Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Középső csoportos óvodás...

Középső csoportos óvodás gyerekem néha nagyon bedurvul. Mit tehetek?

Figyelt kérdés
Vegyes csoportba jár, ami nem tesz jót neki. Időnként durván reagál dolgokra. Ma pl. elkapott az óvónő, hogy a játékvillamosból ki akart lökni egy gyereket, aztán a nyakánál fogva próbálta kilökni. Igaz, a másik gyerek előtte megütötte, meg elvett vmit,de erre így reagált. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem ő kezdi, de mindig őt kapják el, ha a végén üt, vagy durvul. Persze ez nem mentség erre, mindig elmondjuk neki, hogy ilyet ne, ha bármi baja van, kérje meg másik gyereket ne tegye, és ha az sem használ, szóljon az óvónőnek. Az óvónő azt mondta, valami nagyon félre van csúszva a gyerekemnél, és határozottan vegyük elő az esetért. Elmondtam neki, ha ilyen van, mindig elmondjuk határozottan, hogy ilyet még egyszer nem, mit tegyen helyette, de délelőtti viselkedéséért nem büntetek meg délután 5kor egy 4 évest.Finoman közölte, kettős nevelés van, azaz ők követelnek tőle, mi túl elnézőek vagyunk vele. Ez nem igaz, én kicsi kora óta elővettem, ha ütött vagy bármi durvát csinált, bocsánatot kérettem vele, elmondtam, miért nem lehet, mit tegyen x y helyzetben. De tény, érzékeny, alacsony tűrőképességű pici, ha bántják, hamar reagál lökéssel, ütéssel, stb. Mit tehetek?
2013. ápr. 19. 20:47
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ne vedd ennyire a szívedre. Mindenki más temperamentumú... szerintem jobb lenne, ha a többi gyereknek mondanák meg, hogy mi a helyzet, ne csak a tiedtől követeljenek, hanem a többitől is. Nálunk sosem engedték oviban, hogy akárki akárkit megüssön, vagy elvegyen tőle valamit, az óvónő mindig rá szólt arra, aki kezdte. Szépen ki tudják egyébként nevelni a gyerekből, hogy megvédje magát... Oké, az sem szép, hogy a kisfiad a nyakánál esik neki, de akkor is... Nem csak ő a hibás.
2013. ápr. 19. 20:56
 2/7 A kérdező kommentje:
tudom, hogy nem csak ő a hibás, rögtön mondta is, hogy mit csinált a másik. de sajnos ez nem mentség, és nem is az első eset. Volt, hogy harapott, legtöbbször odaüt. Már félek néha bemenni, hogy mit csinált. pl. nem hagyja aludni a többit, azt mondták neki, akkor másik csoportba kerül, sírt is az oviban is, itthon is, mert nagyon érzékeny. Egyébként sokat fejlődött már, régen többször eljárt a keze, most már tudja, mit nem szabad, mert ha mégis megteszi, rögöt mondja, mit kellett volna a durvaság helyett tenni. De tényleg úgy érzem, sokszor nem előzik meg a bajt, nem szólnak a másikra időben, mindig csak akkor lépnek, ha az én fiam durván reagál.
2013. ápr. 19. 21:06
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az lenne a legjobb, ha elbeszélgetnél az óvónővel, mert ez így hosszú távon nem okés. A kiscsoportot egy messzi oviban kezdtem, ahol volt egy óvónő, aki mindig csak rám szólt. Volt egy esetem, ami nagyon megmaradt bennem, amikor egy lány megtépett, elkezdtem sírni és én lettem sarokba állítva órákra! Anya el is hozott onnan, és onnantól normális oviba kerültem, ott is volt egy incidens, de anya megbeszélte az óvónőkkel a helyzetet (a nagymamám nem éppen úgy nevelt, amikor nála voltam hétvégente, ahogy azt anya szerette volna és néha így összezavarodtam, nem tudtam kinek higgyek, kire hallgassak) és utána leszálltak rólam, ha nem voltam hibás nem szálltak rám.
2013. ápr. 19. 21:13
 4/7 anonim ***** válasza:

Abban teljesen igazad van, hogy semmi értelme órákkal később büntetni valamiért, hiszen azóta már csinálhatott ezer jó dolgot is, és nem fogja tudni értelmezni, hogy mit lehet és mit nem, csak összezavarod.

De mindenképpen érdemes megbeszélni a dolgokat, kitűzni a pontos célokat, megbeszélni, hogy mit tegyen olyankor, ha piszkálják, ha ütni szeretne (nekünk egy időben volt bent az oviban egy párna, amit ütni lehetett, néha még meg is taposta a gyerekem :) ). És amikor vissza tudja fogni magát, akkor dicsérni ezerrel, akár még jutalmazni is!

Nálunk pár hónap alatt szűnt meg az agresszió ezzel a módszerrel. Sok-sok beszélgetés, minden nap értékelte saját magát, beiktattunk "pótcselekvéseket", és ha visszafogta magát, azt jutalmaztuk.

2013. ápr. 19. 21:17
 5/7 A kérdező kommentje:
Ezt teszem, mindig elmondom, mit tegyen. De talán tényleg beszélnem kellene az óvónővel újra, hogy a ne csak bünti legyen, hanem mondják el neki ők is, hogy mit tegyen ehelyett... pl. szóljon nekik rögtön, ha bármi van. Bár én ezt már mondtam a gyerekemnek, méghozzá úgy, hogy az óvónő is ott volt, hallotta. Nehéz nagyon. köszönöm a válaszokat!
2013. ápr. 19. 21:27
 6/7 anonim ***** válasza:

Az óvónő hárít. Ami az oviban történik, azt neki kell megoldania, nem a szülőknek.

Nekem soha nem szólnak az oviban történtek miatt, sokszor alig tudom harapófogóval kihúzni belőlük, hogy mi volt nap közben.

Egyszer mondta nekem az óvónő, hogy a lányom túl durva a többiekkel, de ezt is csak azért mondta, mert faggattam. Akkor elbeszélgettem vele, szégyellte magát nagyon. Most középsős az én lányom, most már azt elérték nála, hogy áldozat lett, nem agresszor. Van egy kisfiú, aki mindig elveri. Most már mi mondjuk neki, hogy ne hagyja magát.

Szerintem, ha nem ő kezdeményezi a verekedést, nem baj, ha meg tudja magát védeni. Legalább nem szállnak rá a nagyobb gyerekek.

2013. ápr. 21. 13:31
 7/7 anonim ***** válasza:

Figyelj az óvónővel beszéld meg, hogy ebben az esetben ez nem a te feladatod hanem az övé.

Ha az oviba történik valami két gyerek közt neki kell megoldania, azért óvónő. Ha erre képtelen menjen a bányába dolgozni...

Érted én se voltam olyan jó gyerek. Sőt! Alapjáraton olyan sírós és hisztis kiscsaj voltam az oviba. /nem szerettem ott lenni/ Kétszer volt olyan, hogy egy gyereket 'megvertem'--> rávágtam erősen a seggére egy homokozó lapáttal mert mindig az volt nála amit én akartam. EMiatt akkor meg is büntettek de itthon pl:. évekkel később derült csak ki.

2013. ápr. 25. 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!