A gyermekem nem akar írni, olvasni, számolni. Mit tegyek?
Az érdeklődése azért meg van a betük, számok iránt? Mert azért ennyi idősen egy kis érdeklődés olyan ovis szinten szerintem kéne legyen azért.
Nálatok nincs az oviban fejlesztés? Nálunk volt sok feladatlap, abból felmérték mit tud a gyerek mit nem. Az én gyerekem szerintem elég jól fejlett volt, mégis javasolták neki a fejlesztést. Először rosszul érintett, de aztán láttam mennyire szeret járni, igy a végén nagycsoportban már úgy is járt, hogy nem volt kötelező, de lehetett. Jól érezte magát, szerette a nénit! Ez is fontos még nekik!
De az érdeklődésével nem volt baj, az biztos!
Az én gyerekem már kicsinek apróbb hétköznapi, életbeli dolgokban számolt, észre sem vette. A buszmegállóban az embereket rendszerint stb. :) (De rég volt!)
Szóval szerintem azért figyeld meg, hogy érdekli e a téma. Ha nem is a betük, inkább a számolást, logika, ilyesmi. Mert ott láthatod ha netán van valami.
Az oviba az óvónéni is sok tanácsot tud adni. Ő látja a többi gyereket is, látja a követelményt, látja a gyerek fejlődését. Lehet ő is tudna neked sok jó tanácsot adni mit gondolj, láss, figyelj stb.
Ha pedig nem vagy nyugodt vidd el nevelési tanácsadóba, ott vannak olyan szakemberek, akik tudnak vele olyan játékos feladatokat csinálni ahol fel tudják mérni, hogy a korának megfelelő e a fejlődése. Én nem hinném, hogy nagy baj lenne, de te is megnyugodnál, ha meg van apróbb dolog tudnak segiteni. Játszanak vele, még a gyerek élvezni is fogja! A gyerekek szokták szeretni!
Te is figyeld meg otthon a motivációját, a helyzetfelismerését, az elhivatottságát, vagy nem tudom mi lenne a megfelelő szó rá. Szóvald figyeld meg! Legyen nyitott, érdeklődő! Ha ilyen nincs semmi gond!
De amúgy apróbb játékos feladatokkal nagyon sokat tudod fejleszteni. És nem veszi észre hogy tanul, számol. Mert a matek az amivel a gyerekek a legjobban és leghamarabb találkoznak az életben szerintem. Hoznak anyának 3 tojást, isznak egy pohár vizet, visznek egy vödör vizet a homokozóba, három gyerekkel játszanak a játszótéren stb stb. A számok mindenhol ott vannak! Csak észrevétlenül rá kell őket vezetni, bár a legtöbb gyereknek magától jön a kiváncsiságuk, alig lehet őket "lelőni", csak győzze anyuka a sok kérdést. :)
A betük az esti mese közben jönnek talán elő, illetve a buszra való várakozáskor, hogy ki van rá irva hogy merre megy, amire az arra fel lehet szállni amire az az nem. akkor a saját nevük folytán jön még elő a betü. De igazából ilyen hétköznapi apróságokon kivül nem is kell nekik jobban a betü, nem is találkoznak annyira vele.
Az meg hogy nem akar tanulni, lehet azért van, mert egy olyan unalmas, ülök a széken és magolok verziót lát maga előtt. Lehet látott valamikor valakit igy és ez maradt belőle. Vagy legalábbis valami negativ élmény. Nem kell hogy az drasztikus legyen. Vagy lehet az oviban erőltetik őket esetleg. Nem tudom. De hidd el sok mindenben igazából nap mint nap tanul. :) Csak ő ezt nem is tudja. Amikor verset tanultok meg akkor is tanul. Mond el neki ezeket is, amikor van sikerélménye, hogy ugye tudja hogy ő most is tanult igazából, mint a nagyok. Büszke lesz magára.
De fontos az anyai kommunikáció milyensége. :)
A lufikkal is lehet a számokat, számolást, szineket, halmazállapotokat gyakorolni, elbeszélgetni jelenségekről. Ez is mind mind tanulás. Csak nem a padban, nap 100 órában. Én ha tehetném csak igy tanitanék alsóban nagy részben, de harmadik év végéig biztos.
Szóval ha nagyon aggódsz vidd el, nézesd meg, vesztenivalód nincs. Beszélj óvónénikkel. Beszélj más anyukákkal. Figyeld meg a gyereked! Kitartás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!