Kisfiam miért kezelhetetlen, figyelmetlen, betegség lehet a háttérben, vagy rossz szülők vagyunk?
Teljesen el vagyok keseredve. 2 és fél éves kisfiam, mindig is "nehéz eset" volt. Kicsi kora óta borzasztó hisztis, nemrég jutottunk el oda hogy átaludja az éjszakákat, legalább már ennyi nyugi van.
Iszonyúan aktív, állandó mozgásban van, 40 fokos lázzal is fut, motorozik.
Mozgásfejlődése gyors volt, 9 hónaposan már ment, azóta se áll meg.
Ami a probléma, és ezt nem tudom normális-e még: beszélni még nem tud, sok szavat mond, kb 1 évesen mondta ki az első szavait, azóta kb 200 szót tud, de nem beszél mondatokban (még két szavasban se), nagyon lassan haladunk az új dolgok megtanulásával is, és nehezen érthető az is amit mond. Sok betűt amit nem tud kimondani h-val helyettesít.
Nem is szobatiszta, csak ha meztelen van akkor bilizik, de csak pisilni hajlandó bele, csak pelenkát tudok ráadni, minden mást lerángat magáról.
És a legfőbb prbléma a fegyelem, senkire és semmire nem hallgat, szabályszerű dühkitörései vannak, ajtót csapkod, vergődik, szétdobál mindent, veri a fejét szőnyegbe falba ha nem az van amit ő akar.
Az apjára egyáltalán nem hallgat, rám se nagyon, de tőlem legalább tart egy kicsit. Soha nem vertük meg, max a fenekére meg a kezére kapott, ha volt rá ok, nem kiabálunk, próbáljuk megmagyarázni mi miért van. De olyan mintha semmit nem értene meg, hiába mondjuk a dolgokat szépen ,csúnyán. Nem volt elkényeztetve, nem is szeretném és nem is tehetném, hogy bármit megkapjon, soha nem engedtünk a hisztinek, nem tudom mit ronthattunk el, miért ilyen, rettegek az óvodától ott mi lesz, idegesít, hogy miért nem hallgat semmire, miért talál ki életveszélyes helyzeteket, miért tanul ilyen lassan beszélni. A figyelmét se lehet lekötni, se egy 10 oldalas képeskönyvet, se egy 6 darabos kirakót nem bír megcsinálni ugrálás nélkül, és határozott rászólás nélkül, hogy most már pedig erre figyelj.
Betegség végett most voltunk gyerekorvosnál, említettem neki, hogy mi van, azt mondta várjunk még pár hónapot és ha nem alakul sehova elkezdjük kivizsgálni. Félek, hogy fogyatékos egy kicsit, vagy autista, vagy hiperaktív...Bocsi, ha kicsit hosszú lett, köszönöm annak aki elolvassa. Kíváncsi lennék a véleményetekre és olyanokra akik hasonló helyzetben vannak, voltak, van e okom aggódni, vagy ő csak egyszerűen ilyen.. Már kész roncsok vagyunk a férjemmel, mellette felváltva járunk dolgozni, és tiszta káosz az életünk. :(
Légy megértő a férjeddel, az apák általában nagyon nehezen viselik, ha a fiacskájukkal valami probléma van.
Viszont ragaszkodj a gyerek kivizsgálásához, nem pár hónap múlva, hanem MOST. Mehettek Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottsághoz, ami ingyenes és megyénként szerveződik, ill. Budapesten több is van, vagy különböző alapítványokhoz. Pl. a Lakatos Katalin féle BHRG alapítványhoz, vagy a Korai Fejlesztőbe.Minél előbb be kell jelentkezni, mert mindenütt várólistával dolgoznak. Ha pár hónap alatt rendbe jönnének a dolgok, majd lemondjátok az időpontot. Sajnos a leírásod alapján ez nem valószínű. Nem egy területre korlátozódnak a tünetek, érintett a beszéd, a figyelem, az együttműködés...
Ezzel egyidőben hallásvizsgálatot is kezdeményeznék, de feltétlen gyermekaudiológiára vinném a kisfiút, ahol jártasak a kevéssé együttműködő kicsik vizsgálatában is. Elég egy enyhe nagyothallás, ami a hétköznapi helyzetekben nem tűnik fel, és nem (lassan) fog fejlődni a beszéd, és a megértési és önkifejezési nehézségek sok más problémához is vezetnek.
Ráadásul ha kiderülne, hogy "csak" ez a baj, ez kezelhető, és minél hamarabb kap segítséget a gyerek, annál hamarabb éri utol a kortársait.
Ha meg kizárják a hallásproblémát, akkor biztosak lehettek benne, hogy másik irányba kell indulni, és bárki vizsgálja a gyermeket a továbbiakban, segíteni fog neki, hogy ezt az utat már végigjártátok.
Nem biztos, hogy segítség lesz amít írok. Előttem szólók pár dolgott szépen leírtak. Én egy kicsit személyesebbet kérdeznék. Nem történt a családotokban változás? Bölcsibe kerülés? Kistesó érkezése, vagy nem e vagy terhes? Veszekedés stb?
Kicsit bíztatni akarlak, hogy nem biztos, hogy baj van. Nálunk a lányom iszonyatos hisztiket letudott vágni.volt olyan, hogy a 20 perces út a bölcsiből 2-3 óra volt. Mert nem engedtem neki. Bent a bölcsiben angyal volt. Beszélni is 3 éves korára kezdett el, de akkor mondatokban. Szobatiszta úgyszintén 3 éves elmúlt és azt, úgy, hogy egyik napról a másikra. Rá egy hónapra éjszakára is szoba tiszta lett. Egyszer maga mondta nem kéri a pelust de addig rá sem tudtam venni, hogy üljön a wc-re. A bili egyáltalán nem tetszett neki. Esetleg ezt még kipróbálhatod, hátha a szűkítő jobban tetszene neki.
De nálunk voltak változások, terhes lettem stb.
Még most is próbálkozik de nem olyan szinten mint két évesen.
Ezek valamilyen szinten életkori sajátosság is lehet. Nem tudom nálatok megmondani, hogy melyik lehet, hiszen nem ismerlek titeket.
Volt nekem is olyan érzésem, mintha a falnak beszélnék stb. Most vagytok ti egy nagyon nehéz korszakban. Dacol a fiad.
Ráadásul ha a párod esetleg engedékenyebb is mint te akkor kihasználhatják ezt.
Pl nálunk azért ment a balhé, hogy a lányomat a férjem nyakába ültette, én direkt céltudatosan nem vettem, hiszen tudtam, hogy nagy pocakkal nem bírom majd cipelni.
4 éves a lányom, nem az a tipus aki leül és csinálja inkább még a nagymozgásos játékokat játszik, igaz már vannak egy egy mesekönyv ami leköti.
Kérdező, a leírtak alapján felmerül az eltérő fejlődés valamelyik formája, de ennek a differenciálása szakember (sőt szakértők csoportja) dolga!
Azt tudni kell, hogy általában van egy vezető tünet, amihez a többi csatlakozik. PL autizmushoz előszeretettel társul a beszédértési zavar és a hiperaktivitás. Viszont az alapzavar az autizmus.
Értelmi fogyatékosságot szintén vizsgálattal lehet kizárni. Ha a mozgásfejlődés rendben volt, akkor erre kisebb az esély.
Korai Fejlesztőhöz érdemes elmenni, mert itt van differenciáldiagnózishoz teszt. Én nem várnék pár hónapot, mert a korán elkezdett fejlesztés nagyon fontos! A várólista miatt úgyis kiesik idő.
Ha érzed szülőként, hogy valami nem stimmel, az szinte biztos, hogy úgy is van. Az ember általában érzi, hogy fejlődésbeli eltérés van, vagy a pszichés háttér zavart. Ha ebben őszinte tudsz lenni, akkor megtalálod a megfelelő szakembert. Súlyos kötődési zavar is okozhat auti tüneteket, sőt okozhat álpozitív ADOS-t (auti diagnosztikai teszt) is. Ez azonban nálatok valószínűleg nem áll fönn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!