Ritalin- hová lett a gyerekem, jó ez nekünk?
8 éves gyermekemnek Ritalint adott a pszichiáter, tanitó elmondása szerint ez nem ugyanaz a gyerek... mindenre engedélyt kér, szelíd és folyton mindenkinek azt mondogatja, hogy szeretlek.
A régi mókamester megszűnt létezni, csibészes lazasága a múlté.
Mókamesterségre és csibészes ravaszságra kapta a Ritalint??
Nem megbántani szeretnélek a kérdéssel, hanem valóban érdekel, hogy miért kapta.
A Ritalin-t a "figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar" (ADHD) kezelésére alkalmazzák.
- A gyógyszert 6 és 18 éves kor közötti gyermekek és fiatalok esetén alkalmazzák.
- Csak a nem gyógyszeres kezelések kipróbálása után alkalmazzák. Ilyen például a pszichiátriai tanácsadás és a viselkedésterápia.
A Ritalin-t nem alkalmazzák 6 évnél fiatalabb, vagy felnőtt, ADHD-ban szenvedő betegek kezelésére. Nem ismert, hogy esetükben ez biztonságos vagy hasznos-e.
Hogyan hat a Ritalin?
A Ritalin javítja az agy olyan, meghatározott területeinek a működését, amelyek működése gátolt. A gyógyszer képes javítani a figyelmet (a koncentrálóképesség időtartamát), a koncentrálóképességet, és csökkenteni a megfontolatlan, ún. impulzív viselkedést.
A gyógyszert egy kezelési program elemeként alkalmazzák, melynek rendszerint részét képezik:
- a pszichológiai,
- a nevelési és
- a szociális intézkedések.
A gyógyszert csak olyan orvosok rendelhetik, akik jártasak a gyermekek vagy fiatalok magatartászavarainak a kezelésében. Bár az ADHD nem gyógyítható, a kezelési programokkal jól kézben tartható.
Mit kell tudni az ADHD-ról?
Az ADHD-ban szenvedő gyermekeknek és fiataloknak:
- nehezükre esik nyugodtan ülni, és
- nehezükre esik a figyelmüket összpontosítani.
Nem az ő hibájuk, hogy ezekre nem képesek.
Sok gyermek és fiatal igyekszik megtenni ezeket. Azonban az ADHD miatt ez problémát jelenthet számukra a hétköznapi életben. Az ADHD-ban szenvedő gyermekeknek és fiataloknak akadályt jelenthet a tanulás és a házi feladat elkészítése. Számukra nehézséget jelent, hogy otthon, az iskolában vagy más helyeken jól viselkedjenek.
Az ADHD nem befolyásolja a gyermekek és a fiatalok értelmi képességeit.
Majd az eredményei eldöntik.
Vicces, hogy van egy bohóca az osztálynak, de kérdés melyik gyerekből lesz a boldogabb felnőtt.
Szia! Előrebocsátom, se orvos nem vagyok, és a gyerekem sem ADHD-s, szóval ez szigorúan a laikus magánvéleményem lesz.
Nem tudom elképzelni, hogy a gyerekemnek tudatmódosítót adnék, hacsak nem lenne olyan agresszív, hogy magára és a környezetére veszélyes. Amit írsz a Ritalin szedése után megváltozott viselkedéséről, az olyan, mintha extasyt kapott volna (amiben nincs semmi gyorsító), szóval számomra ijesztő egy 8 évestől – pláne, ha előtte nem volt ilyen típus.
Talán nem véletlen, hogy a Ritalint a szegények kokainjának hívják, és tolják drogként. Bocsánat, de szörnyen hangzik, hogy gyereket ilyennel mérgeznek. Ráadásul az agyát!
Anyósom mesélte, hogy a férjemet régen (30 éve) gyógyszerezni akarták a „hiperaktivitása” miatt. Nem engedte. Persze ettől nem volt egyszerű az élete, sokat sírt, mert az ő gyereke volt a „legrosszabb” az iskolában (megjegyzem a gyerekek imádták, mert végtelenül jólelkű, csak a tanárokat zavarta, mert megmondta a véleményét), és egy teljesen rendben lévő felnőtt lett belőle.
Mondjuk én alapvetően nem hiszek el mindent, amit az orvosok vagy a gyógyszercégek mondanak, de tudom, hogy sok ember egyszerűbbnek tartja, ha gondolkodás nélkül bekap valamit, mint hogy pl. az életmódján változtasson.
Nyilván most nekem fogtok esni, hogy „dehát az ADHD egy betegség, kezelni kell”, és ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy nem követ el minden szülő mindent, hogy a gyerekének könnyebb legyen. Csak azt mondom, szerintem igaza van az alábbi linken a válaszolóknak, én is ezt gondolom a Ritalinról:
Mire hazaér kiürül a gyógyszer, ma is őrjöngve ért haza, ideges, indulatos, ellenséges volt, a gyógyszer így cseng le nála.
Már kisírtam a szemeim, tudom, hogy nem adhatom fel... de senkinek nem kívánom amit átélek tehetetlenül.
Egyébként mikor túljutott a holtponton és csak izgága volt, nem őrjöngő és ellenséges, akkor rajzolt nekem szívecskéket és ráírta, hogy nem"bocs anya" .
Elmondta, hogy neki nagyon jó volt délelőtt a gyógyszer, nyugodt volt tőle nagyon, kérte adjak neki estére, de mondtam nem lehet, mert csak az iskolára kaphatja.
Nem tudtok visszamenni kontrollra vagy konzultálni azzal, aki a gyógyszert felírta? Fontos, hogy a gyerek a képességeinek megfelelően teljesítsen az iskolában, képzeld csak el, milyen kétségbeejtő lehet, ha valaki érzi, hogy ő se nem hülye, se nem rossz, de az iskolai visszajelzésekből mégis ez derül ki. Viszont nem szükségszerű, hogy délutánra "őrjöngjön".
De ha már így van, nem lehet neki iskola után egy olyan órát biztosítani, mikor kieresztheti a gőzt, pofozhat egy boxzsákot, ordíthat és rohangálhat ha erre vágyik, vagy lefekhet és zenét hallgathat, ha ettől válik ismét használhatóvá? Ha jól értem, ebéd után hazamegy? Hiszen ahogy írod, mikor túljutott a holtponton, szívecskéket rajzolt...
Keressétek meg közösen a módját, hogy ne bántson senkit, de mégis kifújhassa magát úgy ahogy az neki megfelelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!