Szerintetek tényleg bűnös a kisfiú kezeit összekötő óvónő?
„Azért van ennyi életképtelen és élhetetlen gyerek meg fiatal, mert a zöme szülő egy darab piros madzagon fröcsög.”
Azért az elgondolkodtató szerintem, hogy mi, mostani szülők, akik itt „fröcsögünk” némi megalázáson, még abban nőttünk fel, hogy a pedagógusoknak szabad volt ütniük vagy másképp alázniuk minket. (Lehet, hogy akkor sem lett volna szabad, de tény, hogy ezt csinálták.)
Nem lehet, hogy talán azért „fröcsögünk” ezeken a sztorikon, mert mindenki, akit ilyesmi ért, tisztán emlékszik ezekre a megalázó epizódokra, és a tehetetlenségre, amit a gyerek érez (pláne, ha még igazságtalanul is történt)?
Nemrég olvastam valahol egy kommentben, és egyetértek vele, hogy az embernek az óvodából és még az általános iskolából is leginkább kétféle emléke marad: hogy miket csinált a szünetben a barátaival, illetve hogy milyen megaláztatások érték – tehát kábé nulla emléke van az órákon történtekről.
Szerintem ezen is érdemes elgondolkodni.
Másrészt: elhiszem, hogy baromi nehéz lehet sok gyerekkel foglalkozni naphosszat, és minden tiszteletem a jó pedagógusoké. De az is igaz, hogy épp ezért nem mindenkinek való ez a pálya. Egy érdekes példa: a fiamnak az oviban töltött 4 éve alatt 5 óvónője volt. Közülük 2 volt olyan, akin látszott, hogy valóban szereti, amit csinál, és nem gyűlöli a gyerekeket. Érdekes volt az is, hogy náluk nem volt fegyelmezési probéma (pedig ugyanarról a csoportról van szó), sosem hallottam, hogy felemelték volna a hangjukat, ellenben folyton figyeltek a gyerekekre (sokat meséltek neki, játszottak velük, papírrepülőt dobáltak az udvaron, bármi).
A másik három hölgy viszont elég sokat kiabált – s hogy miért kellett kiabálniuk? Mert láthatóan nem igazán érdekelte őket a dolguk, ha az udvaron voltak, elcseverésztek, aztán időnként odanéztek a gyerekekre, és amelyik épp valami helytelent csinált, arra ráordítottak.
Persze ez általában már az x. gyerek volt, aki azt a helytelenséget csinálta, aki nem értette, hogy rá miért szólnak rá, ha Pistike meg Gézuka is ugyanazt csinálta előtte, és rájuk nem szóltak… Szóval az óvónők azáltal, hogy nem voltak következetesek, arra „kondicionálták” a gyerekeket, hogy be lehet próbálkozni, hátha nem veszik észre. És persze be is próbálkoztak… így újra ordibálni kellett… de megint csak az x.-et kapták rajta… így újra próbálkoztak…, stb.
Sajnos az iskolában is ugyanezt látom. Annál a pedagógusnál, aki következetes, érdekes módon nem lényeges, hogy „nincs eszköze”: a gyerekek megtanulják egyértelműen, hogy mit szabad, mit nem. Aki viszont nem fekteti le a szabályokat (plusz sokszor még ígérget is, és nem tartja be), az magára vessen, ha nem engedelmeskednek neki.
Amikor a kis Józsika veri a semmiért a gyerekedet a többiek előtt, az nem megalázó, sőt fájdalmas a gyerekednek? De az már az, ha az óvónő megbünteti szegény magatartászavaros kis Józsikát?
Javaslom engedjük ki a börtönökből is a rabokat, ne érezzék a társadalomból kirekesztetetteknek magukat, mert az olyan megalázó lehet nekik. Akit meg az óvodás és iskolás társaik vernek, azok örüljenek hogy felkészítést kapnak a felnőtt életre, mert később is így lesz. Legalább megtanulják idejében mi a dörgés. Az áldozatoknak kuss, ha meg bűnöző vagy verheted a nyálad, ha valaki még szólni mer neked. Így gondoljátok? Remek irányba halad a társadalom. Jutalmat is kéne adni az erőszakosoknak, hogy nehogy valami lelki törést szenvedjenek társaik ellenszenve miatt.
A legjobb irányba haladhatunk így egy új, bűnöző generáció felnevelésében. Lassan az lesz a furcsa, ha valaki normális. Valaki még tudja mi az, hogy erkölcsös magatartás?
Gondolom nem tudott már mit kitalálni. Ők sem istenek,hiába jártak főiskolára ,ha otthon a szülő tojik a gyerekre. Ha valami problémája van a gyereknek el kell vinni szakemberhez,aki viselkedészavarokkal foglalkozik,ő tud útmutatót adni a neveléshez .Még mindig nem az óvoda/iskola feladata nevelni a gyereket .Persze,hozzájárul,de mutass egy embert aki sz.rból várat épít,neveletlen gyereknél is folyamatos szélmalomharc,ha az otthoniak széttárják a kezüket,hogy a kis józsika ilyen ,ez van,fogadjátok el .
Van 3 gyerekem,ha verekedtek az ovódában itthon megbüntettem őket,nem volt rajzfilm,nem volt csoki stb . És persze elmagyaráztam miért ronda dolog így viselkedni . Talán 2* fordult elő,soha többet nem csinálták .
Ezzel nem azt mondom,hogy én valami szupererővel bírok,pedagógus sem vagyok,de számomra egyértelmű,hogy legyen következménye annak ha valaki agresszív,veri a többieket.
Szerencsétlen óvónőknek már semmit nem lehet,feljelentgetik őket mindenféle hülyeségért,erre van eszük,de nevelni a gyereket,vagy orvoshoz vinni már nincs. Az meg a világ legnagyobb hülyesége,hogy egy hároméves gyerek nem tud hazudni:) Sokszor még ő maga sem tudja,hogy nem valóságos amit mesél . A kislányomnak mániája volt,hogy "xy néni,nem szeretem" ,akkor mondogatta,ha nem akart ovódába menni ,közben imádta az óvonénit .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!