Hogyan kezeljem megfelelően az egy évesem hisztiét?
Eljött a földhöz vágom magam,ha nem tetszik valami korszaka.
Ha meghallja a nem szót vagy a nem szabadot torka szakadtálból üvölteni kezd. Úgy sír és kapkodja a nevegőt,mint ha meg akarna fulladni.
A másik,hogy semmit sem tudok csinálni
Pl: Ha főzök vagy mosogatok azt akarja,hogy vegyem fel őt. 11 kg és nagyon nehéz + egy kézzel mosogatni élvezet.
Plusz félek,hogy ha mondjuk éppen a főzésnél vágok össze valamit véletlenül egy hírtelen mozdulalánál megsebesítem őt.
Ilyenkor lehasal és fogja a lábam és odrít és ordít... Ez képes akár fél órán keresztül csinálni.
Akármiről legyen szó ugyanez a forgatókönyv.
Enni nem hajlandó cicizik még és kiveszi magától napi 6-7szer biztos a szájába van. Ha nem adok oda ordít és ordít.
Előfordul az is,hogy kapok is tőle megcsíp,rámcsap vagy meghúzza a hajam.
Nagyon kitartó és nem lehet elterelni a figyelmét.
A konyha úgy szokott kinézni,mint egy csatatér ami nem balesetveszélyes oda szoktam neki adni pl: fakanál,műanyag edények de semmi hasznuk.
Most csak pár dolgot emeltem ki,de ahogy gondolkozom minden órában kiakad valamin.
Nem tudom mi tévő legyek és,hogy hogyan kezeljem ezeket a helyzeteket helyesen.
Sajnos fel is tudom húzni magam párszor. Nem bántom és nem ordítok vele csak eréjesebben rászólok,hogy mostmár fejezze be.
Hagyjam sírni?
Ahogy itt olvasgattam sokan írták,hogy babát ne hagyjunk sírni.
Nagyon megköszönném,ha valaki adna jól bevált tanácsot.
Biztos valamit baromi rosszul csinálok.
Egyébként kislány.
Ez a szeparációs hullám újfent.Nekünk is volt de kb egy hónapig azóta nyoma sincs.
Én próbáltam többet lenni vele és kértem a férjemet mosogasson el ő vagy játsszon addig a gyerekkel.Csak így tudtam megoldani.
Ha pl vmi nagyon kellett vittem magammal felültettem a pultra és adtam neki habverőt, de azt csak akkor meg kis vizet a tálba és megkértem hogy verje fel.
Én a földhöz vágja magát dologra nem reagáltam ma ott tartunk h leguggol kb 5 mpig és ha látja hogy nincs hatása abba is hagyja.
Cicit meg a meleg miatt kéri sokszor, add neki csak igyál te is sokat.
A csípés ilyesmiknél megfogtam a kezét az ölembe vettem és a szemébe nézve mondtam ez fáj nem szabad csinálni és mutattam hogy simi van csak.Néha még próbálkozik de egyből simizik utána és akkor újra elmondom ezt.De ez is ritkul már nem napi téma.
Az hogy felhúzod magad normális a meleg miatt is ingerlékenyebb az ember.Attól ha néha mérges vagy nem lesz baja ha az esetek többségében jól reagálsz rá.
Az 1 éves kisgyermek és már NEM baba! Úgy tűnik a leírtakból, hogy kicsúszott a kezedből az irányítás és a farok csóválja a kutyát...
Alapvetően különböző temperamentummal születünk, ami jelentősen meghatározza a viselkedésünket, a toleranciánkat... ez így van a kicsiknél is. Azonban a temperamentum nem minden! Nagyon fontos a nevelés szerepe is.
Látatlanban nehéz tanácsot adni, de én biztos határt szabnék ezeknek a dolgoknak.
A cici nem önkiszolgáló, hanem anya adja, amikor erre szükség van! 1 évesen már nincsen szükség igény szerinti szoptatásra. Reggel este lehet szopizni, esetleg ebéd után egyszer. Te szabályozod, mert nem csecsemő már a lányod.
A konyhába nálam nem jön be az egy éves. Mert rács van rajta.Veszélyes üzem! Forróság, áram, éles eszközök. Nem gyereknek való. Az első lakásomban amerikai konyha volt. Addig szépen ment a szobájába játszani, amíg főztem, vagy a járókába. Kapott ő is fakanalat, lábast, amin dobolhatott. Ha nem érdekli, akkor sajna ez van. A konyha felnőtt terület.
Ha megcsíp, meghúzza a hajam, azért nagyon be tudok gurulni. Határozott nem szabad, volt, hogy rácsaptam a kezére. Nem kellett sokat, mert hamar megértette, hogy ezt nem lehet.
A babát ne hagyjuk sírni, de a te lányod, mint írtam, már nem baba, hanem kisded. Olyan kisgyermek, akinek szüksége van korlátokra, határokra, különben bizonytalanná válik, szétesik.
Én a leírtak alapján ebben látom a probléma forrását! Nem tűnsz következetesnek és hagyod, hogy a gyermeked uralkodjon rajtad. Ez azért rossz nagyon, mert ha ennyi idősen ezt tapasztalja meg, akkor hogyan fogja biztonságban érezni magát egy olyan anya mellett, akit ilyen könnyű irányítani? Ki fogja így megvédeni?
Nem kell félni a neveléstől! Bár kétség kívül ez a legnehezebb dolog egy ember életében. Rengeteg ismétlés és nagyon szigorú következetesség. A szabad időkben meg sok közös szeretetteli program, közös játék. De a munka az munka, amit anyának el kell végeznie! A cici az anya testének a része és nem a gyereké! A konyhai holmi anyáé és nem a gyereké. Megvígasztalom ha sír, de van, amikor várnia kell, mert dolgom van. Ez az élet része, az énhatárok kialakításának egy nagyon fontos állomása.
Az ivászatot, meg nem anyatejjel kell biztosítani egy 1 évesnél, hanem vízzel, gyümölcslével teával.
Rengeteget foglalkozom a gyerekeimmel, rengeteg az öröm, a nevetés, jókedv, játék. DE nem hiszek a liberalizmusban a nevelés terén. Az a tapasztalatom, hogy a mostani rengeteg nárcisztikus, önimádó, de mégis gyenge lábakon álló fiatalok viselkedésének, bizonytalanságának okaként ez jelentős részben ott van. Persze erről rengeteget lehetne beszélgetni:)
Ez életkori sajátosság, nemcsak a Te gyerekednél van így, fél év múlva majd mást fog produkálni. Lapozz fel egy gyerekhatárokkal kapcsolatos könyvet, mert kezd ő uralkodni nálatok. Már most eléri, hogy csak vele foglalkozz és dobj el mindent ha esetleg dolgodba kezdenél. Vagy még most változtatsz rajta vagy keserű éveitek lesznek.
Nekem a pici nemsokára kettő, ő most kezdi a hisztijét a földhözvágósat - simán otthagyom a lakásban, aztán jön utánam, hogy vegyem fel. Ilyenkor vagy szomjas, vagy egyszerűen nyugalomra vágyik (pici vizzel beteszem az ágyába 10 percre).
Ami még nagyon fontos, hogy alakítsatok ki napirendet, akkor tudja ő is hogy mikor van játék, séta, evés, alvás, mikor kell anyát békén hagyni és egyedül játszani.
Nagyon jól el tudja terelni a gyerkőc gondolatait, ha csak úgy elkezdesz énekelni gyerekdalokat, nagyon szeretik.
A házimunkából vele csak a néhány perceseket (portörlés, porszivózás, mosogatás) tudod megcsinálni, nagy dologba ne kezdj mert Te is ki fogsz tőle merülni hogy semmit nem tudsz befejezni, ezeket csak alvásidőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!