Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Autista lehet? Vagy miért...

Autista lehet? Vagy miért ilyen furcsa?

Figyelt kérdés
Kb egy hónapja kezdtem el vigyázni egy 2,5 éves kisfiúra. Már évek óta bébiszitterkedéssel foglalkozom, van nekem is két sajátom, egy 1,5 és egy 4 éves. amikor felvettek dadának akkor az anyukája mondta h az előző dada azért ment el, mert azt mondta a fiúra h szerinte autista és nem vállalja. ez már szöget ütött a fejembe, h lehet h tényleg baj van vele. aztán ahogy egyre jobban megismertem egyre több furcsaság jött ki a kisfiún. Egyáltalán nem beszél. csak ilyen morgó hangokat ad ki, meg sír meg nevet (bár ezt ritkán inkább csak akkor hallani ha csikizem) orrhangokat ad ki. Semmi még egy halvány gagyogás sincs.az én két gyerekemmel nem igazán játszik, a kicsitől fél, elszalad ha az enyém odamegy hozzá. Nem szól ha éhes, ha szomjas nagyon ritkán a kezemnél fogva odahúz a csaphoz hogy adjak vizet. ha mutat valawmit a könyvben csak úgy teszi hogy az én kezemet megfogja és az én kezemmel mutat rá. nem játszik szerepjátékot, igazából nem játszik olyan igazi kisgyerekmódra. Leül és képes fél órán keresztül a zenélő szerszámos ládát nyomogatni. rendkívül válogatós. pl a paradicsomnak csak a magját eszi ki, a többi részét eldobja. az almnak még ha meg is pucolom csak a közepét rágja ki. talán 10 féle étel van amit megeszik. nem érti meg az alapvető utasításokat pl állj meg, vedd fel, hozd ide. Mint aki nem is érti hogy mit akarok tőle. ha valamilyen érzelmi dolog éri összezárja a kezeit mint aki imádkozik és az egész gyerek beleremeg. Pl örül fél csodálkozik. egy nap vagy százszor csinálja. Nagyon furcsa nekem mert eddig ilyen kisfiúval nem találkoztam. Ha baj van vele akkor lehet hogy nem is én vagyok a legideálisabb dada. lehet hogy speciális nevelési igényű. De anyuka nem hajlandó észre3venni hgy probléma van. szerintetek mi van vele? Van gond vagy csak egy kicsit le van maradva?
2013. júl. 3. 07:35
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Hát...nem vagyok szakértő, de elég ismerős a leírás.

Ha nem is teljesen autista, de elég sok vonást mutat, akár Asperger-szindrómás is lehet a leírás alapján.

Figyelmen kívül hagyja a teste jelzéseit, nem kommunikál, nem teremt kapcsolatot, nincs szerepjáték, stb.

Egy kérdés: szemkontaktust mennyire veszi fel? Milyen gyakran néz a szemedbe?

Ha szinte soha, akkor vedd rá az anyukát, hogy tetszik-nem tetszik, vigye el szakemberhez. Legfeljebb szakember fogja állítani, hogy semmi baja nincs. De ha mégis, akkor a tagadás nem fog segíteni. Minél előbb kezdik el a speciális fejlesztést, annál jobb eredményeket érnek el.

Üdv

Egy Asperger-es fiú anyukája

2013. júl. 3. 07:50
 2/17 A kérdező kommentje:
3 napig jártak hozzánk ismerkedni és a 3. nap után vette fel a szemkontaktust velem. addig nem nézett a szemembe. ha jön hozzánk valaki akkor szintén kerüli a szemkontaktust.
2013. júl. 3. 07:56
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos nekem is nagyon ismerősek a tünetek. Amiket leírtál, azoknak a 80%-a nálunk is megvan, 2 éves 10 hónapos gyerekemnél és bár diagnózisunk mg nincs, de auti spektrummal már hónapok óta "kezelés alatt" áll.
2013. júl. 3. 09:30
 4/17 anonim ***** válasza:
69%

lehet autista, de lehet, hogy nem :)

az első válaszolónak nagyon nincs igaza, bár írta, hogy nem hozzáértő. aspergeresek is autisták, csak ők más spektrumon vannak, mert teljesen már a tünetegyüttesük. pl. náluk a beszédet nem érinti, illetve olyan mértékben, hogy előbb kezdenek beszélni az átlagnál :)

bocs az offért :)

attól, hogy kicsit más, még nem feltétlenül kell neki speciális ellátás. pl. beszédnek lassan ki kéne alakulnia, de 3 éves korig azért nem akkora baj ha nem beszél. szerepjátékoznia egyáltalán nem kéne, az is csak 3 éves kor után jelentkezik sokszor, mint a másokkal együtt játszás is. (nem véletlenül ettől a kortól van óvoda, mert ekkor érnek meg a közösségre, ekkor jelennek meg azok a dolgok amiket te hiányolsz)

még ez a furcsa beleremegős kéztartás is belefér amennyiben kinövi majd.

egy dolog aggasztó, hogy nem érti az utasításokat!

HA TÉNYLEG AZÉRT CSINÁLOD, MERT SZERETED A MUNKÁDAT, NEM CSAK A PÉNZ MOTIVÁL AKKOR KEZD EL FEJLESZTENI. VAN GYEREKED

(bocs, beragadt a cl)

tehát van gyereked, tudod hogy kell az ő szintükön elmagyarázni a dolgokat. magyarázz el neki mindent, mutass hozzá neki példát, a szavakhoz is mutass neki tárgyat, hogy megértse, ilyesmi. nem egy egetverő dolgok, meglátod, a kicsi gyereked is fejlődni fog ezektől, ha együtt csinálod nekik :)

mindenesetre ha anyuka a homokba dugja a fejét akkor tartsd tiszteletben. én is annak vagyok a híve, hogy időben kerüljön a gyerek szakemberhez ha gond van (mi 2 éves korában vittük az enyémet autisztikus tünetek miatt), de nem a te dolgod ezt felróni neki.

sok sikert!

2013. júl. 3. 14:42
 5/17 anonim ***** válasza:
Az elsőt elolvastam, egyetértek vele, kivéve a szemkontaktus vonatkozásában. Átlagos gyermek többsége se szereti a szemkontaktust, 4 éves kor alatt (óvodapedagógus vagyok). De a többi tényező autizmus gyanúra ad okot - két évesek esetén már lehet gyanakodni, ha vannak erre utaló jelek.
2013. júl. 6. 20:49
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy autista, lehet, hogy szimplán csak rossz a hallása, de lehet, hogy semmi baja.

Ezen a fórumon itt azonnal minden problémás gyerekre látatlanban rámondják, hogy autista, holott ez szakembereknek is több órás vizsgálat után sikerül csak.

Az én fiamra is mondták holott kiderült, hogy "csak" beszédértési zavara van, és nagyon jól fejleszthető.

A hallását te is tesztelheted, állj mögé és suttogva mondd ki a nevét. Reagál-e rá?

Én azért próbálnám rábeszélni az anyukát, hogy legalább a fülét nézesse meg.

Sajnos sok ilyen struccpolitikát folytató ember van.

Én is mondogatom, hogy baj van a fiammal már egy ideje, de az egész rokonság teljesen ki van akadva, hogy milyen anya vagyok én, hiszen minden anyának a saját gyereke kell, hogy a legtökéletesebb legyen. Szerintem ez a szeretet teljes mértékű félreértelmezése, akkor szeretem, ha próbálok segíteni neki.

2013. júl. 11. 22:43
 7/17 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! hát az a helyzet hogy nemhogy suttogva de még kiabálva sem hallgat a nevére. Először én is azt hittem hogy a hallásával van gond, de a zenélős játékok kötik le leginkább. szóval nem hiszem hogy azért nyomkodja őket annyira mert szép. szerintem hall. tegnap már majdnem örültem hogy van némi fejlődés, szaladt az udvaron és utána kiabáltam hogy állj meg, gyere ide, és megállt megfordult és odajött. de utána többször is próbáltam és nem csinálta meg. lehet hogy csak véletlen jött oda. odaültetem az ölembe, nézegetjük a könyveket, mutatom neki a bú a boci stb stb. a fiam 16 hónapos ő már mondogatja némelyiket. De pl egyre kevesebbszer van ez az imádkozós remegős dolog. Lehet hogy nem autista de valami gond biztos hogy van vele. látszik rajta. túlságosan más mint a többi gyerek.
2013. júl. 12. 06:47
 8/17 anonim ***** válasza:

Pontosan ez jutott eszembe nekem is, kedves kérdező, de látom, kiemelted:

ha nem reagál a nevére, annak nem feltétlen halláskárosodás az oka, lehet mögötte autizmus is akár.

2013. júl. 12. 13:09
 9/17 anonim ***** válasza:
Lehet,hogy tényleg rossz a hallása,és ezért válik visszahúzodová az emberektöl.Ha az anyuka nem veszi észre hogy a fia nem hallgat a saját nevére,az baj.Szerintem a TSMT torna hatalmas sgitség lenne!Probáld meg valahogy finoman javasolni az anyukának,hogy sokat segitene a fiának a tornával.
2013. júl. 13. 16:00
 10/17 anonim ***** válasza:
Ebben a cikkben benne van amit az elején a kommentedben írtál,hogy a kezeddel mutat dolgokra! [link]
2013. júl. 16. 00:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!