Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mi számít egy óvodás (4-5...

Mi számít egy óvodás (4-5 éves) gyereknél viselkedészavarnak, ami miatt érdemes felkeresni a nevelési tanácsadót?

Figyelt kérdés
Ha pl. nappalra szobatiszta, de előfordul egy családi esemény miatt (egy távol élő rokon érkezése, aki pozitív, és negatív értelemben is felkavarja a család életét), hogy 2-3 hétig bemegy a kaki eleje, és az oviban rendetlenkedik (nem verekszik, nem agresszív, csak pl. sokat nyüzsög, amíg mondókáznak, vagy csoportos foglalkozás van). És egyszer-egyszer éjjel is bepisil ez idő alatt. Érdemes szakemberhez fordulni emiatt, ha egyébként sosincs gond vele, vagy nem?
2013. júl. 10. 14:19
 1/7 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem a bizonytalanságnál nincs rosszabb. Ha aggódsz valami miatt, inkább vidd el a gyerkőcöt a Nevelési Tanácsadóba. Szerintem érdemes hallgatni a megérzésekre...

Amúgy amiket leírtál az lehet, hogy egyáltalán nem súlyos és lehet beszédértési -észlelési, vagy figyelemzavar a háttérben...(mármint a foglalkozáson való viselkedésre gondolok)- jobb utánajárni a dolognak.

Már csak a saját megnyugtatásodra is.

2013. júl. 10. 19:30
 2/7 anonim ***** válasza:
48%
Én a leírtakban semmi olyat nem látok, ami aggodalomra adna okot. Ennyi idős gyereknél mindez teljesen normális, nincs miért aggódnod.
2013. júl. 10. 19:56
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem tudom, mi számít beszédértési zavarnak, a picur két éves korától meséket, verseket tanul, fellép az oviban rendezvényen. Ezer fölöttig elszámol, kettesével és visszafelé is, szavakat betűz ki. De nem nekem van ilyen aggodalmam, hanem az óvónő, miután februárban kiadott egy szuper jellemzést a gyerekről, júniusban három rossz hét után (aminek tudjuk az okát), el akarja küldeni szeptemberben nevelési tanácsadóhoz.
2013. júl. 10. 20:34
 4/7 A kérdező kommentje:
És a leírtakon kívül nincs más probléma, most a nyár miatt egy hónapja összevont csoportban van minden héten más óvónőkkel, mindig kérdezem őket és soha nincs rá panasz.
2013. júl. 10. 20:39
 5/7 anonim ***** válasza:

És ha az óvónő kéri miért ne vihetnéd el?

Ad egy szakvéleményt, és kész.

Ha fejlesztésre van szüksége,megtudod, ha nincs rá szüksége, akkor azt tudod meg...

Sokkal egyszerűbb, tisztább utánajárni a dolgoknak, mint (feleslegesen?) aggódni...

2013. júl. 11. 18:55
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem ez fura, mert az én fiamnak sajnos van beszédértési zavara, és az oviban azt mondták, hogy kiscsoportos gyereket sosem küldenek a nevelési tanácsadóba, mert még nagyon kicsi. Nagycsoportos korukban először.

Ha családi problémák állnak a háttérben, és ezeket tudod is, akkor próbáld meg megbeszélni a gyerekkel, hátha hat.

Nálunk volt pl. egyszer, hogy a férjemmel csúnyán összevesztünk, és sajnos a gyerek is hallotta. Utána hetekig rosszul viselkedett az oviban, már mondta nekem az óvónő, hogy nem tudnak vele mit kezdeni.

Akkor elbeszélgettem a gyerekkel, és kiderült, hogy mivel a csoportban már a fele bandának elváltak a szülei, ő ebből a veszekedésből azt szűrte le, hogy mi is el fogunk válni. És nagyon megijedt. Ezért viselkedett deviánsan, megbeszéltük, azóta megint jó kislány.

Esetleg a bepisilés miatt küldhetik nevtanba, hát vidd el, ha kérik, jobb a békesség. De szerintem semmi olyat nem mondanak, ami miatt aggódnod kéne.

A fiammal 1,5 órát játszott a pszichológus, amely alatt a gyermek teljesen rendesen és kiegyensúlyozottan viselkedett. 1,5 órát sehol nem vizsgálgatnak egy gyereket, egyik orvosnál sem, de ez alapvetően még mindig elég kevés, hogy a gyereket megismerjék. Még vissza kell vinnünk egy második alkalomra, de mondta a nő, hogy valószínűleg beszédpercepciós zavara van.

De ő konkrétan nem reagál a kéréseinkre, ha meg erőltetjük, akkor csillapíthatatlan hisztibe kezd. Alig beszél valamit.

Ezért akartam én elvinni, de az óvónők szerint meg semmi baja, mert ennyi idős korban ez még normálisnak számít.

2013. júl. 11. 22:34
 7/7 A kérdező kommentje:

Azóta, hogy szólt az óvónő eltelt bő egy hónap és semmi gond vele. Akkor volt három rossz hete, a szüleimmel volt egy összeveszés, de azóta minden rendben, és mint írtam, a fiammal is. Mikor megkérdeztem az óvónőt, hogy elvigyem - e nyáron szakemberhez, azt mondta ne, mert semmit nem fog találni. A csoportba kell, hogy lássa a fiam, mert ott viselkedett foglalkozások alatt rosszul. Kérdeztem, hogy ez máskor is előfordult-e, azt mondta nem, csak abban a három hétben. Ezért fura nekem ez a helyzet.

De én is a végére akarok járni, mert én (egyébként tanár vagyok) nem látok a gyerekemmel semmi gondot, korábban sem volt rá panasz, le voltam forrázva, mikor ezzel a huszonéves óvónő elém állt .

2013. júl. 11. 23:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!