Beatrix 0120 kérdése:
Kislányom 4éves szep óta ovodás de szinte ott semmit nem
beszél, nev tanácsadóhoz akarnak küldeni vele segit a
problémánkon?
Persze, hogy segít. Felmérés után kijelölnek neki logopédust, vagy fejlesztőpedagógust, akik óvodai keretek között foglalkozni fognak vele. Ez nem szégyen, és annyiban is jó, hogy nem kell érte külön fizetni, mert magánúton elég húzós lenne.
2012. jún. 19. 14:50
2/17 A kérdező kommentje:
kislányomnak nem a beszédjével van probléma, otthon cserfes beszédes kislány szerintem átlag feletti inteligenciával-30 ig elszámol irja a szavakat egyedül .jobb -bal old felismeri. csak az oviban nem hajlandó beszélni
Ebben az esetben is tudnak segíteni. Vagy gyermekpszichológushoz küldik, vagy a TSMT-t (tervezett szenzomotoros tornát) javasolják. Mi ilyenre járunk, ugyan más probléma miatt, de van hasonló kisgyerek ott, mint a tiéd, és sokat javult nála a beilleszkedési nehézség.
2012. jún. 19. 14:58
Nem tud beilleszkedni az oviba?A gyerekekel sem beszél?
2012. jún. 19. 15:40
5/17 A kérdező kommentje:
a gyerekekkel sem beszél csak akkor ha már én vagy apukája ott van érte.akkor már az ovonéniknek is válaszol és a gyerekekkel is beszélget. otthon vagy más helyensincs probléma ott még sokszor ő a "fővezér"hihetetlen de mindha nem is ugyanaz a gyerek lenne
Szelektiv mutizmusnak (válogató némaság) hívják ezt a jelenséget, és tényleg gyermekpszichológusra van szüksége a kislánynak. Szeretni fog oda járni, és igen, segíteni fog, de ezek néha elég hosszú terápiák szoktak lenni.
2012. jún. 19. 22:37
Ahogy az előző is írta, ez szelektív mutizmus. Az én kislányom sem beszélt az oviban az első évben, aztán egyszer csak átfordult a dolog. Nekünk azonban más "problémánk" is van, ami akkor még nem derült ki.
Mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, rendszeresen járni pszichológushoz. Az én lányom imádott járni! Ennyi idősen általában játékterápiát alkalmaznak, amit a gyerekek nagyon élveznek!
2012. jún. 20. 11:39
Az én kislányom is elektív mutista. 5 éves, járunk a nevtanba. Lehet, hogy magától is megoldódna, de érdemesebb szakemberhez fordulni. Nekünk sokkal súlyosabb, és jó, hogy hozzáértő segítséget kapunk, hogyan támogathatjuk a kislányunkat, hogy sulira lehetőleg más is megtudja, milyen kis cserfes :)))
2012. jún. 20. 13:25
9/17 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, még annyit tennék hozzá hogy ha pl kérdeznek tőle valamit az oviban a fejjével bólogat igennel-nemmel .és azaz érdekes hogy kb az első 2 héten rendesen beszélt és egyszer csak mind akit elnémitottak.
Szerintem menjetek el a nevtanba, vagy keress egy pszichológust. Ő nem elektív (vagy szeletív) mutista, de átmenetileg ezeket a tüneteket mutatja. Nem akarok találgatni, valószínűleg történt valami az oviban, vagy otthon, vagy bárhol, és ő most ezzel "visszavág" nektek. Persze ez egyáltalán nem biztos. Adhatsz még neki időt, hogy változzon a dolog, de az oviból kötelezhetnek is, hogy elmenj. Ezt jobb megelőzni, és inkább a jó viszonyt tartani, ez a kislányod érdeke is. A nevtan ingyenes. Egy magándoki súlyos ezreket kér minden alkalommal. A kislány érdekében jobb mielőbb a végére járni a dolognak. Az én kislányomnak sem a beszédével van probléma, hisz itthon be sem áll a szája, az oviban viszont nem beszél, csak bólogat szintén, gyerekekkel meg egyáltalán nem, még úgy sem, ha mi ott vagyunk.
Kistesó van esetleg?
2012. jún. 22. 12:33
Kapcsolódó kérdések: