Mikor lehet teljesen kizarni az autizmust? Vagy mik azok a jelek amik biztosan arra utalnak egy 2,5 eves gyereknel?
-A szemontaktusra való képtelenség nagyon jellemző. Elkapja a tekintetét, rövid szemkontaktus, mögötted a falat nézi, semmivel nem lehet lekötni a figyelmét.
-Fül betapasztása, "repkedés", rugódzó-dölöngélő mozgások.
-Suta finommotorika, kézügyesség.
-Kerüli a fizikai kontaktust, nem lehet fölvenni, megsimogatni, megpuszilni mert nem hagyja.
-Nagyan "akaratos", csak nagyon kevés dologt hajlandó enni, viselni, vagy a napi játékba bevonni. Tehát csak sárgarépa jó, és csak karikázva. Csak ugyanazt azt a lila pulcsit akarja, heteken át, folyamatosan. Ezek hiányában félelem, pánik, hiszti.
-Rituálisan ismétlődő cselekvések, igény a szigorú napirendere. Mindig ugyanazon az útvonalon séta, ugyanaz az egy mese. Változás esetén káosz, látható félelem.
-Ezen kívül a beszéd hiánya vagy visszamaradása is jel. Egy-két szó vagy mondat állandó, kontextus vagy értelmezés nélküli ismételketése.
:a válaszoló dolgozott autisztikus spekturmba sorolható gyerekekkel:
Előző vagyok -vidd el szakemberhez, de csak azért, hogy megnyugodj. Én két évesen elvittem, és kizártak minden idegrendszeri eltérést-így az autizmust is.
Nekem egy bölcsödei jellemzésben nagyon leminősítették a gyereket, azért vittem el szakemberhez. Átvittem egy másik közösségbe, és most ott meg ámulnak, hogy milyen okos ez a gyerek.. (akit mások két évesen leminősítettek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!