokat lehet okozni (nektek már van is) azzal, ha nem figyelünk erre oda!

Biztos,hogy nem lesz könnyű tartani, de nem lehetetlen. A neten tényleg rengeteg tojás és tejmentes recept van. És minél jobban tartjátok a diétát, annál hamarabb növi ki!

2013. okt. 5. 07:23
 3/9 anonim ***** válasza:
Most csak annyi jutott eszembe a témához, hogy a durumtészta pl. nem tartalmaz tojást és abból elég nagy a választék.
2013. okt. 5. 07:26
 4/9 anonim válasza:

Szia!

Nálunk 4,5 évesemnek csak tavaly derült ki, mivel hányás volt a tünet ill. később kiderült hogy a nyelőcsöve is gyulladt. Refluxnak gondolták, de amikor már nagyon rossz volt a helyzet, akkor tükrözéssel derítették ki, ill. az allergéneket nekünk is vérből. Tejfehérje, tojás sárgája és szója allergiája van. Fent van a neten egy kiadvány, ami tartalmazza a garantáltan mentes kész kajákat ill alkatrészeket. A tejet, tejtermékeket és a tojást teljesen kerülni kell, de a Spárban van tönkölyös tarhonya ami tojás mentes és a durum (tojás nélküli) tésztákat is eheti. Amúgy mindent el kell olvasni, sajnos ez van. Ha nálatok nincs szója allergia, akkor ehet szója pudingot és az ízesített szója tejeket is elvileg ihatja. Azt nem értem, hogy miért ne kéne kiiktatni a tejet és a tojást, és azt sem, hogy miért nem segít egy dietetikus. Már csak azért sem, mert a tejfehérje allergia teljes mentes étkezést kíván. A tejcukornál valóban lehet mennyiséggel szabályozni, de az más tészta. Kisfiamnak pl.a probiotikumot is meg kell gondolni a tejsav miatt ill. pl.: még allergia elleni orrcseppben is láttam tejsavat az összetevők között. Lehet hogy az eddigi betegségek miatt ezeket már tudod, de azért leírom: A tejfehérje allergia tartós betegségnek számít és évente felülvizsgálják. Oviba szakorvosi igazolást kell vinni, és ha van rá lehetőség, akkor hoznak neki mentes kajákat. Ha nem tudják biztosítani, akkor vihetsz neki. Ha ezt sem engedik, akkor otthon reggelizik és ebéd előtt haza kell vinni.

Emelt családi pótlék és gyes jár rá, ami mellett lehet dolgozni. Ingyenes utazási igazolványt adnak, ami a gyermek egy kísérőjének ingyenes utazására jogosít ill. ha nincs veled a gyerkőc akkor kérhetsz gyeses bérlethez igazolást.

2013. okt. 5. 13:20
 5/9 anonim ***** válasza:

A hozzászólásokból láthatod, hogy sem a tej-, sem a tojás kiiktatása nem lehetetlen – kinek mi a könnyebb. :)

A tejallergiára azért írtam, hogy szerintem jobban bonyolítja a dolgotokat, mert emiatt pl. egy vajas kenyeret sem lehet enni tejjel/joghurttal reggelire, míg tojásnál a durumtészták (ahogy mások is írták) és a legtöbb pékárú tojásmentes, oké, nem ehet rántottát, de pl. főzelékekben nincs tojás általában, viszont vaj vagy tejföllel habarás.

Ja, és a margarinok sem mind mentesek a tejsavótól, szóval olvasd el, miből állnak, ha vaj helyett ezt vennél (a Ligában pl. nincs tejsavópor, de Rámában van!).

Figyelj, fogd fel úgy a dolgot, hogy mostantól odafigyeltek a kajálásra, ami soha nem árt, mert rengeteg egészségtelen maszlagot nyomunk be magadba, ha rákényszerülsz az összetevők bogarászására, meg fogsz döbbenni, hogy mennyi minden sz***t raknak az élelmiszerekbe.

2013. okt. 5. 14:38
 6/9 anonim válasza:

Szia! Tegnap 13.20-as vagyok.

Én örültem amikor kiderült a betegség, de ugyanígy tanácstalan voltam, hiszen nálunk szója allergia is van, ami még több kaját kizár.

A rizspuding és tej nálunk nem jött be, ezért a Pepti 2 gyógytápit issza a fiam, amit szerencsére megszeretett. Nagyobb gyerek ezt már biztos nem fogja szeretni, de ott a szója tej és társai.

A Pepti 2 főzni nem jó, mert a vas mellékíz nagyon kijön, de a Sinemilt is fel kell hogy írják kedvezményesen és ez jó főzelék sűrítésre. Egyébként én eddig sem habartam, hanem teljes őrlésű búza liszttel rántottam a főzelékeit, de állítólag van aki keményítőt használ. Én ezt a módszert nem próbáltam. Elvileg sima kenyeret (nem szeletelt) lehet enni és a dietetikus azt mondta, hogy vizes zsemlét is! Egyébként tényleg kevesebb szemét jut a szervezetbe és a légúti problémák (hurut, allergia) is enyhülhetnek.

Van még egy csomó minden, pl.: palacsinta szódával, vannak tej és tojásmentes sütit készítő cukrászdák és van egy csomó recept a neten... Sok sikert és jobbulást a gyerkőcnek!

2013. okt. 6. 09:58
 7/9 anonim válasza:

Itt van a fogyasztható élelmiszerek adatbankja:

[link]

Persze ezeken kívül más is van, de ezek állítólag garantáltak.

2013. okt. 6. 12:23
 8/9 anonim válasza:

Még előző vagyok:

Azért össze kell nézegetni, mert pl. a tejfehérje mentesnél ír majonézt, de azt pl. kizárhatja a tojás allergia.

2013. okt. 6. 12:27
 9/9 anonim ***** válasza:
Döbbenten olvastam a kálvriátokat. Sztem sürgősen cseréld le a házdokitokat, mielőtt valami nagyobb galibát csinál.
2013. okt. 6. 23:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!