Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Tapasztalt Anyukák, tudnátok...

Tapasztalt Anyukák, tudnátok nekem segíteni? 15 hónapos kisfiamat képtelen vagyok hiszti nélkül etetni!

Figyelt kérdés
Hónapok óta szenvedés minden etetés. Amúgy is türelmetlen, izgő-mozgó, örökké aktív gyermekem nem hajlandó megmaradni az etetőszékben. Mutatja, hogy éhes, beteszem, hisztizik, ha az ölembe veszem ott is szenved, rugdos, kiabál. Mindenféle játékos módszert próbáltam, hogy lekössem a figyelmét, játékokkal, de azokat mindig dühösen ledobja (van hogy az ételt is). Próbáltam könyvekkel lekötni, mert azt nagyon szereti, de csapkodja őket közben hisztisen. Elkeseredésemben laptopon (ami mindig az asztalon van mert munkaeszköz) mesét kapcsoltam be (Bambi, Micimackó), az leköti az első 5 percben, de utána megintcsak jön a nyűglődés. Volt hogy az első nyafogásnál letettem a fölre hogy akkor szia, mehetsz... de csak sír, sír, mintha amúgy éhes lenne és én vagyok a gonosz hogy nem etetem. Amúgy is mostanában folyton a "szoknyába kapaszkodik", folyton jön velem mindenhova a lakásban, wcre se tudok tőle menni, és visít ha nem vele foglalkozom. Nem szeretném elkényeztetni, természetesen ellenállok és nincs folyton ölben, játszok is vele sokat, de sokszor van, hogy nem csinálom amit ő szeretne, hogy nem alakuljon ki kóros kötődés... Mégis ezzel az etetéssel végleg kezdem elveszteni a fonalat... Segítsetek kérlek, ne bántsatok! Tudom hogy valamit rosszul csinálok, de első kicsim és nem szeretném elrontani!
2013. szept. 27. 13:34
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

2 gyerekes anyuka vagyok, a kisebbik 13 hónapos. Hasonló problémákkal küzdök, mint te. A kicsi ételallergiás, így eleve nem tudok neki túl sokféle ételt adni neki. Emellett egy ideje nem engedi, hogy etessem, csak kézzel akar enni, ez nem is lenne baj, a naggyal is így volt. Csakhogy a kicsinek most bújnak ki a rágófogai, és semmit nem hajlandó megrágni és lenyelni, ami nem elég puha. Volt pár kedvenc étele, amiket már megunt, azokat azért nem eszi meg (pl. babapiskóta, répa, banán), van, amit sose szeretett (pl. krumpli). Egyszerűen sokszor már fogalmam sincs, mit adjak neki, amit meg tud és hajlandó enni :(

Könnyű azt mondani, hogy majd eszik, ha éhes lesz, nálunk ez sem működik, van, hogy falatokat eszik, aztán nehezen alszik el, hiszen éhes, és rosszabbul alszik, pedig egyébként (teli pocakkal) jó alvó.

Hiszti nálunk is van ezerrel, és ránk van tapadva folyamatosan, de ez normális, vannak ilyen időszakok minden gyereknél.

De azért van néhány módszerünk, ami be szokott jönni (sajna nem mindig). Az első: ha megoldható, egyetek együtt. Ülj le enni úgy, hogy lássa, mit és hogyan eszel, és ha ő is ehet olyat, tegyél belőle elé. Hagyd, hogy ő próbálkozzon az evéssel (nyilván nem kell még tőle elvárni, hogy levest egyen kanállal, inkább kézzel fogható kajákra gondolok), ne nézd folyamatosan, mit csinál, a szemed sarkából persze figyelheted, de ne foglalkozz vele, ha úgy látod, eszik.

A másik módszer kanalas ételekre vonatkozik: vegyél két egyforma tányért, egyiket tedd elé, a másikból etesd. Egy kanál neki, egy ugyanolyan neked. Tegyél egy kanál ételt a tányérba és hagyd, hogy "maszatoljon" kedvére. Közben a másikból próbáld megetetni. Evés előtt/közben ne itasd, inkább csak a végén adj neki vizet. Semmi édes innivalót, mert akkor azzal akar majd jóllakni.

Én a tévézve evéstől mindig óvakodtam, a magam részéről jobbnak tartom, ha a konyhában fellelhető tárgyakkal játszik a baba az etetőszékben (most pl. a lyukas dolgok a menők, amikbe bulátát lehet gyömöszölni, ez is leköti egy ideig).

Ezek sem tuti módszerek, de néha beválnak, próbáld ki te is!

2013. szept. 30. 23:04
 12/19 anonim ***** válasza:

Nekem is az elsőnél különösen az vált be, hogy egy műanyag tálba vagy tálcára összegyűjtöttem olyan ételeket, amiket ő is ehet, majd lekucorodtam mellé a földre miközben játszott, és elkezdtem látványosan "enni".

Na, a kis lázadó aki sose hagyta magát etetni, abból bezzeg azonnal akart, amit apa eszik. Odatelepedett mellém, és "elvette a kajámat", majd addig kóstolgatta, hogy melyik étel mi, amíg tényleg egészséges mennyiség el nem fogyott. :D

2013. okt. 1. 00:30
 13/19 anonim ***** válasza:
Az meg mindhármuknál alap (volt) hogy odakészítettem 5-6 kiskanalat is az etetéshez. Nála is muszáj volt lennie kettőnek, ugye mind a kettő kezébe egy-egy, plusz mindig egy-kettő a földön landolt,... de én csak higgadtan fogtam az újabb, már odakészített kiskanalat, és rendületlenül úgy etettem tovább. Csak a végén csináltam rendet, így az se zökkenthetett ki, hogy menet közben le kell hajolgatnom a ledobott kiskanalakért . :)
2013. okt. 1. 00:33
 14/19 anonim ***** válasza:

Mostani, harmadik szülöttem meg néha csak úgy hajlandó engedni, hogy etessem, ha a nála levő kanállal meg ő is etethet engem.

"Aaaapa! Hamm!" (Mert ennyit már beszél is.) És tolja a számba. :D :D Én hagyom, és ilyen módon felváltva eszünk, egyet én, egyet ő :D

2013. okt. 1. 00:35
 15/19 anonim ***** válasza:
Utolsó, te nagyon jó fej apuka vagy! :) Sok kisgyerekes apa tanulhatna tőled!
2013. okt. 1. 22:50
 16/19 anonim ***** válasza:
11-es vagyok. Képzeljétek, ma a picim hatalmasat evett :) Eléraktam egy tányér zöldséget (krumpli is volt rajta) és a nagytesóval voltam elfoglalva (ő is vacsorázott), csak néha tudtam odanézni, mit csinál a kicsi, erre az megette az összes zöldséget, majd utána kapott egy tányér tojásos nokedlit (most evett először), és még abból is kétszer kellett még neki szedni, púposra ette magát! Ilyen már nagyon régen nem volt! :)
2013. okt. 1. 22:55
 17/19 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a sok hasznos tanácsot és a tapasztalatok megosztását,tanultam belőlük. Remélem hogy ez most xsak egy átmeneti "dac" és szépen leszokik róla. A mesenézést mától elkezdtem kiiktatni,nehezen megy,de tényleg nem akarom hogy hosszútávon hozzászokjon. Kipróbálok sorban mindent amit írtatok! :-)
2013. okt. 1. 22:59
 18/19 A kérdező kommentje:
Nahát, gratulálok! :-) Ezt jó hallani,hogy ilyen ügyes babád van! :-) Az enyém elé hiába teszek ételt, legyen az zöldség vagy kuskatona vajas-felvágottas kenyér,mindent akkurátusan ledobál. :-( A kanalakat is. Nehéz idegekkel bírni.
2013. okt. 1. 23:03
 19/19 anonim ***** válasza:
Nálunk az ételek ledobálása mindig azt jelzi, hogy már nem kér abból a kajából (nem ízlik neki, vagy már jóllakott). Régebben játékból dobált le mindent, de mostanra ez már nem jellemző. Nálatok vajon mi lehet az oka a dobálásnak? Lehet, hogy még nem is elég éhes?
2013. okt. 3. 22:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!