Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » ADHD-s figyelemzavaros 10...

ADHD-s figyelemzavaros 10 éves fiunknak erősen javasolt gyógyszerszedésre még mindig mondhatunk "nem"-et?

Figyelt kérdés
Egyszer fent, egyszer lent életet élünk, de mostanában sokszor vagyunk inkább lent. Elég nehéz időket élünk, a pszichológus ajánlja is a gyógyszert. Mi el akarjuk ezt kerülni, mert több rossz dolgot hallottunk róla, mint jót. A másik meg: 10 évesen elkezdeni? Ez egy drog... és ha majd nem tud leszokni? Mindig abban bíztunk hogy most már nincs sok hátra, talán megkomolyodik... Na de most már a kicsi kárára is megy a dolog, rólunk nem is beszélve (kissé roncsok lettünk). Halogatható ez még?

2016. febr. 28. 21:15
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:

"Az meg, hogy az agy majd megtanulja termelni ezeket az enzimeket a gyógyszer hatására, hát hol van ez bizonyítva? "

Nem a gyógyszer hatására tanul meg az agy kompenzálni! Hanem az idő és a pozitív tapasztalatok hatására, amit a gyógyszer elősegít. (pl gyógyszer alatt képes koncentrálni, képes struktúrálni)

2016. márc. 14. 10:48
 22/37 A kérdező kommentje:
Azóta is csak bújjuk a leírásokat, szakvéleményeket, de még mindig nem vagyunk biztosak semmiben. Azt hiszem elvisszük egy másik dokihoz, rosszat nem teszünk vele, hátha valami alternatívát tud nekünk ajánlani. Mit tudom én, relaxáció, vagy valami torna, vagy más egyéb... De ha vele is ide lyukadunk ki, hogy gyógyszeres kezelés, akkor beletörődünk.
2016. márc. 14. 12:39
 23/37 anonim ***** válasza:

Az alternativ kereséshez alternatív orvoshoz kell menni. Az ún. hagyományos orvosok semmi képzést nem kapnak az alternatív gyógymódokban, csak a gyógyszeres kezelésben.

Kicsit olyan ez, hogy amikor elkopott az ember porca, és különböző orvosokhoz megy, mind mást javasol a porckopás miatti fájdalomra. A fájdalomcsillapítótól a műporc műtétig.

Amilyen orvoshoz megyünk, már avval kiválasztjuk a gyógymódot is.

2016. márc. 14. 16:00
 24/37 anonim ***** válasza:

Kedves 20-as, végigolvastad a kommentemet?

Hogy adjam a gyereknek a gyógyszert, amikor 3 különböző szakember 3 különböző diagnózist állít fel? Igen, tévednek a szakemberek, és éppen emiatt nem tenném ki jó szívvel a gyerekemet egy ilyen erős drognak amelynek ennyire durva mellékhatásai vannak.

A Vadaskertről meg annyit, hogy a másik gyerekem igenis aspergeres, igen, tudom pervazív zavarnak hívják ma már. És 1 hetes kivizsgálás után is azt mondták, hogy nem az. Sőt, 3 évesen látta ez az igen kedves pszichiáter, aki a lányomat gyógyszerezni akarja. És az volt rá a reakciója, hogy anyuka nem tud gyereket nevelni. Most 6 éves, és most már autista. Igen, gondolom az elmúlt 3 évben a hozzá nem értésem alakította ki benne ezt a rendellenességet.

Vagy talán a kedves szakembereknek vissza kéne adni a diplomát, és nem javasolni ilyen erős drogokat 6-8 éves gyerekeknek?

Lehet, hogy magas lóról beszélek, de az elmúlt 3 évben elég sok tapasztalatot gyűjtöttem a kivizsgálások és a szakemberek hozzáértése kapcsán. És változatlanul az a véleményem, hogy nem adnék egy 8 éves gyereknek olyan gyógyszert, amitől sírógörcsei és öngyilkossági hajlamai lesznek, mivel most nincsen ilyen problémánk. A bizonyítványa 3, na és? Ebbe még nem halt bele senki.

Kedves kérdező. De mégis miért is adnál neki gyógyszert? Mert rossz a bizonyítványa? Vagy a magaviselete? Ha nagyon akarod próbáld ki, 1 hónapig, aztán majd meglátod, hogy egyre agresszívabb lesz tőle, bár lehet, hogy a bizonyítványa jobb lesz, de a magaviseletén csak ront. Ezt is tapasztalt anyukák mondták nekem.

2016. márc. 14. 16:06
 25/37 anonim ***** válasza:

Az ADHD-nak nincsen alternatív gyógymódja, mivel ez egy idegrendszeri fejlődési zavar! Nem oldható meg sem relaxációval, sem ráolvasással.

Összesen 3 dolog bizonyult hatékonynak a kezelésében:

- a gyógyszeres kezelés (stimulánsokkal való kezelés, mely pótolja azt az anyagot az agyban, ami hiányzik)

- a viselkedésterápia (megfelelő motivációs rendszer kidolgozása, jutalmazási rendszer, viselkedésmódosítások)

- szenzoros mozgásterápiák (pl ayres, TSMT)

Vannak esetek, amikor elég a két utolsó is, de vannak, amikor bizony kell a stimuláns ahhoz, hogy a gyermek működőképes legyen.

Azt, hogy miért fontos kezelni ezeket a gyerekeket, leírtam elég világosan. (de látom nem ment át valakinek) A kezeletlen ADHD-nek nagyon súlyos következményei lehetnek.

Az ADHD nem merül ki egy kis magatartási problémában, vagy egy-két 3-as begyűjtésében.

Mondjuk egy jó képességű gyermek, aki esetleg képes lenne jelesre tanulni, majd normális iskolában továbbtanulni, nem tudom miért elégedne meg egy közepessel, amit a figyelmezavara okoz.

Egy ADHD-ban szenvedő gyermek magatartási problémái viszont súlyosak, emellett komoly tanulási nehézségekkel is küzdenek (képtelenek a figyelmüket összpontosítani), gondot okoz nekik a különböző ingerek összerendezése, a struktúrálás, az időbeliség. Másodlagosan komoly problémáik lehetnek a szociális kapcsolataikkal, a peremre kerülhetnek ennek az összes következményével együtt.

A Ritalin bizony 7-9 éves kor körül szokták adni, nem véletlenül. Azért, mert ekkor a leghatékonyabb és a gyermek nehézségei ebben az életkorban a legsúlyosabbak.

Utolsó válaszoló, nem fogok veled leállni vitatkozni, mert nincsen meg a tudásod, ez látszik a kommentedből. A pervazív zavarok egy gyűjtőfogalom. Ez nem az autizmus új neve, hanem az autizmus alcsoportjainak a gyűjtő kategóriája. Annyit jelent, hogy a fejlődés minden terén minőségi eltérések vannak. A fejlődés átható zavarinak több típusa van. Ezek az alcsoportok. Ennek az alcsoportjai a gyermekkori autizmus és az asperger szindróma. (emellett még a dezintegratív zavar, az atipusos autizmus, a nem meghatározott fejlődési zavar és az egyéb fejl. zavar)

Ebből a csoportból vonták ki hivatalosan az asperger szindrómát, illetve illesztették be az autizmus csoportba.

A szakembereket nem tudom minősíteni, akik vizsgálták a gyermekedet. A Vadasban Prekopp Csilla van, aki autizmus szakértő, elég jól érti a dolgát.

Ha ők kizárták 3 évesen az autizmust 1 hetes vizsgálat után, akkor nehezen tudom elhinni, hogy mégis felállították később. (ki állította fel és mikor?)

MIndemellett a hiperaktivitás és az autizmus nagyon gyakran együtt jár és fiatalabb életkorban vannak esetek, amikor nehéz differenciálni. (elsősorban jó értelmi képességű és jól kompenzáló autistáknál)

A diagnosztikai tévedés autizmust diagnosztizáló helyeken ritkaság! Ha előfordul, az nem a szakemberen múlik, hanem a határeseti dolgokon.

Az autista hiperaktívokra más vonatkozik a gyógyszerelést illetően, mint egy "mezei" ADHD-ra. Egy autista gyakran másképpen reagál gyógyszerekre, mint a normál ember, mert más az idegrendszere.

Ha kell a gyógyszer, akkor viszont kell. Ki lehet próbálni, mert a Ritalin nyomtalanul lebomlik 4 óra alatt.

Az öngyilkossági gondolatok és egyéb mellékhatás nagyon ritka, de a tájékoztatóra rá kell írni akkor is, ha 100 ezer emberből egynél előfordul.

Kell egy normális orvost keresni, akiben megbízol és annak viszont követni az utasításait!

2016. márc. 14. 20:59
 26/37 anonim ***** válasza:
51%

"Ezt is tapasztalt anyukák mondták nekem."

Na ez az a mondat, amitől kiráz a hideg. Mi az, hogy "tapasztalt anyukák"? Hány anyuka? Milyen végzettségűek? Mivel diagnosztizálták a gyermeküket? Mikor? Mivel kezelték? Mekkora adaggal? Van-e a családban más egyéb probléma? Milyen az iskola, ahova jár a gyerek? Kap-e megfelelő támogatást? Otthon megfelelően kezelik-e? Ki lettek-e képezve a viselkedséterápiára a szülők? Alkalmazzák-e?

2016. márc. 14. 21:05
 27/37 anonim ***** válasza:
30%

Ahhoz képest, hogy nem állsz le vitatkozni, elég hosszú kommentet írtál le. Dallos Gyöngyvér vizsgálta a gyereket a Vadasban, majd a Bizottságnál Halász József mondta, hogy hülyeség a véleménye, csekély fél óra leforgása alatt. Prokopf Csilla utalta be a gyereket, de nem ő lett a kezelőorvosa.

Amúgy meg teljesen felesleges vitázni, mert én vagyok az anyja, és én döntöm el, hogy mivel mérgezem a gyerekemet. Az orvostudomány jelenleg még mindig a középkorban van, nem tudják eldönteni, hogy autista vagy adhd-s, de ennek ellenére merőkanállal mérnék a 7-8 éves gyerekeknek a stimulánsokat. Nem, nem tudsz meggyőzni, hogy ezeknek a véleményére hallgassak.

Elég sok véleményt meghallgattam már, olyan szülőket, akik adják a gyógyszert a gyereknek, és olyanoknak is, akik nem.

Az igazi megoldás az iskolarendszer gyökeres átalakítása lenne, mert nem a gyerek a beteg, hanem a követelményrendszer. Azért viszont nem fogom bedrogozni a gyerekemet.

A másik pedig, hogy bizonyára nem hallottál még róla hogy a világ legnagyobb üzlete a gyógyszeripar. Merő naivitás azt gondolni, hogy bevizsgálták, és nem árt a gyerekeknek.

Vajon mi lett volna, ha a vizsgálat szerint meg árt, és ezt nyilvánosságra hozzák?! Csődbe megy a gyártó, hát nem azért finanszírozza a kísérleteket.

Lehet, hogy a többségnek nem árt. Viszont nem akarok én lenni a 100-ból egy, akinek meg baja lesz tőle.

De te bizonyára a kemoterápiáról is elhiszed, hogy szimplán a beteg javát szolgálja, nem pedig a TB nagymértékű lerántása, miközben a beteg minden belső szervét tönkreteszik.

Nem kell ennyire agymosottnak lenni.

2016. márc. 14. 21:41
 28/37 anonim ***** válasza:

Kedves hozzászóló! Lehet engem hülyének nézni, csak nem érdemes. Lehet szidni a gyógyszeripart és összeesküvés elméleteket gyártani, de ettől még nem lesz jobb a gyerekednek.

Attól még, hogy nem veszed tudomásul, az ADHD egy fejlődési eltérés, egy fejlődési ZAVAR, kár szépíteni.

Ugyanez az autizmussal.

Valóban te vagy az anyja, a te gyereked. Nem lesz neki egyszerű élete...

2016. márc. 14. 21:59
 29/37 anonim ***** válasza:
2016. márc. 14. 23:03
 30/37 A kérdező kommentje:
Te jó ég nem akartam veszekedési lavinàt indítani. Tisztàban vagyunk vele hogy mi vagyunk a szülei és rajtunk àll a felelősség hogy adjuk avagy nem. Ezért is olyan nehéz dolog ez mert nem olyan mint a fejfàjàs hogy beadok neki egy pirulàt és elmúlik. Az a helyzet hogy hullàmokban jön elő nàla a dolog és akkor szinte tombol. Hisztériarohamok, volt olyan mikor azt mondta nem akar élni. :( Mondja nekem hogy annyi minden van a fejében és zavarja őt. A tanító néni is felhívta a figyelmünket hogy jó képességű lenne de rövid ideig tud koncentràlni. Fél, nehogy lemaradjon. Ami még ludas lehet az az édesség. Követeli minden nap de ha szépen el akarom magyaràzni neki hogy nem tesz jót, szinte nekemjön. Elvonàsi tünetei vannak.
2016. márc. 15. 12:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!