Autista lehet? Vagy miért ilyen furcsa?
Figyelt kérdés
Kb egy hónapja kezdtem el vigyázni egy 2,5 éves kisfiúra. Már évek óta bébiszitterkedéssel foglalkozom, van nekem is két sajátom, egy 1,5 és egy 4 éves. amikor felvettek dadának akkor az anyukája mondta h az előző dada azért ment el, mert azt mondta a fiúra h szerinte autista és nem vállalja. ez már szöget ütött a fejembe, h lehet h tényleg baj van vele. aztán ahogy egyre jobban megismertem egyre több furcsaság jött ki a kisfiún. Egyáltalán nem beszél. csak ilyen morgó hangokat ad ki, meg sír meg nevet (bár ezt ritkán inkább csak akkor hallani ha csikizem) orrhangokat ad ki. Semmi még egy halvány gagyogás sincs.az én két gyerekemmel nem igazán játszik, a kicsitől fél, elszalad ha az enyém odamegy hozzá. Nem szól ha éhes, ha szomjas nagyon ritkán a kezemnél fogva odahúz a csaphoz hogy adjak vizet. ha mutat valawmit a könyvben csak úgy teszi hogy az én kezemet megfogja és az én kezemmel mutat rá. nem játszik szerepjátékot, igazából nem játszik olyan igazi kisgyerekmódra. Leül és képes fél órán keresztül a zenélő szerszámos ládát nyomogatni. rendkívül válogatós. pl a paradicsomnak csak a magját eszi ki, a többi részét eldobja. az almnak még ha meg is pucolom csak a közepét rágja ki. talán 10 féle étel van amit megeszik. nem érti meg az alapvető utasításokat pl állj meg, vedd fel, hozd ide. Mint aki nem is érti hogy mit akarok tőle. ha valamilyen érzelmi dolog éri összezárja a kezeit mint aki imádkozik és az egész gyerek beleremeg. Pl örül fél csodálkozik. egy nap vagy százszor csinálja. Nagyon furcsa nekem mert eddig ilyen kisfiúval nem találkoztam. Ha baj van vele akkor lehet hogy nem is én vagyok a legideálisabb dada. lehet hogy speciális nevelési igényű. De anyuka nem hajlandó észre3venni hgy probléma van. szerintetek mi van vele? Van gond vagy csak egy kicsit le van maradva?2013. júl. 3. 07:35
11/17 A kérdező kommentje:
ahogy beszélgetek az anyukával, azt veszem ki a szavaiból, hogy ő azt gondolja hogy a kisfiú csak "rossz". hogy szándékosan nem hallgat a nevére, hogy szándékosan, huncutságból nem jön oda mikor hívjuk. Hogyan tegyem ezt szóvá neki hogy gondok vannak? Augusztusban kezdi a bölcsit, addig van nálam a gyerkőc, várjam meg hogy majd a bölcsis gondozók felnyitják a szemét? mert gondolom azoknak is fel fog tűnni hogy más a kisfiú.
2013. júl. 16. 06:22
12/17 A kérdező kommentje:
[link] ez elméletileg egy autizmus teszt, kitöltöttem a kisfiúra és a maximális 179 pontból 135 lett. minél kevesebb a pontszám annál jobb.(lenne) Szóljak az édesanyjának?
2013. júl. 16. 08:59
13/17 anonim válasza:
Mindenképpen szólj,nem dughatja homokba a fejét! Ha rád nem is hallgat ha majd bölcsis lesz a gyerek kénytelen lesz valamit tenni,mert ott is biztos fel fog tűnni a gondozóknak!
A környezetemben is van egy ilyen anyuka neki is 2,5éves a fia,ő sem akarja elfogadni a tényt hogy "nem normális" a gyerek hiába mondjuk neki sokan!
Az ő fia sem beszél vagy csak érthetetlenül gügyög,nem keresi más gyerekek társaságát,sőt még az anyjáét sem. Állandóan egyedül van nem néz a szemedbe ha beszélsz hozzá. Rohangál fel alá,és úgy fut mintha közben repkedne vagy indián szökdelne.
Ő ráfogja hogy ha nem beszél a gyerek nem olyan nagy gond,mert 3éves koráig ráér megszólalni. És az sem baj hogy állandóan tök egyedül elvan,mert neki ilyen a természete.
14/17 A kérdező kommentje:
Hát erre hogy ráér megszólalni tudnék mit mondani! ismerősöm fia szeptemberben már oviba megy de szerintem 20-30 szónál többet nem mond, összefüggő mondatokat nem alkot. elküldték mozgásterápiára, de az anyja nem viszi el mert hogy majd közösségben jobban fog beszélni. ő sem akarja észrevenni hogy lehet hogy jobban oda kéne figyelni rá. :( szólok az anyukának, nyilván elveszítem az állást én is mint az engem megelőző dadus, aki mondta hogy baj van. :( remélem segít.
2013. júl. 17. 07:34
15/17 anonim válasza:
Nagyon nehéz egy szülőnek felnyitni a szemét. A leírtak alapján szerintem autista, de min.ért.fogy. Viszont, ha Te mondod meg, Te leszel a közellenség, elfogadni nem fogja. Ált.szakemberből is csak hosszú évek alatt válik ellenségből segítő.
16/17 anonim válasza:
Most akadtam rá erre a kérdésre véletlenül. Mi történt azóta a kisfiúval?
17/17 zuzul26 válasza:
Egyertelműen autista kisfiu...nem a hallasaval van gond ennyibol meglehet tökéletesen állapìtani hogy az...autista az hogy mennyire sulyos mar biztos rájött az anyuka igy 2018-ra...kár hogy a korai felismerés nincs annyira a gyakorlatban mint ahogy azt szajkozzak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!