Segitseg miert nem beszel 3.5 evesen a fiam?
olyan szepen fejlodott de valahogy megalt 2 evesen most porbalgat utanozni- motor -toto..
keves az a szo amit kimond.
Csaladtol messze elek egyedul nevelem mert apa dolgozik nincs bolcsi se ovi majd csak szeptembertol es kuldfoldon elunk.
Psichologushoz megyunk jovo honapba.,..
Hallásproblémák esetén a gyerek 3 hónapos korától nem élvezi a saját hangját, éppen ezért a gügyögése ritkul és monotonná válik. Később is felléphet hallásprobléma, pl. fülgyulladás kapcsán, ami abban nyilvánulhat meg, hogy a kicsi nem hallja, vagy csak sokadszorra hallja meg, amit mondunk neki.
Autizmus esetén a gyerek 1 éves kor után nem igazán beszél. Ha szeretne valamit, akkor inkább kézen fogja és odavezeti a felnőttet, majd az ő kezével mutat rá a kívánt tárgyra.
Ha egy kislány 1 éves korában még nem mond semmilyen szót - kisfiúknál ezzel másfél éves korig várhatunk -, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ezt kell tenni akkor is, ha a gyerek 2,5 évesen még csak egyszavas mondatokban beszél, vagy 3 éves koráig egyáltalán nem szólal meg.
A beszédhibák a beszédfejlődés velejárói. Általában az „r" hangzó okozza a legtöbb gondot a beszédben, ez legkésőbb 5 éves korra ki szokott alakulni. Ha a gyerek dadog, selypít vagy pösze, 4 éves korától lehet logopédushoz fordulni vele.
Ne aggódj.
Az én fiam sem beszélt 3 éves koráig. Jóformán amíg nem lett ovis, csak halandzsalázott, Pl. méhecske neki ményenye volt vagy a Brigi (húgom aki sokat volt nálunk) Digi volt. Ahogy ovis lett, szépen lassan megtanult beszélni. Ma gyönyörűen beszél anyanyelvi szinten angolul és németül is. Mellesleg a fiúk mindig is későn érő típusok.
Csak egy érdekesség: Albert Einstein 5 éves koráig meg sem szólalt. Ma meg ő az egyik legnagyobb tudós a világon aki valaha is élt.
Az is egy fontos szempont lehet, hogy külföldön éltek, így többnyelvű környezetben van.
Mi itthon élünk, de a férjem külföldi és nálunk is később indult be a beszéd. Mindent értett a kisfiam, de nagyon sokáig, hónapokig egyetlen szava volt pl. minden mozgásra, mozgó járműre, az, hogy BUS (angolosan ejtve, jó hangosan kiabálva, hogy "BÁÁÁÁSZ"- gondolhatod :)
Sokat tudsz segíteni neki azzal is, ha naponta sokat mondókáztok, énekelgettek, mesét olvasol neki- tudom, úgy tűnhet, hogy felesleges, mindek, úgysem mondja, de később döbbenetes felfedezés lesz, hogy azokat a mondókákat is szépen mondja majd, amiket hónapokkal azelőtt olvasgattatok együtt.
Természetesen érdemes a hallás és a száj-nyelv-fogazat témát is körbejárni, de ha nincs szervi eltérés, akkor a sok foglalkozás mellett és az idegennyelvű környezet miatt még nem biztos, hogy el vagytok késve.
Minden jót.
nyelvfeket nezte az orvos szerinte minden ok es a hallasa is jo-soxor tapasztja le a fulewt a kezevel ha hangosakat t hall ut´lja a tuzijatekot emiatt.
gagyog eegesz nap mondja a magaet de sajat nyelven-tuut tete meg amiket tanult szavakat hangutanzokat mondja-bus vau vau hap hap tessek inni kakao neha ke(r)em is van,kocsi auto oda "nezd csak" nem
miaz "pancsi" csicsa-alvas blablá-labda sokmindent igyekszik kimondani utanzaskent is masol
varom a psihologust mit mond kuldi e logopedushoz .es persze februarban iratom be kisiskolaba-ovodanak a megfeleloje
Elfelejtettem irni:
Koszonom a valaszokat
mondja hogy aja apa mama dedi papa kaka isi-pisi
kesz-ha keszvan valamivel.tatao-takaro saj-sajt
szoval vannak szavak csak mindenki mondja hogy hogy nem beszel mar 3.5 eves..en
Vidd el mindenképpen szakemberhez! Én már fél éve ezt tettem volna. Logopédus, neurológus, autizmusban járatos szakember, gyógypedagógus.
Jó esetben lehet a többnyelvűség miatt, ez esetben beérik, csak később, rosszabb esetben megkésett beszédfejlődés áll fenn, aminek több oka van. Ezt ki kell deríteni és sürgősen elkezdeni a fejlesztést. Ne csak pszichológushoz vidd. Ez nem pszichológiai probléma lesz.
mar augustusban -2013 megkertem a konzultaciot pszihologushoz es neurologushoz az vedono javaslatara mert a gyerekorvost nem izgatta meg a tul aktivsaga sem.
de itt sajnos nagyon lassu a tb altal inditott vizsgalatok.
koszonom a valaszokat es tanacsokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!