Aki járt már egyszer a TKVSZB elött, annak utána kötelező-e menni?
Tanítónőnk mesélte, hogy beadtak egy gyereket első osztályba... egy hónap után előjöttek a súlyos gondok. Küldték a bizottsághoz... azaz csak küldték VOLNA, ugyanis kiderült, hogy már régen van papírja, amit a szülő eltitkolt.
A másik: a sajátos nevelési igény arról szól, hogy MÁSKÉPP kezeljék a gyereket, a pedagógusok értsék meg, hogy hogyan kell vele bánni, nem lehet ugyanúgy, mint egy átlag gyerekkel. Hogy mivel jár? Amíg a lányomnak nem volt papírja az autizmusról, úgy próbálták kezelni, mint az összes többi gyereket. Agresszív lett, mindennaposak voltak a dührohamok, itthon sem lehetett vele bírni... olyan szinten fel volt pörögve, hogy agyrázkódással került kórházba... (akkor már szerencsére folyamatban volt a kivizsgálása). Szóval EZ lehet papír nélkül. Nálunk ez volt.
Aztán lett diagnózisunk, és teljesen másképp álltak a lányomhoz, rengeteg fejlesztést is kap. Egy év alatt rengeteget javult! Iskolába már úgy megyünk, hogy tudják róla, hogy autista, már előre külön foglalkozik vele a tanító néni, hogy jól megismerjék egymást és felkészítsék őt a sulira.
Nem a papíron múlik, hanem hogy találj neki egy olyan befogadó közeget, ahol az állapotának pontos tudatában és ismeretében vállalják és tudnak vele foglalkozni!
A diagnózis eltitkolása, vagy a késői diagnózis pedig sok gyereknél okozott már súlyos károkat... tudnék mesélni! Valaki írta, hogy egy autistának nem az a legrosszabb, ha papírt kap... ez így van! Az a legrosszabb, ha NEM KAP!
Nem bélyegzik meg. Az én auti lányomról mindenki tudja, hogy auti, és ezzel együtt elfogadták, szeretik.
Kedves Kérdező!
Én megértelek. Az én kisgyermekem is későn kezdett beszélni, s a logopédusunk ajánlotta, hogy egyenlőre ne menjünk (kiscsoportos a gyermekem) nevtanba, mert papírja lesz. Mivel nem olyan súlyos a problémánk ő nem ajánlja, hogy ilyen fiatalon stigmatizálva legyen. Mi logopédushoz és tsmt-re visszük magán úton. Majd ha iskolás korában is problémája lesz, akkor elviszem tkvszrb-be. Én is gyógypedagógus vagyok. Elég jól belelátok a rendszerbe. Igen sajnos még mindig sok ember van tele előítélettel, ami a butaságra, és a tudatlanságra vezethető vissza. Megértelek Téged. Te döntesz, mert TE VAGY az anyja. Igen kötelezhetnek is a tkvszrb látogatására, a kötelező felülvizsgálatokra. De elsősorban a veszélyeztetett gyermekeknél szokott ilyen előfordulni. (rossz szociális környezet, elhanyagoló szülő stb). HA látják, hogy Te lelkiismeretesen neveled a gyereked, kicsit más, de mellette állsz, s mindent megteszel érte, szerintem senki nem fog zaklatni. Az sni fogalmát azért találták ki, hogy ezeket a gyermekeket megvédjék. Plussz jogokat kapnak, támogatást stb. , de ezzel sajnos "papírt is a másságukról". A rossz indulatú falubeliekkel meg légy nagyon kedves, s dicsérd sokat a gyerekedet előttük. mert általában olyannak látják mások a gyereket, amilyen képet sugároz róla a szülő. Ha kérdéseket tesznek fel-ami lehet jóindulatú is- válaszolj kedvesen, elbagatellizálva a problémát. S ha látják, hogy neked nem probléma-nem vagyunk egyformák,- ők sem fognak foglalkozni a dologgal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!