Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit kéne csinálni? (többi lent)

Mit kéne csinálni? (többi lent)

Figyelt kérdés
Elég hosszú lesz,de megpróbálom röviden összefoglalni.Van anyukámnak egy húga,aki hat évvel fiatalabb nála 39 éves. Nem volt könnyű gyerekkora,az apja alkoholista volt,az anyja keveset volt otthon,állandóan dolgozott. Tehát ő is egy sérült ember.Mindenért az anyját hibáztatja. Például,hogy érettségije sincs,pedig nem egy buta nő. Művelt meg rendben van teljesen. Anno így is sikerült neki egészen rendes állást találni azóta is ott dolgozik. Volt neki egy élettársa,és lett egy gyerek belőle az unokahúgom. Mikor a kislány 4 éves volt,az apja elhagyta őket (kéthavonta most is találkoznak,csak nehezen lehet megoldani,mert apuka kamionsofőr külföldre megy mindig). Régebben is voltak vele problémák,mert nehéz természettel van megáldva.Amikor szétmentek a szülei viszonylag sokat volt nálunk és a nagymamánknál is.Bármikor amikor rosszat csinált például vidéken beszólt egy felnőtt rokonnak,hogy "te kussoljál te csak egy takarító vagy" meg ehhez hasonlók,az anyja sosem szidta le,mert neki az volt az elmélete,hogy mindenki csak az ő gyerekét bántja(vagy őt esetleg) és mindenki hazudik,mindenki hibás csak ő(k) nem. És mindenzt a gyerek előtt,tehát megszokta,hogy mindig igaza van.Eleve nem kezeli jól a kritikát a nagynéném. Ha bármi rosszat mondunk neki,most is fogja magát és elmegy innen. Leüvölti anyám fejét,hogy soha többet ne beszéljenek és hasonlók. Ugyanakkor nagyon rendes,egyáltalán nem önző nő. Neki most van egy férje(kb 3 éve házasok),aki egy végtelenül türelmes,rendes ember. Mellesleg jól keres,jól néz ki,teljesen összeillenek. Nagyon szerelmesek. Egy ideig nem volt probléma az unokahúgommal sem különösebben.Ő most 10 éves. De elég régóta minden egyes nap csinálja a fesztivált. Ő úgy gondolja,hogy neki jogai vannak,azt csinál amit akar. Direkt provokálja a konfliktust a férjjel,és teljesen apró dolgokból hatalmas vitát kreál.Múlt héten náluk voltam két napot,és egy apró dologból akkora ügyet csinált,hogy megakarta ütni a nagybátyámat aki megszórította a kezét és emiatt 2 órán keresztüé bőgött és üvöltözött. Majd bement a szobájába. Nagybátyámnak bűntudata volt,ő a saját gyerekéhez,sőt soha senkihez nem ért még hozzá (üvöltözni sem szokott,csak a kislány hozza ki ezt belőle) ezért bement a kislányhoz normális hangerőn bocsánatot kérni,mondván mégiscsak ő a felnőtt. Unokahúgom elkezdett vele üvölteni,hogy "takarodj ki a szobámból" meg "hozzám ne érjél te féreg" és hasonlók. Majd ugyanezt leművelte az anyjával,akire még rá is csapta az ajtót,olyan erővel,hogy az kiszakadt a helyéről. Nagyon irigy,kajára is nem csak a dolgaira,és mindenkit gonoszságból felhúz. Nem tudom mit kéne vele csinálni,de nagyon szeretnék segíteni a nagynénémnek,mert ott tartanak,hogy a férje elfogja hagyni. És ebbe belerokkan,mind érzelmileg és ez ugyan nem olyan fontos de anyagilag is. A kislány sem érti meg,hogy az anyjának borzasztó fontos ez az ember (aki tényleg a legrendesebb ember akit ismerek) és azt sem érti meg,hogyha ő nem lesz akkor nincs okostelefon,laptop meg márkás szép ruhák,se mekis kaja semmi. Ráadásul nem egyszer-egyszer vannak ilyen viták,hanem minden egyes nap. Nem hajlandó lefeküdni aludni hajnalig,hiába próbáltak mindent. Ő úgy gondolja,azt csinál amit akar és kész. Borzasztó nehéz eset. Nem szeretném,hogy a helyzet rosszabb legyen,sem azt,hogy a nagybátyám lelépjen. Mert a család is szereti. Nagyon szépen megkérek bárkit,hogyha van egy épkézláb ötlete azt ossza meg velem. Köszönöm!
2015. márc. 30. 20:44
 1/5 anonim ***** válasza:
Tipikus elkényeztetett hülye pi*csa. Nem vagyok a verés híve, de 1-2 pofon nem ártana, hogy észhez térjen. De komolyra fordítva a szót, pszichológus, nevelési tanácsadó tud segíteni ebben. Egyébként meg nem kell ráhagyni, hogy ő nem akar valamit csinálni. Már pedig a lefekvés van lefekszel és kész, ha nem mehet valahova akkor nem megy és kész stb. Nem tutujgatni kell, azért lett ilyen amilyen.
2015. márc. 31. 08:43
 2/5 anonim ***** válasza:

Alapvetően ez nem a te problémád - semmi közöd nincs hozzá.

Ha beleszólsz csak másik problémát gerjesztesz.

A megoldás az anya(!) részéről Makarenkó elvtárs bevonása,

a férj(nevelőapa) ebbe ne szóljon bele szerintem.

2015. ápr. 2. 07:50
 3/5 anonim ***** válasza:
Kamaszodik a kislány és komoly lelki válságban van az anyukája új kapcsolata miatt, nagyon féltékeny, mert mint te is írtad, az anyukája nagyon szerelmes. Talán úgy érzi, hogy őt már senki sem szereti. Amíg végleg el nem mérgesedik a helyzet, addig kellene elvinni gyermekpszichológushoz, mert ez a probléma annyira összetett, hogy szakember segítsége nélkül szerintem nem fogják tudni megoldani és tényleg be fognak következni azok a nagy bajok, amiket érzel.
2015. ápr. 2. 16:13
 4/5 A kérdező kommentje:
persze nyilván nincs ehhez semmi közöm,de szeretnék segíteni ahol tudok. (Pedig tinédzserként én sem voltam jó gyerek de nekem később kezdődött a gond) Köszönöm az eddigi válaszokat,de szerintem a férjnek is van beleszólása.
2015. ápr. 4. 00:44
 5/5 anonim ***** válasza:
Talán családterápia először,ha az rövid időn belül nem segít,akkor bentlakásos iskola.
2015. ápr. 7. 20:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!