Kamerafüggő nyolcévessel mit csináljak?
A feleségem nyolcéves kislányáról van szó. Karácsonyra kapott egy digitális kamerát, és azóta csak akkor teszi le, ha muszáj. Azt mondja, filmrendező szeretne lenni. Sok jó felvételt csinál, örülünk, hogy van hobbija, de lassan ez már kezd túllépni egy határt.
Sokszor felvesz olyasmit is, amit nem kellene, pl amikor kimászom a hálóból reggel,amikor megyek fürödni, vagy volt már, hogy kinyitotta az ajtót, és lefilmezte, hogy pisilek. Ilyenkor elmagyarázzuk neki, hogy nem szeretjük ezt, az embernek kell magánélet, és nem akarom, hogy ilyen helyzetekben kamerázzon. Elszontyolodik, azt mondja, csak a filmjébe kell ilyen jelenet, de mindig elrontjuk, mert belekiabálunk a felvételbe, hogy kapcsolja ki. Igen, tudom, hogy akar csinálni filmet a napunkról, és azt fel akarja a netre tenni. Én viszont nem akarom ezt, és az anyukája sem. Meg lett neki mondva ezerszer, de csak próbálkozik.
Tegnap a feleségemnél betelt a pohár és elvette tőle a kamerát, azóta nem akar hozzánk szólni és a szobájában duzzog.
Mit csináljak? Vigyük pszichológushoz? A szép szóból sajnos nem ért.
Vigyetek el olyan tanfolyamra foglalkozasra, hol a filmrendezessel foglalkozhat. Ott megtanitjak neki, hogy mit erdemes lefilmezni es rajon, hogy te pisi kozben megsem vagy olyan vaszon kompatibilis. valamint vigjatekokban vannak ilyen jelenetek. Sztem ha lefoglalatok a tanfolyammal es ott szerezbaratot akkor beken hagy majd titeket is.
Segitsetek neki, hogy lehessen rendezo ha akar, ha mar most igy tudja mit akar.
A tanfolyam jó ötlet, talán ott majd elmagyaráznak neki néhány dolgot az etikettről ezzel kapcsolatban. Nekünk nem hiszi el, úgy látszik.
Már volt máskor is kellemetlenség,mikor hozta vásárolni a kamerát, és rászólt egy nő, hogy őt ne filmezze. Nem értette a kicsi, hogy miért ne, és a nő aztán elég csúnyán elküldte szegényt melegebb éghajlatra, és elmagyaráztam neki, hogy "látod, nem vehetsz fel mindent és mindenkit, és ha rád szólnak, akkor fejezd be." Ebből is duzzogás lett.
A tanfolyam tényleg jó ötlet, főleg, hogy annak van egy viselkedés-etikett része is. Például felvilágosíthatnátok a személyiségi jogokról. Arról, hogy mindenki eldöntheti, engedi-e, hogy lefilmezzék/lefotózzák, vagy sem, és hogy engedély nélkül nem lehet felvenni semmit.
Meg kell értetni vele, hogy értékes felvételek kell készíteni, és hogy a mennyiség sokszor a minőség rovására megy. Találjon ki témát, gondolja át, valósítsa meg. Ne csak öncélúan a vakvilágba készítsen felvételeket.
Magyarázzátok el neki, hogy régen, mikor még filmesek voltak a fényképezőgépek és kamerák is, bizony spórolni kellett a nyersanyaggal.
A duzzogás ne zavarjon. Normális reakció arra, hogy kereszteztétek az akaratát.
Ti megtiltjátok, amit akartok, szabályokat hoztok a kamera használatáról, pl. hogy senkit sem szabad a beleegyezése nélkül filmezni, ha pedig ezeket nem képes betartani, adott időre elkobozzátok a szerkentyűt, mert úgy látszik még nem elég érett a használatára. Az idő leteltével visszakapja és újra próbálkozhat.
Én is duzzogok, ha megbüntet a rendőr, mert lejárt a kocsim forgalmija. Ez senkit nem hat meg, de nem is kell dupla összeget fizetnem miatta. Persze ha hangos káromkodások közepette sértegetni kezdem a rendőrt, már rosszabbul is járhatok, de a csendes morcosság nem probléma. Befizetem a büntetést, levizsgáztatom az autót, és jogom van közben mogorván nézni.
Mit csináljatok?
Alkossatok szabályokat közösen a gyerket is bevonva!
Napi mennyi időt kamerázhat?
Mit vehet fel?
Mit tilos felvennie?
Mi jár azért, ha ezekt megszegi?
A gyerknek, pláne 8 évesnek keretek kellenek és konkrétum. Nektek felnőtteknek kell ezt megadni és nagyon következetsen betartani. Önmagában ő még kicsi ahhoz, hogy meg tudja ítélni, hogy mit lehet kamerázni és mit nem.
Nem pszichológus kell ebben az esetben, hanem határozoztt szülők és következetsség. A pszichológus akkor kell, ha ezeket a kereteket a szülő nem tudja tartani. Akkor mögé kell nézni, hogy miért ennyire nehéz, hol van a szülőnek elakadása ezzel kapcsolatban.
egy pszichológus
Igen, egy 8 évesnek még nagyon kellenek a szabályok. Ő még nem tudja összekötni, hogy akkor most mit tilos kamerázni - a nevelőapja pisilés közben és egy idegen néni vásárlás közben, ez két teljesen különböző helyzet, ezért nem fogja tudni átvetíteni minden szituációra. Pl. egy utcán fekvő hajléktalan lekamerázása megint más helyzet, nem biztos, hogy átvetítené rá a tiltást.
Ezért inkább azt kellene megszabni, hogy mi az, amit szabad kameráznia, és mikor. Én nem engedném, hogy egész nap nála legyen a kamera. Ha filmrendező szeretne lenni, akkor inkább rászánnék néha 1-2 órát arra, hogy tényleg konkrét helyzeteket, jeleneteket filmezhessen, mint egy "igazi" filmben - pl. kirándulni, piknikezni meg a család, és akkor kamerázhat kicsit az előkészületekből (anya pakol), az útról (apa kocsit vezet), meg magáról a piknikről. Utána pedig otthon megnézitek közösen a "filmet".
Ha hagyjátok folyamatosan kamerával mászkálni, akkor egy 8 évesnél elkerülhetetlen, hogy olyan dolgokat is lefilmezzen, amit nem kellene.
Azzal meg ne fenyegethessen titeket, hogy felrakja az internetre a felvételeket - 8 évesen meg tudná csinálni egyedül, hogy feltegye a Youtube-ra pl.? Ha igen, akkor annyit tudtok tenni, hogy csak akkor netezhet, ha ti is ott vagytok, és nézitek, mit csinál. Ami szerintem egy 8 évesnél amúgy is normális, én biztos nem hagynám, hogy szabadon garázdálkodjon a neten.
A duzzogás természetes, ne bántson titeket.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!