Van más 3 éves gyerkőc is aki nem beszél még?
Fiam augusztusban lesz 3 éves. Nem beszél még. Hallása jó mert májusban voltunk vizsgálaton.
Most a várunk hogy mikor fogunk kapni időpontot. Szeptemberben ovis lesz ez mennyire fogja megnehezítenineki?
Tudom addig még akár be is indulhat de aggódom érte.
Bban nem tudok segíteni, hogy hogyan fejleszd a beszédet,de a kisfiam csoportjában ketten is vannak akik egy szót se szólnak. Az egyik egy középsős lány, a másik egy kiscsoportos fiú. Összevont csoport van, 28-an vannak összesen. Semmi gond nincs azokkal akik nem beszélnek. Érteni értenek mindent, kommunikálni is tudnak, csak épp nem szavakkal. Egyetlen gyerek se bántja őket ezért, ugyanúgy játszanak a többiekkel együtt, nincsenek kirekesztve. Az ilyen pici gyereket még észre se veszik ha valaki picit más, fel se tűnik nekik. Az én kisfiamnak a nembeszélő kisfiú az egyik pajtása, és soha nem említette még itthon, hogy, a másik kisfiú nem beszél, csak meséli, hogy mit csináltak.
Az egyetlen dolog amit én problémásnak gondolok velük kapcsolatban, hogy mivel nehezebben kommunikálnak, hamar dühbe gurulnak, ezért gyakrabban odacsapnak a másik gyereknek.De ettől függetlenül emiatt nem kell aggódnod. Az óvónők is biztos partnerek lesznek.
utolsó hálás köszönet a válaszodért. Két hét múlva megyünk logopédushoz.Fiam nem egy csapkodós gyerek van2 tesója is nem szokták egym0st bántani meg a játszótéren sem. Remélem ez marad az oviban is.
Mindenkinek ment a zöld kéz.
Kislányom is így kezdte az ovit és nem volt probléma az óvónők részéről mint ahogy a 2.válaszoló írta!
Felmérte a logopédus novemberben és januártól 2 Hetente ½ órát foglalkozott vele és beindult a beszéde. Most már 6 éves, kezdi a sulit szeptemberben! Van beszédhibája, de a 21-22 fős csoportból 15-én jártak logopédushoz, tehát nem ő volt az egyedüli!
Mi szóltunk az oviban a vezetőnek, hogy csak pár szót mond. Azt mondta, nem baj, csak szobatiszta legyen.
Ne aggódj, az óvónők biztos találkoztak már olyan gyerekkel, aki nem beszélt, nem lesz gond!
Sokszor a későn beszélő gyerekeknek nem kellett beszélniük, egyrészt okosan kitaláltak mindent kérdések nélkül, másrészt mindent megkaptak, hogy ne kelljen kérniük.
Vagy az is lehet, hogy nem beszéltek hozzájuk eleget, vagy elég választékosan. Pl. Ha kérdeztek tőlük, azt kérdezték, hogy "ezt kéred, vagy azt", és nem azt , hogy " mit kérsz?". Mert az elsőre elég egy "ezt" vagy "azt" válasznak, a másodikra már többet kell mondania, pl. hogy "palacsintát". És akkor megint kérdezték-e azt tőlük, hogy "és milyen palacsintát?", vagy inkább csak azt, hogy "lekváros jó lesz?". Mert akkor megint csak elég szó válasznak, hogy "igen" vagy ""nem".
Ahogy én láttam, ha nincs fejlődési probléma, az elkényeztetett gyerekek azért beszélnek később, mert mindent megkapnak kérés nélkül, túl előre is.
Kedves kérdező, félreértetted, amit mondtam az elkényeztetéssel kapcsolatban.
Meg is lehet fordítani, hogy könnyebben kezd beszélni a gyerek, ha rá van kényszerítve, hogy kelljen, mert nem kapja meg, amire szüksége van, és kérnie kell, ki kell fejeznie magát. Különben nem kap esetleg semmit.
És semmi baj nincs az elkényeztetéssel sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!