Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Kisfiam ősszel lesz 6 éves és...

Kisfiam ősszel lesz 6 éves és nem rajzol, nem színez. Hogyan fog így írni tanulni?

Figyelt kérdés

Nem érdekli, kérésre se szívesen rajzol. Ha nagyon muszáj, húz pár vonalat, de többet nem.

Amúgy semmi egyéb probléma nincs a finommotorika vagy a szem-kéz koordináció terén. Pici korától kezdve nagyon ügyes volt, könnyen illesztett, hamar lecsavart/becsavart...

Playstation kontrollert is ügyesen kezel. Nem volt gond a jobb-bal tanulásával se. Még szemből is tudja, hogy másnak melyik a jobb vagy bal oldala.

Viszont ceruzát, filctollat nem akar fogni. Azt mondja ő nem tudja, csináljam én.

Tapasztalt valaki ilyet?

2013. aug. 1. 00:20
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
24%

Ugyan, kultúrafüggő is, régen sem rajzoltak a gyerekek, pláne parasztéknál, aztán mégis mindegyik megtanult írni.

Semmi jelentősége.

2013. aug. 1. 13:18
 12/20 A kérdező kommentje:

Igen, próbálta már a Playstationt, de miért gondoljátok, hogy rajzolás helyett csak ezzel foglalkozik? Nincs is nekünk, csak kölcsön kaptuk és egy ideig játszott vele. Akkor tapasztaltuk, hogy ebben is milyen ügyes, hamar megtanulta kezelni. (Kiskutyás barangolós játékot játszott, ügyesen ugrott, bukfencezett, időzített.)

Unokatesója, szomszéd gyerekek ilyen idősen mind játszanak/játszottak számítógépes és Playstation játékokat és mégis rajzoltak. DE ismétlem nekünk nincs és bár számítógépünk van, azzal sem játszik.

2013. aug. 1. 19:03
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

bár nem ugyanez, de hasonló van nálunk is, az enyém 4 múlt, és soha nem épít duplóval, meg semmivel, és nem puzzle-zik, soha még 2 db-ot nem illesztett össze, azt mondja nem tudja, de nem is érdekli

a védőnőnek mondtam a 4 éves vizsgálaton, fel is jegyezte, de nem mondott semmit

én arra gondolok, hogy nem e attól van, hogy úgy kezdtük, hogy amikor még nem is tudott volna építeni, én építettem, és együtt játszottunk vele, azt nagyon szerette, és azt érzem, hogy látja hogy én milyen klasszat tudok építeni, ő ilyet úgysem tud, ezért meg sem próbálja

2013. aug. 1. 19:18
 14/20 A kérdező kommentje:

Amiket szívesen játszik:

Gyurmázik. Vannak eszközök is hozzá, mint betűs és számos kiszúrók, "fecskendő", "olló", de kézzel is szívesen sodorja, lapítja, szurkálja, felcsavarja palacsintának...

Legózik. (Most is azt vettem neki.)

Szeret biciklizni, de van rollere is. (Volt futóbiciklije is.)

Van egy 3m-es trambulinunk, nagy csúszdánk, hintánk. Ezeket is mind szereti.

Mozgásfejlődése gyors volt, de nem kúszott, nem mászott. (Én sem másztam, a kistesó sem, pedig őt már gyógytornász felügyelte, heti kétszer-háromszor jártunk. Nem tudta ő sem rávenni, állt felfele 6 hósan, mászás helyett.)

2013. aug. 1. 19:30
 15/20 A kérdező kommentje:

A rajzolásnál nálunk is ilyesmi a helyzet, érdekli amit én csinálok, de ő nem próbálja meg. Mintha azért mert ő olyat úgyse tudna.

Krétával is szoktunk kint írni, firkálni, pl. számokat, mert ismeri őket, szívesen számol most már tízesével, meg visszafele, meg összeolvasni két-három számjegyet. Pici korában egyszerű formákat rajzoltam neki a szavak tanulásánál. Mostanában ritmikus soroknál is rajzolok neki, szépen folytatja mi következik, de csak mondja.

Sokan itt egyből vérszemet kaptak a Playstation hallatán, már látta maga előtt mindenki az egész nap tv előtt ülő gyereket, akinek aztán csodálkozik az anyja...

Nálunk nem ez van, de pl. a szomszéd gyerekek apja is a minap kérdezte, miért nem veszünk X-boxot, milyen jól ellenének vele a gyerekek... (nekik is van)

2013. aug. 1. 20:45
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Mivel kimaradt a kúszás/mászás, ezért nagyobb eséllyel (persze nem mindenkinél) idegrendszeri fejletlenség miatt bizonyos részkészségek (mint pl a rajzolás, és ehhez hasonló finom mozgások) kevésbé alakulnak ki. Ezt konduktor, és szomatopedagógus mondta, ahova elvittük fél éve a most 3,5 éves kisfiamat, akinél szintén észrevettünk pár dolgot. Ezeket MINDEN ESETBEN mozgásfejlesztéssel lehet javítani, a TSMT torna tényleg csodákra képes! Javaslom, hogy iskola előtt próbáljátok ki, nehogy diszlexia legyen a vége. Az sem akkora tragédia, mert az is fejleszthető, de jobb megelőzni, nem?
2013. aug. 2. 12:00
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
4-es válaszoló vagyok, egyetértek az előttem szólóval. Ha eddig ilyen ügyes volt mindenben, akkor a rajzkészségbeli hiányosságait az értelmével eddig kompenzálta. De iskolában előjöhetnek olyan észlelési problémák, amik eddig nem jelentkeztek, mert nem kellett nyomtatott vagy írott feladatokkal foglalkoznia. Méressétek fel mindenképpen. Elméletileg az lenne a szerencsés, ha minden 5 éves gyereket felmérnének ezzel a szenzomotoros teszttel. 10 éves korig hatásos a torna, nem vagytok elkésve. De jobb lenne suli előtt. Most már elég együttműködő lesz a mászáshoz :)
2013. aug. 4. 01:21
 18/20 anonim ***** válasza:
5,5 eves a fiam, vegigment az osszes mozgasfejlodesi szakaszon, megsem tud rajzolni, ill. Idaig hiaba probalkoztam, nem erdekelte. A nyaron kapott ra, mivel imadja az allatokat, rajzolja is oket. Eleg kezdetlgesen, de vegre erdekli. Az ovodaban ugyis felmerik majd a gyerekek kepesseget, erettseget...es kozben meg sokat valtozhat. Lany letemre oviban panaszkodtak nyukambak, h nm tudok rajzolni es gondok lehetnek majd, kesobb megis 12 even at jartam rajzsuliba, hobbibol:)
2013. aug. 14. 23:44
 19/20 anonim ***** válasza:

Szerintem csak fantáziátlan.

Visszagondolva én magam sem rajzoltam, csak ha kötelező volt az oviban, azokat másoltam le, amit a körülöttem ülő gyerekeknél láttam.

Én sem játszottam építőjátékokkal sem. Nem is találtam ki játékokat, amiket együtt tudnak csinálni a gyerekek, mindig más ötlötte ki a feladatokat, én csak követtem a többieket, becsatlakoztam a játékaikba.

Elég szegényes a fantáziám a mai napig is.

De semmilyen problémám nem volt soha az írással. Könnyedén és hibátlanul megtanultam írni.

2013. aug. 15. 01:16
 20/20 anonim ***** válasza:

Mondjuk matekzseni valószínűleg nem lesz belőle, de annyi baj legyen. Mert azért a logikus gondolkodás igényel némi kreativitást, és ha ez nincs meg...

Én is hadilábom álltam a matekkal, ha komplikáltabb példát kellet megoldani. De ennek ellenére négyesnél rosszabb sose voltam.

2013. aug. 15. 01:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!